Trimble talajszintező rendszer (+videó)

Trimble talajszintező rendszer (+videó)

Hozamkiesést eredményezhetnek a vizes területek, mégis kevesen foglalkoznak a problémával. Ugyanakkor egy megfelelő talajszintező géppel, és egy erre illesztett pontos információs háttérrendszerrel a rendellenességek áthidalhatók.

Napjainkban, hazánkban sok helyen okoz problémát a belvíz. Egyrészt egy esősebb időszak után a víz gátolhatja a megfelelő munkát, amely sok problémát és időkiesést okoz, főleg a szezonban, másrészt a vizes területek akár 5-10 %-os hozamkiesést is eredményezhetnek táblától függően. Ennek ellenére mégis az látható, hogy nem sok helyen foglalkoznak ennek a problémának a megoldásával. Kevés olyan terület van, ahol alkalmaznak talajszintező gépeket, vagy folytatnak e célból munkálatokat. Ezek a rendellenességek áthidalhatók lennének egy megfelelő talajszintező géppel, és egy erre illesztett pontos információs háttérrendszerrel, egy Trimble Field Level eszközzel.

Zsadányban, a Zsadányi Malom ’97 Kft.-nél az esőzés okozta víz alatti területek már akkora gondot okoznak, hogy indokolt volt egy szkréper láda beszerzése, amivel megfelelő eljárással lehet a területeket formálni.

A ládát először csak az utak karbantartására használták, hogy megfelelő minőségű talajt tudjanak biztosítani a szállító- és munkavégző járművek számára, ezzel is növelve az eredményességet a szezonban. Ezt követően idén döntöttek, hogy belefognak egy nagyobb projektbe is, pontosabban szólva a földterületeik megformázásába, olyan módon, hogy azokon ne tudjon megállni a víz, így téve hatékonyabbá a kihasználtságot.

 

 

Előzetes pozitív tapasztalataik alapján ehhez a projekthez az AXIÁL Kft. Precíziós mezőgazdasági csoportjától kértek segítséget, egy Trimble Field Level (talajszintező) eszköz igénybevételével. A Trimble TMX-2050 monitorját FmX+ módban használva lehet a talajszintező műveleteket elvégezni. Ehhez szükséges a megfelelő hidraulikus és elektromos beszerelő készlet. Zsadányban a szkréper ládát egy Fendt 936-os erőgép húzza, amely a munkálathoz nem igényel semmiféle átalakítást, mindösszesen egy kihelyezett hidraulika körre van szükség a hidromotoros nyomáshoz, és egy szabad visszafolyású tank ágra, amelyre egyszerűen, hidraulikus gyorscsatlakozóval lehet rákapcsolódni.

 

 

A beszerelés és a monitor beállítása után először a terület feltérképezésére volt szükség. Ehhez nem kellett semmi más, csak maga a Trimble rendszer, amellyel a megmunkálni kívánt földterületet körbe kell járni ahhoz, hogy minden pontjáról legyen magassági adat. Itt minél sűrűbben térképezünk, annál pontosabban tudjuk majd később a munkálatokat végezni. Fontos megjegyezni, hogy a feltérképezés végezhető akár másik Trimble FmX+ eszközzel is, majd az adatok átmásolása után a talajszintező géppel is üzemeltethető. A feltérképezésből származó magassági adatok meglétével a rendszerbe beépített AutoPlane (automata tervezés) segítségével a monitorban megadható, miként szeretnénk az adott területet megformálni. Itt beállítható, hogy vízszintesen, vagy valamelyik irányba lejtéssel szeretnénk dolgozni, majd ezután a rendszer kiszámolja a legmegfelelőbb opciót ennek az elvégzésére.

 

 

Ezt követően a rendszer munkára kész, a munkagépet indítva kezdődhet is a talajformálás. A talajmunka során látható, melyik részen milyen magassági adatok vannak, így pontosan meghatározható, honnan érdemes a földet átmozgatni az alacsonyabban lévő pontra, hogy feltölthessük. A Zsadányi Malom ’97 Kft.-nél a demó rendszer jelenleg is üzemel, dolgoznak vele. Elégedettek és hasznosnak tartják a technikát.

Amennyiben Önnek is sok problémája akad a belvízzel, valamint érdeklődik a Trimble Field Level talajszintező rendszer iránt, forduljon bizalommal az Ön területén illetékes precíziós gazdálkodási kollégánkhoz!

 

Szöveg, kép, videó: Fehér Róbert Gábor, szervizmérnök

 

 

Vantage – precíziós gazdálkodási eszköz- és szolgáltatáscsomag az AXIÁL-tól

 

A mezőgazdaság digitalizációja rendkívül izgalmas jövőképet vetít elénk, bár a technológia gyakorlati alkalmazása sok esetben komoly kihívás. Cikkünkben a helyspecifikus szántóföldi növénytermesztés kihívásairól és a már elérhető megoldásairól olvashat. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek