Lezajlott a NAK TechLab agrár egyetemi ötletversenye
  • Axiál
  • 2022. május 10. 3 Perc

Lezajlott a NAK TechLab agrár egyetemi ötletversenye

Friss lendület, kreativitás és fejlődés – ezek jellemezték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAK TechLab 24 órás ötletversenyét, mely során 7 egyetemi csapat mérettette meg magát az agrárium kihívásaira hozott ötleteivel.

Az agrárium, illetve az agrár karrierút népszerűsítését tűzte ki célul a NAK TechLab egyetemi ötletversenye. A verseny a különböző területeken tanuló diákokat átfogó módon szólította meg, hiszen nem csak az agrár szakokon tanulók kerülhettek be a versenybe.

A hallgatói csapatok a hazai agrárium égető kihívásaira dolgoztak ki innovatív megoldásokat a verseny során. Így például a precíziós növénytermesztésbe beilleszthető digitális megoldásokat, melyek segítik a termelők hatékonyságát, vagy az állattenyésztés területén az energia-felhasználás, illetve a takarmány-felhasználás optimalizálására is hoztak ötleteket.
 


A fiatalok a 24 órás verseny során intenzív üzlet- és termékfejlesztési, IT, pénzügyi és prezentációs felkészítést, valamint agrárszakmai mentorálást kaptak, melynek segítségével tökéletesíthették ötleteiket. A verseny során nyújtott agrárszakmai mentorálás egyedülálló lehetőség a projektek fejlődése szempontjából.

A döntőben szakmai zsűrinek mutatták be kidolgozott koncepciókat. A zsűri tagjait Dr. Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Győrffy Balázs a NAK elnöke, Maróti Miklós, az AgroVIR ügyvezetője, valamint Posta Donát a SMAPP Lap startup csapat alapítója, aki három évvel versenyzőként vett részt a NAK TechLab egyetemi ötletversenyén.


A fődíjat az Állatorvostudományi Egyetem és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatóiból összeállt csapat vihette haza. Ötletük lényege egy jól kiépített és ellenőrzött, működőképes rendszer megalkotása, mely lehetővé teszi a nagyipari tejtermelésből kiselejtezett tehenek, illetve a vemhes üszők zökkenőmentes adás-vételét a nagyipari és a háztáji gazdaságok között, egy mindkét fél számára előnyös üzleti kapcsolatot létesítve.

Két csapat különdíjat is kapott. A Corvinus Egyetem diákjaiból álló Plantinator beltéri különleges virágok termesztésének ötletével a Design Terminal különdíját érdemelte ki; az Állatorvostudományi Egyetemről érkezett ChromatAir csapata pedig az AXIÁL Kft. felajánlásával, a cég bajai központját látogathatja meg, ahol az automatizált raktártechnológia működését ismerhetik meg, illetve bemutatják nekik a csúcstechnológiás gépeket is.
 


A Corvinus Egyetem diákjaiból álló Plantinator beltéri különleges virágok termesztésének ötletével a Design Terminal különdíját nyerte el.

 

Forrás, képek: NAK

Elérhető

Kapcsolódó cikkek