Annaburger, a sokoldalú megoldás

Annaburger, a sokoldalú megoldás

Krecs Árpád több szállal kötődik az AXIÁL-hoz, de az Annaburger cserefelépítményes pótkocsikkal a kapcsolatukat tovább erősíti.

A Kamarás Agro Kft. vezetője Békés megye sarkában, közel a román határhoz, Nagykamaráson folytat mezőgazdasági termelést. A szántóföldi növényeken túl kertészeti kultúrákkal – elég csak a „Krecs dinnyére”, vöröshagymára, burgonyára, csemegekukoricára gondolni – ugyancsak foglalkozik, s ha ez kevés lenne, akkor ott van a húsmarha állományuk. Mivel speciális kultúrákkal dolgozik, speciális, akár egyedi eszközökre is szükségük van.
 


„A gépparkunkat nézve túlnyomórészt az AXIÁL az uralkodó nálunk. Eszközeink mintegy nyolcvan százaléka a bajai központú cégtől származik, ez egyaránt vonatkozik a munka- és erőgépekre” – magyarázta a szakember, hogy lehetőség szerint tipizál, egy bejáratott kapcsolaton nem szívesen változtat. Ha valaki ismeretlenül, akár jobb árral keresné meg, nem biztos, hogy elfogadná.

Így történt ez az Annaburger pótkocsikkal is. Igényeinek kiszolgálására 2015-ben vásárolta az első Annaburger szervestrágya-szóró, illetve -átrakó felépítményeket, amelyek a 33 tonna megengedett össztömegű HTS 33.79-es alvázra szerelhetők fel. Krecs Árpád ezzel egyszerre kétféle eszközhöz jutott hozzá, mégpedig sokkal olcsóbban, mintha önállóan szerzett volna be egy-egy trágyaszórót, valamint a termény-betakarítást megkönnyítő és meggyorsító átrakókocsit. Számításai szerint a megtakarítás mértéke eléri a 30-35 százalékot, ami egy ilyen beruházás esetén már jelentős összegnek számít.

„Ez olyan univerzális alváz, amire több cserefelépítményt, szervestrágya-szórót, átrakó kocsit lehet felrakni. Ma már két ilyen alvázzal is rendelkezünk, s valószínűleg az idén vásárolunk még egy átrakó kocsit, így a két átrakó kocsi ki tud szolgálni egy kombájnt. Általában ez szokott lenni nálunk a szűk keresztmetszet, de az is megesik, hogy nem tudunk lemenni a területre, és akkor a kombájnt teli magtartállyal kell az útra felküldeni. Az átrakó kocsi ezt a problémát tudja megoldani, kiviszi a terményt a föld végére, ahol a teherautó át tudja venni. Egy jól megválasztott átrakókocsi akár 25 százalékkal is növeli a kombájn teljesítményét. Ezáltal időt, energiát lehet spórolni” – hívta fel a figyelmet a szakember a multifunkcionális eszközök használatában rejlő előnyökre.

Amikor arról kérdeztem, mi döntött az Annaburger szervestrágya-szóró mellett, egyértelműen a szórásképet emelte ki. „Ennél az eszköznél a 24 méter, az 24 méter, és nincsenek benne lyukak. Mondhatnám azt is, hogy némelyik műtrágya-szórótól is pontosabban juttatja ki a szervestrágyát” – hangsúlyozta, nagyon kiegyenlített, homogén a szórása. A szóráskép pontossága hossz-és keresztirányban egyaránt optimális. Emellett könnyű a kijuttatandó mennyiség beállítása. A kiszórandó anyagok mennyiségének és pontos terítésének érdekében ezeket a gépeket korszerűsítve fejlesztették ki a HTS univerzális szórókocsi-sorozatot. A trágyaszóró nagy méretéhez képest meglepően könnyű.
 


Eszközeiket rendszeresen gondozzák, az Annaburgerek sem olyanok, melyeket egy-két év után lecserélnének, ezeknek 10-15 éven keresztül működniük kell. Nincs bennük elektronika, nincsenek túlbonyolítva, csupa mechanikus alkatrész, fogaskerék, hidraulikaszivattyú, melyek könnyen javíthatók. Számukra fő szempont, hogy minél hosszabb ideig tudják használni. Sokat dolgoznak vele, évente több ezer tonna szervestrágyát szórnak ki.

Ez az eszköz ugyanakkor képes a mésziszapnak a kijuttatására is. Egyszerű a helyzet abban az esetben, amikor ez por állagú, mert ilyenkor könnyen, de ha vizes, vagy megázott, akkor nehezebben szórható. Az Annaburger szervestrágya-szóró ezt is jól, és pontosan ki tudja juttatni.

A szakember tapasztalatai alapján megbízható, stabil eszközről van szó. Korábban vásároltak istállótrágyát, s abban találtak betongerendát, nagyobb fadarabokat, melyek sérülést okoztak, de véleménye szerint ezt a megpróbáltatást egyetlen szervestrágya-szóró sem bírná ki.

A gazdálkodó tulajdonában lévő átrakókocsi háromtengelyes, széles abroncsozású alvázon fut, ami egyrészt kisebb talajnyomást eredményez, másrészt csapadékos időben, sáros körülmények között sem süpped el annyira, mint egy normál abroncsozású pótkocsi vagy teherautó. Szerencsés megoldásnak tartja a kormányzott első tengelyt is, így ugyanis kanyarodásnál a jármű nem „túrja” maga előtt a földet, nem károsítja a talajt.

„A két nagy szervestrágya-szórónk alváza Tridem tengelyes, azaz három tengely, hat kerék van alatta. Ez jól bírja azt is, hogyha rajta van huszonöt tonna szerves trágya, nincs problémánk a gumikkal, szinte nem lehet túlterhelni, bírja a strapát. Országúton megesik, hogy ötven kilométerre is szállítjuk a kiszórási területig a szervestrágyát, ugyanakkor elég masszív ahhoz, hogy a földutakat is bírja” – magyarázta, soha nem volt problémájuk, se törés, se szakadás, messzemenően megfelelnek az általunk támasztott követelményeknek. Nyári szezonban három-négy hetet mennek, majd ősszel jön a tápanyag-utánpótlás, és a kukorica-betakarítás.
 


Egy eszköz megvásárlásánál nem csak maga a gép, hanem a szerviz háttér is fontos. Alkatrészellátásban, szervizmunkák területén mindig számíthatnak az AXIÁL-ra, tapasztalatuk szerint nem minden cégre lehet ennyire építeni. Bármilyen problémájuk akad, így vagy úgy, de találnak megoldást. Akár cseregépre is számíthatnak, az AXIÁL ebben is rugalmas.

„Nyakunkon vannak a tavaszi munkák, a tél folyamán folyamatosan felkészítjük az eszközeinket. A közelmúltban adtuk le az alkatrész-előrendelést. Kihasználjuk az AXIÁL nyújtotta lehetőséget, hogy ha előrendeljük, akkor néhány százalék kedvezménnyel, jobb áron, és időben megkapjuk. Ugyanakkor a gyártó is tud ütemezni, az általunk kért kopóalkatrészeket egy-két hónapon belül leszállítják, nincs szükség gyorspostára, és ezen is tudunk spórolni” – mutatott rá a szakember, hogy eszközeik egy részére átalánydíjas szerződést kötöttek, míg olyanok is vannak, melyeket maguk javítanak.

Bár azt szokták mondani a gépesítéssel kapcsolatban, hogy egyre rövidebb az az idő, amikor a munkákat optimálisan el lehet végezni, ezért sokan túlgépesítenek. Megnövelik a teljesítményt, vagy a gépek számát. Nagykamaráson is ebbe az irányba tartanak, ugyanakkor az elaprózódott területek miatt ez nem megy gördülékenyen. „Nagy táblákon talán jobban működne, de most hiába teszünk ide egy méretesebb traktort... mivel egyaránt van tenyérnyi, és 100 hektáros területünk is. A kihasználhatóság miatt valamennyire mi is túl vagyunk gépesítve, de ha az a terület, amit művelünk, két-három darabban lenne, jóval kevesebb munkaerőre volna szükség, és fel lehetne gyorsítani a munkafolyamatokat” – jegyezte meg Krecs Árpád.
 

 

Szöveg: Viniczai Sándor

Fotó: Viniczai Sándor, Annaburger

Megjelent: AXIÁL Híradó 2022. évi 2. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek