A fejlesztésekkel sosem állnak le a Trimble-nél 1. rész

A fejlesztésekkel sosem állnak le a Trimble-nél 1. rész

2020 minden eddiginél extrémebb volt mindenki számára, mint amit megszokhattunk. A Trimble-nél azonban továbbra sem változott valami: a folyamatos fejlesztéseket, a felhasználói igényeknek való minél magasabb fokú megfelelést helyezik a középpontba.

 

Igyekszünk mindig kihangsúlyozni, miszerint nem csak egy terméket kínálunk, amikor a Trimble precíziós eszközeiről tárgyalunk Partnereinkkel. A termékkel együtt egy komplex szolgáltatáscsomagot is kapnak a Vevőink – stabil szervizhátteret, gyors alkatrészellátást, szakmai tanácsadást, folyamatos fejlesztéseket. Hiszen fő célkitűzésünk, hogy Önök elégedettek legyenek azzal a termékkel / szolgáltatással, ami mellett letették voksukat. Ehhez pedig szorosan hozzájárul, hogy a jót még jobbá, fejlettebbé tegyük.

 

Szervizmérnökeink összegyűjtötték, milyen lényegesebb fejlesztéseket hajtott végre a Trimble 2020-ban.

 

PIQ újdonságok - 2020

A PIQ azaz Precision IQ az új generációs, Android operációs rendszeren futó Trimble GPS monitorok kezelő felülete.

 

  • John Deere nyomvonalak támogatása

Ahány gyártó, annyiféle adatformátum – így lehetne legrövidebben jellemezni a jelenlegi helyzetet.

Ahhoz, hogy különböző monitorjaink között adatot cseréljünk, konvertáló programra van szükségünk, ugyanis egy az egyben nem képesek egymás adatait olvasni. Erre a problémára nyújt megoldást a Trimble fejlesztése. Mostantól a Precision-IQ program képes fogadni és használni a John Deere rendszerekből lementett nyomvonalakat, mindenféle köztes beavatkozás nélkül.

 

  • Field-IQ munkagépvezérlő modul továbbfejlesztése

A Trimble Field-IQ munkagépvezérlő modulja eddig, jellemzően permetezőgépek és egyszerűbb felépítésű vetőgépek működtetésére szolgált. Mostantól a tovább gondolt fejlesztéseknek köszönhetően már képes összetettebb vetőgépek vezérlésére is. A vetőkocsikat már nem csak oldalirányban, valamint előre-hátra tudjuk eltolni, hanem azokat csoportokba rendezve egyedi módon paraméterezhetjük a még pontosabb szakasz- és mennyiségvezérlés érdekében.

 

 

További fejlesztés, hogy mostantól több anyag kijuttatásárára is képessé vált az eszköz. Például, ha egy menetben szeretnénk a szükséges vetőmagot és a tápanyagot is kijuttatni, erre már lehetőségünk van az új szoftver segítségével. Ez azt jelenti, hogy aki ilyenben gondolkodik és már rendelkezik Field-IQ modullal, nem kell újat vásárolnia, ugyanis egy szoftverfrissítéssel előcsalogatható az új funkció.

 

  • AutoSync funkció

Az AutoSync automatikus adatszinkronizálási megoldás egységes adatbázist alakít ki, ami automatikusan szinkronizálódik a webes felhő felület, a mobil alkalmazás, illetve az erőgépeken lévő Trimble monitorok között. Sőt, képes adatokat átvenni más gyártók – JD, Case-New-Holland, AGCO, stb. - felhő alapú megoldásaiból is.
2021-ben ez a megoldás elérhető válik a CLAAS márkával is. Most már nem csak a táblahatárok és AB egyenesek szinkronizálódnak automatikusan, hanem a munka- és erőgép profilok, felhasznált termények, gépkezelők profiljai is.

 

 

  • Két csomag: Core és Proa munkautasítás bekerült Core-ba is!

Átalakult, egyszerűsödött a kínálat. A korábbi három helyett kettő maradt a kínálatban, amelyek felhő alapúak. A valamikori középső csomag funkciói átkerültek a kisebbe, így például a munkautasítások is.
A funkció lehetővé teszi, hogy az egyes munkákat adott személyhez, gépkapcsolathoz, táblához tudjunk delegálni a munkautasítások segítségével. A munkautasítás a szoftverben összeállítható, és felhőn keresztül az adott monitorra küldhető. Tartalmazza, hogy milyen munkát, melyik táblán, mikor, milyen géppel, milyen anyagot használva, milyen kijuttatási terv szerint kell elvégezni.
A gépkezelő bejelentkezik a monitorba – jelszó, vagy QR kód leolvasással – majd kiválasztja a sorban következő munkautasítást. Ez alapján a Trimble monitor minden beállítást automatikusan elvégez – kiválasztja a megfelelő munkagépet, annak munkaszélességét, vezérlési módját. A gépkezelő egy gomb megnyomásával el tudja kezdeni a munkát – ha a megfelelő táblában van. A rendszer ugyanis még erre is figyel. Sőt, a munkautasítás összeállításakor lehetőség van a munkavégzés körülményeivel kapcsolatos kritériumokat (pl. maximális sebesség, szélerősség) is beállítani. Ezeket a Trimble monitor figyeli, és ha a beállított határétékeket túl lépik, figyelmezteti a gépkezelőt.

 

  • Magyar nyelv megjelenése a felhő felületben!

 

 

  • Bluetooth Beacon

Ahány munkagép, annyi különböző beállítás. A Trimble monitorunk könnyedén tudja tárolni számos eszközünk különböző paramétereit, de gyakran előfordulhat, hogy kérdéses, a beírt „vetőgép” most éppen melyik eszközünkhöz tartozik. A Trimble idei egyik fejlesztése a Bluetooth Beacon, amelynek feladata, hogy a munkaeszköz kiválasztást és beállítást automatikus folyamattá tegye. Ehhez szimplán szükségünk van egy ilyen eszközre az adott munkaeszközökre, és mire a kezelő a munkagépet felakasztja, addigra már be is állítja a Trimble monitoron. Ez egy Bluetooth technológiával rendelkező, információ tárolására szolgáló eszköz, amelyre az előre felprogramozott munkaeszköz adatai azonnal beállításra kerülnek a traktor monitorján. Ez egy méretben kicsi, könnyen elhelyezhető eszköz bármely munkaeszközön, akár észrevétlenül is, továbbá igen robusztus kialakítású, hogy a munka közbeni szélsőséges körülményeknek is ellen tudjon állni.

 

A cikk folytatásával hamarosan jelentkezünk! Kérdésekkel kapcsolatban keresse területileg illetékes munkatársainkat!

 

Szöveg: Prezíciós gazdálkodási csoport, AXIÁL Kft.

Fotók: Trimble

Elérhető

Kapcsolódó cikkek