Fullextrás traktorkedvenc

Fullextrás traktorkedvenc

Az autók extra felszerelései korántsem mindig növelik a használati értéket, annál inkább a vételárat. Összesen annyiba kerülhetnek, mint a kocsi „fapados” alapkivitele. Egy traktor praktikumát, használhatóságát viszont jelentősen megnövelhetik, sőt!

 

Előfordul, hogy éppen ezek teszik alkalmassá az adott feladatra. Mindegyik megéri és többszörösen behozza az árát. Rusák Márk Landini Rex 4-090F-jével éppen ilyen a helyzet, a kicsi erőgép egykettőre belopta magát a gazdája szívébe, már ez a kedvence.

Márk az a típusú ember, akit szakmai hozzáértése és a józan gazdasági megfontolás mellett nagyon pozitív világszemlélete és tenni akarása irányít nem elégszik meg félmegoldásokkal, mindenből a legjobbat akarja. Beérhette volna kellő elfoglaltsággal és jövedelemmel a hagyományos szántóföldi növényeket termesztő nagymányoki Agromann Kft-ben, amelyben tulajdonrésze van a családnak, ehelyett gyümölcsöstelepítésre adta a fejét. Szempont volt, hogy ne csak olyan vállalkozásban dolgozzon, amely kész van, hanem ő maga is alkotni akart. Ötletének megvalósításában sokat segített a családi háttér, de az ő ötlete, energiája, alkotóereje nélkül semmi sem lett volna a „Barackságból”. Tehát több egy üzletágnál: szívügy!

 

Rusák Márk Landini Rex 4-090F-jével

 

Új még az egész. A barackos gondolata 2018-ban született, öt és egynegyed hektáron tavaly januárban telepítették, Fendt traktorjukkal kifúrt fél méter átmérőjű és mélységű lyukakba az Olaszországban vásárolt 3424 facsemetét, három – Kyoto, Lady Cot és Farbaly – kajszibarack fajtából. Van ezenkívül száz darab magyar kajszi, pálinkának. Mindegyik késői érésű, hogy ne legyenek érzékenyek a hazánkban rendszeresen beütő, és a termést megtizedelő tavaszi fagyokra. Kezdetben hat tonna barackkal számol Márk hektáronként, később ez a szám sokkal nagyobb is lehet. A termés exportra megy, a kisvejkei Danubia-Frucht Szövetkezet közvetítésével. Persze megkóstoltam a barackot, nagyon finom volt!

Rusák Márk gyomirtómentes ültetvényt szeretne, mégpedig három okból: „egyrészt a vevők kedvéért, másodszor a fák egészsége érdekében, és mert mi magunk is ezt esszük. Feleségemmel nagyon környezettudatosak vagyunk, nem használunk például eldobható műanyagzacskót.”

 

 

A fáknak is potenciálisan ártalmas gyomirtók mellőzése miatt művelni kell a területet. A katonás rendben álló fiatal fák sortávja öt, tőtávja három méter. Ha egy sorban állnának, az tíz kilométer hosszú lenne. Műveléséhez ezt kétszer kell végigjárni, évente három-négy alkalommal. Mivel azonban 88 a sorok száma, sok a forgolódás közöttük. Nagyobb erőgép be sem mehetne a sorok közé. Itt jön képbe a keskeny építésű és nyomtávú ültetvénytraktor. Nem baj, hogy nem „terpeszben” áll, hiszen csaknem vízszintes a tábla, nincs borulásveszéllyel fenyegető domboldal. Ugyan használják az Agromannál a minőségében, tudásában és árában is magas szintet képviselő, német márka erőgépeit, de annak megfelelő méretű típusa, a szükséges felszerelésekkel ellátva, túlságosan drága lett volna. Így terelődött a figyelem a kiváló ár/érték arányáról híres Landinire.

Mert extrák nagyon is kellettek. Automatikus kitérésű talajmaróval kapálnak, ezt 1,5 tonna teherbírású, elektronikus vezérlésű frontfüggesztés tartja, és TLT működteti. A gyakori megfordulások miatt elektronikus irányváltót kértek.

A kis Landini folyamatosan halad, vezetője, aki nem más, mint személyesen Rusák Márk, joystickkel mozgatja jobbra-balra a kapálófejet. Automatikusan is tudná a gép, de fáit féltő Márk jobban szereti kézzel vezérelni. 2 km/órás munkasebességgel 18 munkaórát vesz igénybe a barackos végigdolgozása. Ezután elég a megmaradt kevés gyomhoz kéz kapálás, egy ember egy-két nap alatt végez vele. A sorközök között felsarjadó gazt 2,2 méteres zúzóval komposztálják. Az öntözéssel nincs munka, az önműködő berendezés oldja meg, táptavában néhány méteres hal is él.

 

 

Nem csekély feladat a permetezés sem, 2000 literes vontatott permetezővel. Amíg kicsit voltak a fák, elég volt egy tartálynyi anyag, most már másfél kell. A művelet időtartama három óra. Azért, hogy ne lélegezzen be permetezőszert a gépkezelő, azaz maga Márk, extra, 4-es kategóriájú, túlnyomásos fülkét rendelt a gépére, aktívszenes légszűrővel. És még valami: noha viszonylag sima a barackos talaja, és sohasem kell mélyszántás után zötykölődni, Márk rugózott első híddal kérte a Landinit, biztonságérzetét légfékrendszer fokozza, és a kezelést hátul három, oldalt két kihelyezett hidraulikakör könnyíti meg.

Miután ennyi szó esett az extrákról, nézzük meg kívülről is a kilencven lóerős, Powershift váltós gépet. Mert van rajta néznivaló! Hazánkban nemcsak a beleépített műszaki tartalom teszi egyedülállóvá, hanem a kék metálfényezés és a fényes fekete felnik csillogása is. „Mielőtt átvettem, szerepelt a traktor a januári AgrárgépShown, és ha már eleve fullextrás volt, ennyi még belefért”, meséli mosolyogva a gazdája. „Tele van pakolva a motorháztető alatt utólag beszerelt dolgokkal. Nekem ez nem probléma, mert ha kell valami, pillanatok alatt megjelennek az AXIÁL emberei a szekszárdi telephelyről, ahol birtokba vettem traktoromat. Már régóta az AXIÁL-hoz húz a szívem és az eszem, mert nagyon jó a szervize. Most pedig jó lízingajánlatot kaptam. Ez a traktor bőven ellátna 15 hektáros gyümölcsöst is, már tervezem a bővítést meggyel és szilvával” – avat be terveibe Rusák Márk.

 

Fotó: Karlovitz Kristóf, Steinhauser Tamás

Szöveg: Karlovitz Kristóf, szakíró

Forrás: AXIÁL Híradó 2020. 04. szám – 33. Bábolnai Gazdanapok különkiadás

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek