Fontos a minőség Mezőhegyesen

Fontos a minőség Mezőhegyesen

Megnéztük az RMH Premium low munkáját

A Békés megyei Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 11-es tehenészeti telepén használják a 2021-ben vásárolt RMH Premium low 22 köbméteres takarmánykeverő- és kiosztókocsit. Czakó Tibor szarvasmarhatenyésztési csoportvezetővel beszélgettünk a gép pontosságáról és hatékonyságáról a robotizált tehénistálló vezérlőjében.

A hódmezővásárhelyi szakember szerint az új gép sokkal jobban kiszolgálja a két nagy istállóban található 860 tehén etetését, mint a korábbi, vontatott kivitelű etetőkocsi. Az RMH további előnye, hogy a megelőzőnél sokkal több, gyakorlatilag két csoport etetéséhez szükséges takarmánymennyiség fér bele. A gyorsaságot is érdemes kiemelni, az etetésért felelős két gépkezelőnknek jóval kevesebb ideig tart ezzel elvégezni az állomány takarmányozását. A feladat pedig a mezőhegyesi beruházások és fejlesztések megvalósulásával 2-3 év múlva tovább bővül: a 11-es major és a 81-es üszőtelep elkészültével a 8 hónapos borjúkorig, majd a szárazon álló, előkészítőben lévő állatokat és a nagy istálló teheneit fogjuk az RMH-val etetni. Így az 1050 tehén mellett mintegy 500 növendéket szolgál majd ki a gép – mondta Czakó Tibor.
 


Pontosság és minőség

A takarmánykeverékeket folyamatosan vizsgáljuk, minden hónapban elemezzük az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. szakemberei által vett minták eredményeit. Többek között ellenőrizzük a homogenitást és a pontosságot, és az RMH takarmánykeverő- és kiosztókocsi adatai az üzembe állás óta mindig visszaigazolják a PMR kiváló minőségét és egységességét a jászol elején, valamint a végén is. A jászolmintát az etetés után és a délutáni etetés előtt is vizsgáljuk, amiből kiderül, hogy a gép által kiosztott takarmányban nem válogatnak az állatok.

A gép megbízhatóan működik, az ittléte óta a kötelező szervizeken kívül eddig semmi komoly teendő nem volt vele. A vásárláskor a minőség és a várható hosszú élettartam miatt döntöttünk az RMH márka mellett, aminél találtunk volna olcsóbbat, de jobbat biztosan nem. A 268 lóerős erőforrás a német Deutz gyár terméke, a kerekek és a keverőcsigák hajtáslánca pedig egyaránt hidraulikus, amit CAN-BUS rendszeren keresztül Sauer vezérlők kontrollálnak. A silómaró 2 méter munkaszélességű, kettős spirális késelrendezésű és hidraulikus hajtású. Fontos még a fő rendszerek közötti prioritás vezérlése. Ennek lényege, hogy a silómaró működtetésekor a megfelelő teljesítmény érdekében a keverőcsigák 20 százalékot lassulnak, majd a marás végeztével újból felgyorsulnak. Mindez alacsonyabb üzemeltetési költséget és várhatóan hosszabb élettartamot eredményez a gépünknél. A robusztus létra alváz rendkívül nagy merevséget biztosít az RMH-nak, a rossz útviszonyokhoz való alkalmazkodást pedig a kerekenként külön elhelyezett hidraulikus rugóstagok valósítják meg. A már itthon is legendásan hosszú élettartamot az F3F, Full 3CR12 Flow elnevezésű opció biztosítja, aminek köszönhetően a teljes takarmány-anyagáram csak rozsdamentes, kopásálló acélfelületekkel érintkezik a silómarótól egészen a kiosztásig. A 2021-es Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon ennek a felszereltségnek köszönhetően részesült díjazásban az RMH.
 


A Farm Manager Web - felhő alapú mérlegszoftver és távoli elérés nagy előrelépést jelentett a pendrive-on történő adatmásolás és továbbítás nyűgjeihez képest. A webes programnak köszönhetően az illetékes kolléga bárhol legyen az országban, egy internetkapcsolattal rendelkező eszközzel be tud lépni a telepi felületre, online valós etetési adatokat lát, és ha szükséges, azonnal be tud avatkozni, akár receptet is tud módosítani. A rendszerből akár etetésenként megtudjuk a fogyást, kontrollálni lehet a mennyiséget. A távolról történő alakítás és a beállítás lehetősége gyorsabb, pontosabb, precízebb és könnyen ellenőrizhető takarmányozást biztosít. A gazdaságunk meg is követeli ezeket a feltételeket, amiknek az RMH felhő alapú rendszere tökéletesen megfelel – mondta a szakember.

A gép beszerzésével a telep automatizációját is fejlesztettük, valamint egyértelmű cél vele a precíziós gazdálkodás elveinek megvalósítása is. Mivel a vállalatunk tangazdaságként is működik, igyekszünk a lehető legmagasabb szinten bemutatni a modern technológiai gyakorlatokat, amibe beletartozik a takarmánykeverő- és kiosztókocsi működtetése is. A minőségi elvárások teljesítéséhez pedig olyan gép kell, ami úgy tud dolgozni, mint az RMH.

Az AXIÁL Kft. szervizes és alkatrészes csapatával kifejezetten jó a kapcsolatunk, rendszeresen járnak hozzánk, hogy rendben tartsák a tőlük vásárolt gépeket. Az orosházi telephely Tótkomlóson és Kardoskúton át összesen 30 kilométerre van tőlünk, ami nagy előny a gyorsaság szempontjából is – fogalmazott Czakó Tibor.
 


A gépkezelő szemével és tapasztalatával

Az RMH takarmánykeverő- és kiosztókocsi működtetéséről Berki András gépkezelővel beszélgettünk az I. termelő istálló kapuja előtt. A pitvarosi szakember szerint a gép tökéletesen homogén takarmányt állít elő, a kiosztás technológiája is kiváló, a jó helyre szerelt kameráknak köszönhetően pedig remekül átlátható a munkavégzés. Az első etetés reggel 5-től 11-ig tart, a másodikat pedig 16 és 20 óra között végzik el. A reggeli takarmánykiosztás után a műszakvezetővel délután meghatározzák, mennyit tegyenek még a gépbe és az állatok elé.

Az etetést követően átnézem a gépet és ekkor jön a napi karbantartás: az olaj- és a vízszint ellenőrzés, a levegőszűrő- és a fülketisztítás. Nagy előny, hogy a fülkében minden kézre esik, a zsírzást a központi zsírzótartály segítségével a gép végzi. Ebből a szempontból kezelői beavatkozást csak a védőburkolat, illetve a silómaró elemei igényelnek, ezeket a részeket két naponta zsírozzuk – mondta. Fontos biztonsági elem, hogy a hátsó lökhárítóba szerelt érzékelő mechanika bármilyen érintkezés esetén azonnal leállítja a rendszert. Az ülésből kiszállva a maró és a kihordó rendszerek automatikusan leállnak, így nem történhet baleset. Az AXIÁL Kft. helyi szervizes kollégájával, Liszkai Mihállyal, Misivel kiváló a kapcsolatunk, nagyon meg vagyunk vele elégedve szakmailag és emberileg is. Úgy egyeztünk meg vele, hogy a szükséges szerviz előtt 20-30 üzemóra teljesítésekor jelezzük neki, mire van szükségünk, így mindig időben tud az igényekről és mi is időben kapjuk meg az alkatrészeket. Soha nem okozott még csalódást, az állattenyésztés mindennapos jellegét értve és átérezve hétvégén, és volt, hogy a szabadnapján is kijött hozzánk, hogy megoldja az aktuális feladatot. Az egyik legkorrektebb szervizes kolléga, akit a mezőgazdaságban töltött 30 évem alatt megismertem – dicsérte mezőkovácsházi munkatársunkat Berki András.

 

Szöveg: Csurja Zsolt

Fotó: Barna Péter

Forrás: AXIÁL Híradó 2022. évi 2. száma

Elérhető

Kapcsolódó cikkek