Digitális Agrártájoló

Digitális Agrártájoló

Az AXIÁL Kft. képviselői előadóként és kiállítóként is részt vettek a Digitális Agrártájoló rendezvényen. Az eseményről az alábbiakban olvashat bővebben.

A Széchenyi István (SZE) Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar, a SZE Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ, a SZE Digitális Fejlesztési Központ és az Óvári Gazdák Szövetsége idén is megrendezte a több éves múltra visszatekintő Digitális Agrártájoló rendezvényt, amelynek célja a fiatal agrárgeneráció edukálása a digitalizációs megoldások élelmiszer-előállítási folyamatban való használatáról.

A szakmai kiállítás és konferencia alcíme a Smart Farm – gazdaságok az agráriumban, utalva arra, hogy a digitalizáció nem csak egy fejlesztési lehetőség. Okosan kell kiaknázni az ebben rejlő erősségeket, figyelembe kell venni a társadalmi-környezeti hatásokat is a fenntartható gazdálkodás hatékony működtetése érdekében.

 

A képen: balról jobbra: Dr. Nyéki Anikó Éva egyetemi docens, Prof. Dr. habil. Katz Károly professzor emeritus, Dr. Mesterházi Péter Ákos precíziós gazdálkodási csoportvezető, Prof. Dr. Kovács Attila József egyetemi tanár, Prof. Dr. Neményi Miklós akadémikus, professzor emeritus, Dr. Ambrus Bálint egyetemi adjunktus

 

Az AXIÁL Kft. régóta együttműködik a Széchenyi István Egyetemmel is, így szívesen tettünk eleget az előadói felkérésnek, valamint a kiállítók között is megtalálhatóak voltunk.

A délelőtti szakmai kiállításon kollégáink minden érdeklődőt egy mini totóval vártak, és a helyesen kitöltőket ajándékkal jutalmaztuk. A kérdéseket úgy állítottuk össze, hogy azok megválaszolásakor edukatív jelleggel beszélgetést tudjunk kezdeményezni, és a szakmai tartalmakban egy kicsit mélyebb betekintést nyerhessenek a diákok.

Délután szakmai előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, dr. Mesterházi Péter Ákos „Felvezető gondolatok a digitalizáció gyakorlatáról és fejlesztéséről a növénytermesztésben” plenáris szekcióban „Milyen a jövő smart farmja?” című előadás keretében látta el a hallgatóságot naprakész információval a témában, majd a nap végén egy kerekasztal beszélgetésben is részt vett, ahol a digitalizációban rejlő lehetőségekről cseréltek eszmét.

 

 

A nap folyamán átadásra került az Egyetem részére az a 3 év RTK korrekciós jel szolgáltatás is, amelyet az AXIÁL Kft. azzal a céllal ajánlott fel, hogy ezzel támogassa a karon folyó digitális mezőgazdasághoz kapcsolódó kutatómunkát, illetve hozzájáruljon a felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára a legkorszerűbb technológiai megoldásokkal kapcsolatos tapasztalat szerzéséhez. Hiszünk benne, hogy ezáltal még naprakészebb tudással felvértezve tudnak majd kilépni a kar hallgatói tanulmányaik befejeztével a munkaerőpiacra.

Az jelszolgáltatásról szóló oklevelet Prof. Dr. Kovács Attila József egyetemi tanár, a Biológiai Rendszerek és Precíziós Technológiai Tanszék vezetője vette át. Külön örömünkre szolgál, hogy a tanszék több kollégája is megtisztelt bennünket a jelenlétével, köztük olyan legendás oktató-kutatók is, mint Prof. Dr. habil. Katz Károly professzor emeritus és Prof. Dr. Neményi Miklós akadémikus, professzor emeritus.

 

Forrás, kép: Baranyiné Hutai Anikó

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek