Energiahatékonyság 480 Ft feletti üzemanyagár fényében

Energiahatékonyság 480 Ft feletti üzemanyagár fényében

A Fendt traktorok közismertek a kiemelkedő kényelmükről, műszaki megoldásaikról, kiváló üzemanyag-fogyasztásukról.

Ezeket már alapfelszereltség mellett tudják a német prémium márka gépei. Vegyünk sorra néhány opcionális felszereltséget, amelyek kifejezetten - közvetve, vagy közvetlenül - a további üzemanyagmegtakarítást szolgálják!
 

Az abroncsnyomásszabályzó rendszer
 

Ezt az opciót a német állam az energiahatékonyság növelését szolgáló agrárpályázatában 10% üzemanyagmegtakarítással fogadja el és kifejezetten a támogatható opciók között nevesíti.

A Fendt traktorgyár 240 LE felett VarioGrip abroncsnyomásszabályzó rendszeréről a Dél-Wesztfáliai Mezőgazdasági Főiskola, Soest tanulmánya alapján elmondható, hogy e rendszerrel a traktor akár 10%-kal nagyobb vonóerőt és a kisebb kerékcsúszásból adódóan 8%-kal nagyobb területteljesítményt érhet el. Ezzel és az üzemanyagmegtakarítással (a kisebb gördülési ellenállás miatt), valamint a gumiabroncskopás csökkenésével együtt kb. 50.000 € megtakarítás érhető el, nem számítva a talajtaposás csökkenéséből eredő többlettermést.
 Megfordítható szívásirányú elektromos vezérlésű hűtőventilátor
 

Optimális poros körülmények között végzett munkákhoz: pl. kaszálás, szalmabálázás. A ventilátor csúszás nélkül a motorról kapja a hajtását. A hűtés intenzitását a ventilátorlapátok elfordításával lehet beállítani. A légáram irányának megváltoztatása a ventilátor-lapátok holtponton túl történő forgatásával történik. A ventilátor tisztítófázisa manuálisan szinte bármikor, ill. előre programozottan is bekapcsolható.

A szármaradványok és por által eltömődött hűtők rendszeres tisztításával akár 1,4 l/üó üzemanyagmegtakarítás is elérhető. Ez évi 1000 üzemóra munkavégzés esetén (480 Ft/l gázolajár) évi 672.000 Ft megtakarítást jelenthet. Ehhez jöhet még az elmaradó napi fél óra hűtőtisztítás költségmegtakarítása (5800 Ft/h áron, 90nap), amely 261.000 Ft. E költségek mellett további előny a növekvő motorélettartam, rövidebb állásidők a kevesebb karbantartás miatt, ill. a nagyobb kezelői komfort.


Grip Assistant…csak annyi súlyt vigyen magával, amire feltétlen szüksége van

1 tonna felesleges súly a traktoron óránként 1 liter túlfogyasztást jelent [UPPENKAMP 2006], ami évi 1000 üzemóra esetén fél millió forint felesleges költséget jelent.

A Fendt Grip Assistant szoftver (két üzemmódnak megfelelően: „sebességválasztás” és „súlyválasztás”) a VarioGrippel abroncsnyomásszabályzóval összekapcsolva optimális ajánlást tesz a vezetőnek:

  1. Meghatározott sebességhez a program megadja az optimális súlyozást és az optimális gumiabroncsnyomást VAGY
  2. amennyiben eleve van már súly a traktoron, kiszámítja az optimális munkasebességet és az optimális gumiabroncsnyomást.

Nem kell feltétlen súlyt cserélni. A kiszámolt szükséges gumiabroncsnyomást a VarioGrip menüjébe közvetlenül betáplálhatja. Ezzel időt, munkát és végsősoron üzemanyagot takaríthat meg.
 


RTK, SC, VRC

Egy Fendt traktort üzemeltető gazda minap azt mondta: „Nem számoltam, semmi megtérülést… meg kell, hogy érje azt, hogy nem művelem meg duplán a földet…ezért használok minden traktoromban automata kormányzást”. Valaki zsigerből dönt az automata kormány mellett, hisz tudja, ill. látja mekkora átfedéssel dolgozik a gépe. Érzi: biztos a megtakarítás. Másvalaki számol. Átlagszámokkal: 5-10% megtakarítás a megművelt területből adódik. Éves szinten átlagosan 3-6 €-t üzemóránként csak üzemanyagból megtakarítható úgy, hogy megszűnnek a táblán végzett fölösleges mozgások. A duplán megművelt területek eltűnésével csökken a táblán eltöltött munkára fordított idő, a gépkopás és a karbantartás költsége. A szakaszolással pontosan a táblára szükséges vetőmag, ill. műtrágya mennyiséget használhatjuk fel és precízebbé válik a növényápolási munkánk. Ezek szintén számszerűsíthetők, csak alaposabb és egyedibb megközelítést igényelnek.

 

2 körös hidraulika LS-szivattyúkkal…nincs fojtási veszteség

A Fendt 900 és 1000 szériákban két egymástól független – 1-1 db LS-szivattyúval rendelkező –hidraulikakör kiépítése is lehetséges. A fogyasztók (munkahengerek, hidromotorok stb) az olajigényeiknek megfelelően célzottan csatlakoztathatók egyik vagy másik körre. Például a nagy nyomást és alacsony olajmennyiséget igénylő fogyasztót (például munkahenger) az egyik, míg alacsony nyomást és nagy olajmennyiséget igénylő fogyasztót (például hidromotor) a másik körre célszerű bekötni, így minden szivattyú csak a szükséges olajat szállítja és jelentősen csökken a fojtási veszteség.

Minden Fendtben van „hidraulikus gyerekzár”, melyet aktiválva leveszi a 20 baros LS-nyomást a hidraulika rendszerről, így nem kell a szivattyúnak folyamatosan nyomást előállítani, amely például egy 700 Vario esetében kb. 2 kW.

Fendt öntisztító légszűrő – „Agritechnica 2022 -Ezüst Innovációs Díj”

 

Azon régiók számára, ahol különösen nagy a porképződés a Fendt az első traktorgyártó, amely opcionálisan öntisztító légszűrőt kínál közvetlenül a gyárból. A szűrőrendszer a folyamatos porelszívást a szűrő aktív tisztításával kombinálja egy 30 másodperces tisztítási ciklusban. A szűrőben felgyülemlett port a jármű mozgása közben fújják ki, ami kiküszöböli a kézi szűrőtisztítással járó állásidőt.

Az öntisztító légszűrő 296-517 LE teljesítményű Fendt nagytraktorok számára hozzáférhető. Az automatikus vezérlésnek köszönhetően az öntisztító légszűrő rendszerrel a járművezetők megszakítás nélkül dolgozhatnak. Ezenkívül rendszeres automatizált légszűrőtisztítás növeli a gép élettartamát.

A légszűrő saját 12 baros sűrített levegőtartállyal rendelkezik. A sűrített levegő áramlását mágnesszelep vagy impulzusszelep vezérli. Röviddel a kifúvás előtt a ventilátor fordulatszáma megemelkedik, majd egy rövid ideig emelt fordulaton jár. Ez fokozza a tisztítóhatást. A tisztítást a terminál egy felugró ablakkal jelzi, és manuálisan, vagy kívánság szerint teljesen automatikusan is elvégezhető. A szűrő élettartama körülbelül két év. A rendszerhez egy speciálisan kifejlesztett szűrőbetétre van szükség.
 

 

Szöveg: Kresz Gábor, Fendt referens, AXIÁL Kft.

Fotó: Fendt

Elérhető

Kapcsolódó cikkek