Horsch Maestro szemenkénti vetőgépek szinte minden üzemmérethez

Horsch Maestro szemenkénti vetőgépek szinte minden üzemmérethez

A Horsch Maestro szemenkénti vetőgépeket tartósságra és stabilitásra tervezték.

Kétféle elven működő adagolórendszer és sokféle opciós lehetőségek közül választhat a vevő, így a Horsch Maestro szemenkénti vetőgép optimálisan alkalmazkodik a helyi körülményekhez, a gazdaság méreteihez és követelményeihez az egyedi alkalmazási feladatokhoz. A Horsch mindig a vetőmagok optimális beágyazására, a homogén populációk kialakítására és a gyors kezdeti fejlődés serkentésére összpontosít.
 


A Horsch Maestro vetőgépek rendkívül széles típusválasztékkal rendelkeznek, a legegyszerűbb 6 soros függesztett kiviteltől a 9.000 literes központi dupla tartályos 36 soros vontatott vetőgépig nagyon sok variáció létezik, így minden gazdálkodó megtalálhatja a neki legalkalmasabb méretet és felszereltséget.

Ráadásul szinte minden típus kétféle adagolórendszerrel is választható. A hagyományos vákuumlevegős rendszer mellett már nyomott levegős technológiával rendelkező verziók is vannak. A típusjelölésben a „V” vákuumos, az „X” a nyomott levegős adagolóra utal. Mindkét rendszernek vannak előnyei és hátrányai, azt kell mérlegelni, hogy a gazdálkodó elképzeléséhez melyik passzol jobban. A kétféle adagoló kívülről majdnem teljesen egyforma, első ránézésre nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik a vákuumos és melyik a nyomott levegős. Még az adagolótárcsák és a maglesodrók is azonosak mindkét verziónál.
 


A nyomott levegős technológiát főleg azok a gazdálkodók részesítik előnyben, akiknek fontos a magasabb munkasebesség miatti nagyobb területteljesítmény. Ebben az esetben az adagolótárcsák és a maglesodrók által szétválasztott magok nem a gravitáció segítségével hullanak a magárokba, hanem nagy nyomású levegővel szinte „belelövi” a magot a helyére. Ezzel a megoldással akár 15 km/h munkasebesség felett is pontos lesz a tőtávolság, amíg ez a vákuumos kivitelnél csak 10-12 km/h sebességig mondható el. Gondoljunk csak bele, 15 km/h munkasebesség felett a vetőgép sokkal jobban fog rázkódni, így a vákuumos levegővel leválasztott mag csak a saját súlyától zuhanva könnyebben nekiütközhet az ejtőcső oldalfalainak. Minél többször ütközik neki, annál később kerül a magárokba. Ezzel a tőtávolság már nem lenne egyenletes.

A nyomott levegős rendszernél a nagyobb munkasebesség mindenképpen előnynek számít, viszont mi van, ha nagyon laza szerkezetű talajba kell vetni? A túlnyomásos levegő energiájával nagyon nagy sebességre felgyorsított mag képes a vetési mélység alá, vagy akár a vetőárok oldalába érkezni. Nagyon laza talajoknál ezért a vetési mélység már nem lesz olyan egyenletes, mint egy vákuumos gépnél.
 


 

A nyomott levegős megoldásnál mindenképpen szükség van a magfogókerékre, hogy a nagy sebességgel érkező mag – normál vagy kötöttebb talajokon – ne pattanjon ki a magárokból. Nedvesebb talajviszonyok esetén viszont a nyers föld könnyen rátapad magfogó kerékre, ami egyből kiszedi a vetőárokból a magot, így ilyen körülmények között nem lehet tovább folytatni a vetést.

A vákuumos vetőgépeknél is van magfogókerék, viszont, ha „ragadósabb” talajba kell vetni, a magfogó egyszerűen felhajtható, vagy leszerelhető, így – bár kisebb sebességgel – de mehet tovább munka.
 


 

 • Univerzális alkalmazási tartomány
  • Eke után, mulch vetéshez
  • Kukorica, napraforgó, cukorrépa, repce, cirok, szója és egyéb babfélék szemenkénti vetéséhez is alkalmas
  • 150 - 350 kg között hidraulikusan állítható csoroszlyanyomás
  • Opcióban Autoforce automatikus csoroszlyanyomás szabályozás

 

 • Egyszerű és pontos adagolórendszer
  • Vákuumos vagy nyomott levegős adagolórendszerrel is választható
  • Pontos tőtávolság és vetési mélység tartás
  • Univerzális maglesodró minden növénykultúrához: átállásnál nem kell beállítani
  • Az adagolótárcsák rendkívül egyszerűen cserélhetők a bajonettzáras rögzítéssel

 

 • Elektromos hajtású vetőelemek
  • ISOBUS terminál
  • Művelőút készítés
  • Soronkénti szakaszkapcsolás vetőmagnál alapfelszereltségként
  • Változtatható tőszámmal történő vetés

 

 • A legkisebbtől a legnagyobbig
  • 6, 8, 9, 12 soros függesztett vetőgépek, opcióban műtrágya kijuttatás fronttartályból
  • 6, 8, 9, 12, 16, 24 soros vontatott vetőgépek 75 cm vagy 76,3 cm sortávolsággal, nagy kapacitású műtrágya tartállyal alapfelszereltségként
  • 12, 18, 24, 36 soros vontatott vetőgépek 45 vagy 50 cm sortávolsággal, nagy kapacitású műtrágya tartállyal alapfelszereltségként
  • Soronként 70 literes, vagy opcióban MTS központi magtartállyal
  • Mikrogranulátum kijuttatás opcióban

 

 

Maestro RV

Maestro RX

Maestro DV / CV

Maestro CX

Maestro SV

Maestro SX

Kivitel

Függesztett, vákuumos

Függesztett, nyomott levegős

Vontatott vákuumos

Vontatott, nyomott levegős

Vontatott vákuumos

Vontatott, nyomott levegős

Vetősorok száma

6, 8, 9, 12

6, 8, 9, 12

6 (DV), 8, 9, 12

8, 9, 12

12, 16, 18, 24, 36

12, 16, 18, 24

Szállítási szélesség (m)

3

3

3

3

3

3

Műtrágya tartály (liter)

1.600 vagy 2.000 (fronttartállyal)

1.600 vagy 2.000 (fronttartállyal)

2.800 / 3.000

3.000

5.400 vagy 3.800

5.400 vagy 3.800

Vetőmag tartály (liter)

70 (soronként)

70 (soronként)

70 (soronként) vagy 800 (központi)

70 (soronként) vagy 800 (központi)

2.200 vagy 3.800

2.200 vagy 3.800

 

Szöveg: Sáfrány Márió. termékmenedzser, Axiál Kft.

Here

Kapcsolódó cikkek