A zsadányiak talajszintezése

A zsadányiak talajszintezése

Nehéz kiszámítani az időjárást, főleg ha gazdálkodik az ember. Hol a szárazság enyhítésére, hol a túl sok csapadék elvezetésére van szükség. Cikkünkben az utóbbira mutatunk be egy megoldást.

 

Idén sem volt felhőtlen a mezőgazdaságban dolgozók élete. Kezdetben, a korai jó idő beköszöntével, relatíve hamar elkezdődtek a vetések, több helyen be is fejeződtek, még a márciusi hidegfront előtt. Az ezt követő száraz időszak viszont már korántsem biztosított kedvező feltételeket a kultúrák fejlődéséhez, a májusi esőzések, hidegfrontok pedig egyre inkább ellehetetlenítettük az aratási munkálatok megkezdését. A legtöbb helyen csúszkálva, vagy akár a még vizes talajon próbálkoztak a betakarítással, ami rengeteg veszéllyel és kockázattal járhat (ilyenkor). Valakinek sikerül probléma nélkül megoldani, de sokaknak nem. Persze az időjárást kiszámítani nem lehetséges, ember legyen a talpán, aki képes lenne megjósolni az egész éves meteorológiai előrejelzést. Ha párhuzamot vonunk az időjárás és a „koronavírus” között, azt mondhatjuk, hogy a megelőzés a legfontosabb, ugyanis ha már beütött a baj, korlátozottak a lehetőségek.

Sokféle módszer létezik a szárazság enyhítésére, például öntözés, de a túlzott csapadék elvezetésére is van megoldás: termőföldek alagcsövezése, vagy a belvizes területek megmunkálása szképerládákkal, a csapadékot elvezetve a terület szélére, csatornába vagy árokba. Cikkünkben az utóbbi megoldást taglaljuk, ismertetve, hogy milyen technikát alkalmaznak a Zsadányi Malom ’97 Kft-nél. E témában egy korábbi cikkünkben olvashatnak a Trimble-vezérlésű szképer ládáról: https://www.axial.hu/cikkek/hirek/trimble-talajszintezo-rendszer-video.

 

 

Az eszközzel úgy lehet vezérelni egy talajszintező munkaeszközt, hogy kedvező lejtési paraméterek keletkezzenek.

Tavaly óta továbbfejlesztették a rendszert, nagyobb szképer ládára váltottak, és az új „dual” vezérlés a fel-le mozgatáson kívül oldalirányú döntésre is képes. Korábban még Fendt 936-os erőgéppel és 2,5 méteres BOS munkaeszközzel dolgoztak, a jelenlegi talajszintező gépkapcsolat Challenger E95 420 lóerős erőgép és BOS Kilverbord szképer láda.

A szkréper két szárnya hidraulikus nyitású, munkaszélessége 5,5 és 7,5 méter között változtatható. Körülbelül 7-10 köbméter földet tud megmozgatni egyszerre.

 

 

A Trimble TMX-2050 vezérlés FmX+ szoftvere képes a szintező vezérlésére és a felmérő szoftver futtatására is.

A felmérés (neve:WM-Survey) eredménye szinttérkép-készítő szoftverrel módosítható, hogy utána a szkréper ládával meg lehessen valósítani a kívánt jellemzőket. Lényeges a megmunkálás előtt rögzíteni a tábla szintadatait. Ehhez egyszer be kell járni a géppel a területet. Fontos megjegyezni, hogy nem muszáj a munkaeszköz-erőgép kapcsolattal feltérképezni a táblát, hanem lehet bármely TMX-2050 monitorral, és a hozzá tartozó antennával is; ezt fel lehet tenni akármelyik erőgépre, vagy akár terepjáróra.

Feltérképezés után a rendszer kirajzolja a pontonként rögzített adatokból a szintkülönbségeket, és ezután beállítható többek közt, hogy milyen arányban szeretnék mozgatni a földtömeget, észak-dél és kelet-nyugat irányban milyen lejtést szeretnének a táblán. Az elfogadott térkép alapján valósul meg a szintezés.

 

 

A szintezés vezérléséhez szükség van a munkaeszközt fel-le és oldalirányba döntő hidraulikarendszerre. A munkaeszköz lehet ládás, azaz földtárolós, vagy szkréper, tehát kaparó. Jelen esetbe a munkaeszköz gyárilag előkészített volt, kiépített hidraulikus vezérléssel, kevés kiegészítés kellett a tavaly beszerelt rendszeren, hogy tudja használni a „dual” vezérlést.

Konkrét számokkal egyelőre nem tudnak szolgálni, ugyanis még csak tervezik az idei munkálatokat. Árpád Márk, a Zsadányi Malom ’97 Kft. tulajdonosa szerint már az első földmozgatásoknál látszott, hogy e rendszerrel jelentősen jobb, hatékonyabb a munka. Korábban is rendszeresen szkréper ládát, tavaly óta Trimble vezérléssel, de idén váltottak nagyobb ládára és komolyabb rendszerre, mert úgy látták, hogy ez az újítás már az első munkálatok alatt pozitív eredményt hozott. Saját ötletükkel hatékonyabbá tették: kistraktorba és terepjáróba szerelték a térképezőt, hogy gyorsabban elkészüljenek a talajtérképek.

Hazánkban számos területet érintenek belvízkárok, emiatt rengeteg az olyan kihasználatlan termőföld, amelyről kis mennyiségű hozam várható. A leírthoz hasonló módszerekkel minimalizálható a kiesés.

 

Szöveg: Fehér Róbert, szervizmérnök

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2020. 04. szám – 33. Bábolnai Gazdanapok különkiadás

Elérhető

Kapcsolódó cikkek