FRAMEST talajművelők: Ár-érték arányban a legjobbak

FRAMEST talajművelők: Ár-érték arányban a legjobbak

Erős anyagból készült robosztus gépek precíz és hatékony munkát végeznek – így foglalta össze a FRAMEST-ekkel kapcsolatos tapasztalatait a Bodrog-közi gazdálkodó, aki 700 hektáron végzi velük a talajművelést.

Fontos számára az is, hogy magyar gyártmányok, amelyek minden tekintetben állják a versenyt a neves külföldi vetélytársakkal. Ráadásul sokkal olcsóbbak.

A FRAMEST egymás mellett felsorakoztatott munkagépeivel fogad minkent vajdácskai (Zemplén megye) telephelyükön Bárány Péter egyéni vállalkozó. Feleségével közös, valamint testvére egyéni vállalkozásának, és apja, anyja, húga +8 hónapos kislánya családi gazdaságának földterületein, összesen 700 hektáron gazdálkodik. „Két állandó alkalmazottal és egy szezonmunkással én csinálok mindent, az értékesítést, a vásárlást, még a papírmunkát is.” Fő növényeink a búza, a napraforgó és a kukorica. „A repcét két éve hagytam el, mert nemigen kedveztek neki a Bodrog-közi belvizek.”

Édesapja alapította a családi céget 1994-ben. Ekkor fogott a földvásárlásokba, és váltott a fóliasátras kertészkedésból – amelyből az indulótőke származott – a szántóföldi növénytermesztésre. „Apám 2007-ig aktívan itt volt velünk, majd fokozatosan átadta a céget, és 2010-ben elment nyugdíjba.”

Zökkenőmentesen ment a generációváltás?

Igen, és ez nagyon nagy dolog. Sok helyről hallom, hogy az apa nem egyezik a fiával, mindenbe beleszól. Nálunk ez nincs így, noha teljesen más a szemléletünk. Apám bölcs ember, látta, hogy teljes odaadással viszem a gazdaságot, bízott bennem. Van egy szép nyaralója a Bodrog partján, ott horgászgat, és nem szól bele semmibe.”

 

Mi vezette erre a pályára?

A gépek! Már a kezdetekkor is új gépeket vásárolt apánk, mi meg a tesómmal áhítattal csodáltuk ezeket. Egyébként az is sokat számított, hogy mindig eljártam vele üzletelni is, és beletanultam a dolgokba. A mezőgazdasági középiskoláról első körben lecsúsztam, mert nem akartam Sátoraljaújhelyben, a szülővárosomban tanulni. Inkább Sárospatakra mentem épületgépész-technikumba. Utána aztán Abaújszántón elvégeztem a mezőgazdasági szakközépiskolát is. Főiskolára már nem mentem, inkább beálltam dolgozni. Semmi hátrányom nincs belőle, szépen felvirágoztattuk a gazdaságunkat.

 

Hogyan szerzi be a legújabb szakmai információkat?

Régóta nagyon jó kapcsolatban vagyok az AXIÁL üzletkötőivel, és ahogy jönnek be az új dolgok, sok meghívás érkezik tőlük tanácskozásokra, bemutatókra. Mindig arra törekszem, hogy frissüljön a gépparkunk, ne kelljen szerelni, csak beülni és menni!

És a gépeken túli tudást?

Édesapámtól, meg a szakközépiskolában is nagyon sokat tanultam, aztán rengeteg mindent saját tapasztalat útján. Meg is fizettem a tanulópénzt.

 

Mondjon egy kirívó esetet!

A vajdácskai határban 8-10 éve terjedt el a rozsnok. Ez a gyom kikeléskor úgy néz ki, mint a gabona. Mire észrevettem, úgy elnyomta a búzát, hogy az 50 hektáros táblában szinte semmit sem arattunk.

 

A gépvásárlásokban ki dönt?

Megbeszéljük az alkalmazottakkal, mire van szükség, és mi lenne jó a talajviszonyainkra. Gépeink 95 százaléka az AXIÁL-tól van, az ő üzletkötőikkel is intenzíven konzultálunk, sokat járnak hozzánk demózni, gépeket is kapunk tesztelésre. Először minden kipróbálunk, utána vásárolunk – de eddig még sohasem volt olyan, hogy kihoztak egy gépet, és én nem vettem meg.

 

Hogyan fedezték fel maguknak a FRAMEST munkagépeit?

Négy évvel ezelőtt egy szántóföldi bemutatón láttam először a FRADISC 6000-es tárcsás boronát. Ez lett az első FRAMEST gépünk. Aztán szépen sorban jött a többi: a FRALAZ középmély lazító, a FRAROLL henger és a FRAKOMB 6000 magágykészítő kompaktor. Nemsokára meglesz a következő is: a nagy teljesítményű KREATOR 8000 magágykészítő. Egy FENDT 380 MT hevederes traktor lesz a gépkapcsolata.

 

Mi fogta meg ezekben a gépekben?

Elsősorban az, hogy magyar gyártmány, így Magyarországon marad a pénz. Aztán ránézésre is látszik, hogy milyen robosztus: erős anyagból készült erős gépek, precíz, szép munkát végeznek. Ár-érték arányban meg egészen kiválók: egy-egy nemzetközi márka hasonló munkagépei úgy 50%-kal drágábbak, viszont a minőségben nincs semmi különbség. Tartósság szempontjából is állja az összehasonlítást. Hatékony és üzembiztos, gyorsan lehet haladni vele. Megjegyzem, az első választáskor az is garancia volt, hogy az AXIÁL forgalmazza őket.

Milyen tervei vannak?

Nagyon szeretném még növelni a területeinket, mert a gépparkunk meg az erőnk bírna még többet is. Jövőre bővíteni és modernizálni akarjuk a telepet is. A precíziós pályázat keretében pedig beadtunk egy 400 milliós csomagot, a traktorokat meg a munkagépeinket cseréljük nagyon teljesítményűekre, és a vetőgépeink is mind precíziósak lesznek.

Tervezés alatt van egy tároló, ezt a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére meghirdetett pályázatból oldanánk meg. A raktárunk most is tele van búzával, várjuk a legjobb árat. De egy hónap múlva kezdődik a napraforgó-aratás, lassan át kell adni a helyet neki.

 

Milyen volt a búzatermés?

Igen-igen jó, pedig az ősz nagyon csapadékos volt a Bodrog-közben. Szerencsére október elsejére már elvetettem a búzát, csak utána jött az özönvíz. A tavaszi belvizet is sikerült a főcsatornába elvezetnünk. 6,5 tonna üzemi átlaggal zártuk az aratást, javító és malmi minőséggel.

 

Tíz évből hány belvizes?

Három-négy biztosan. Tavaly például aratás előtt kaptunk 350 mm-es esőt, szó szerint a vízből vágtuk ki a búzát. Az AXIÁL jóvoltából sikerült gyorsan gumihevedert vennünk a kombájnhoz. Ugyanakkor a gyönyörűen virágzó napraforgómat 120 hektáron teljesen elvitte a víz.

 

Kikapcsolódás?

Az erdélyi hegyekbe járok motorozni. Három évvel ezelőttig még versenyeztem is, de már nincs időm a felkészülésre. December óta az új „hobbim” a kislányom lett, vele töltök minden lehetséges időt. Megoldom, hogy pedagógus feleségemmel nyáron is nyaralhassunk, télen pedig síelni járunk. Szórakozni is csak kell: gyakran tartunk grillpartikat és egyéb összejöveteleket a sátoraljaújhelyi birtokunkon.

Hobbim a munkám is! Csak így lehet felfogni a mezőgazdaságot. Ha az időjárás bekavar, hatalmas károkat okoz, és amikor úgy érzem, mindennek vége, akkor azt mondom: jövőre jobb jön!

 

Szöveg, kép: Popovics Gizella

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 4. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek