Pár gombnyomás a kijuttatási terv

Pár gombnyomás a kijuttatási terv

A Bábolnai Gazdanapok péntek délutánján ültünk le beszélgetni az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetőjével, dr. Mesterházi Péter Ákossal. A szakember az idei szezonról, a GPS-eszközökről, valamint a vállalat fejlesztéseiről beszélt.

Hogyan látja az AXIÁL-partnerek helyzetét, milyen visszajelzések érkeztek Önökhöz az idén?

Kifejezetten érdekesen kezdődött a 2020-as év a GPS-eladások tekintetében. Óriási volt a kereslet, jól alakult a megrendelések száma. A lendület február tájékán tört meg, amikor eljutott hozzánk Kínából a COVID-19 koronavírus fertőzés terjedésének híre. A GPS-vonalunkat ez azért érintette érzékenyen, mert az elektronikai beszállítóink között több kínai is van: kábeleket és csatlakozókat is vásárolunk onnan. Nagy kihívás volt megfelelni a gazdák igényeinek.

 

Az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője, dr. Mesterházi Péter Ákos – Fotó: Magro.hu

 

Szerencsésen alakult számunkra az időzítés, mert a vetés idejére kicsit mindig megáll az élet. Addig a tervezett éves forgalom több mint fele megvalósult, de a vetés időszaka után nem nagyon akart újraindulni. Akkor tapasztalható volt egy nagy leállás a piacon, mert senki nem tudta, mi fog történni, mennyire kell félni a vírustól, lesz-e alkatrész és inputanyag? Aztán elindultak a folyamatok, és ma már élénk a piac, fellendült a forgalom és újra egyre nagyobb az érdeklődés a termékek iránt. Eddig főként az eszközeladásra fókuszáltunk, tavaly viszont elindultunk a precíziós gazdálkodás növénytermesztéshez kapcsolódó szolgáltatásainkkal is, amiket szívesen vettek és vesznek igénybe a gazdálkodók.

 

Idén a szárazság után a sok víz okozott gondokat. Mi változott ezek hatására?

A gazdák kedvének a napraforgó és kukorica tavaszi porba vetése nem tett jót. Utána pedig elég nagy különbségek alakultak ki az országban a csapadékellátottság szempontjából. A lokálisan kialakuló özönvízszerű esők egyes részeken már nem segítettek, más helyeken viszont megmentették az állományt. Ehhez kapcsolódik a GPS-kínálatból a speciális gréder vezérlés iránti megnövekedett igény, amivel a táblán belüli kisebb szintkülönbségeket, vízállásokat lehet eltüntetni. Amikor idén több 100 hektár állt víz alatt, elég sokan érdeklődtek utána. A technológiával sima felületet lehet képezni magasságszabályozással együtt, így feltölthetők a táblákon a kisebb vízállásos részek, és szabályozni lehet a víz lefolyási irányát, hogy ezek a területek ki se alakuljanak.

 

Gyakorló gazdák és a mezőgazdasági vállalati szektor szakemberei is részt vettek a kerekasztal beszélgetésen a 2020-as Bábolnai Gazdanapokon - Fotó: Magro.hu

 

Hogyan érintette a partnereket az euró árfolyamának elszabadulása?

Sokaknak volt ez fájdalmas. Az erős euró-árfolyam nem növelte a gépvásárlási kedvet. Erre tudtunk kedvezményekkel reagálni, és a nagy készleteinknek köszönhetően jól jött, hogy egy darabig változatlan áron kínálhattuk a gépeket, az alkatrészeket és az eszközöket. Azután viszont nehéz volt a gazdákkal elfogadtatni, hogy egyes termékeket az év eleji árakhoz képest fél évvel később már 15-20 százalékkal drágábban lehetett megvenni. A gyártók is érezték, hogy segíteniük kell, így közösen ellensúlyozni tudtuk a különbségeket. Féltávnál az látszik, hogy a kezdeti nehézségek ellenére egészen jó évet zárhatunk.

 

Milyen ősszel készül 2020-ban az AXIÁL Kft.?

Elég sűrű marketing- és akciótervünk van az év hátralévő részére, amit egy kicsit nehezít a személyes találkozók hiánya. Várhatóan idén kevés lehetőség lesz rendezvényeken üzleteket kötni. Tavaly és idén is szerveztünk a GPS szolgáltatásaink kapcsán egy gyakorlati jellegű országjárást, amin rövid szakmai előadások után igazi műhelymunkába vontuk be a gazdákat. Azt mutattuk be, hogyan lehet a gyakorlatban elvégezni a precíziós gazdálkodáshoz szükséges műveleteket. Mert az egy dolog, hogy megvan a megfelelő gép a talaj- és a hozamadatokkal, de a műtrágya kiszórásánál ezeket alkalmazni is kell. Az odáig vezető utat és a feladatokat mutattuk meg. A programnak nagyon jó visszhangja volt, és azt láttuk, hogy a gazdálkodók tényleg választ kaptak a kérdéseikre, emellett előremutató párbeszéd alakult ki közöttünk. Ezt a közös műhelymunkát idén valószínűleg nem személyesen, hanem online felületen tartjuk majd meg. Ezen kívül több kampánnyal is készülünk még az év hátralévő részében.

 

Mennyiben segíti az üzletmenetet a hazai precíziós gazdálkodási szakmérnök képzés?

Nagyon jót tesz, hogy több helyen elindult a szakmérnöki képzés, amelyeknél az AXIÁL Kft. az összes helyszínen érintett. Azt látom, hogy a fejlődés, ami most körülöttünk zajlik, arról szól, hogy nem egy-egy megoldást kell kínálni a partnereknek. A teljes technológiába foglalt ajánlatokra van szükség. A Trimble és az AXIÁL Kft. is magáévá tette azt a szemléletet, hogy nem hardvert és szoftvert, hanem megoldást adunk a gazdáknak. Ennek része a saját fejlesztésű mAXI-MAP programunk, amit azért alkottunk meg, hogy azoknak is elérhető, kezelhető és érthető legyen a technológia, akiknek egyáltalán nincs informatikai és adatkezelési érzékük vagy igényük. Egy egyszerűen használható internetes alkalmazás az adatokból automatikusan térképet hoz létre, a térképből pedig pár gombnyomás után kijuttatási tervet készít a program. Amennyiben megvannak az adatok, a szoftverrel 10-20 táblára nagyjából 5 perc alatt lehet megtervezni az alaptrágyázást és a 2-3 fejtrágyázást. Mindezt úgy, hogy a szaktanácsadói rendszer is ott van a háttérben.

 

Forrás: Magro.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek