Drasztikus változást hozott 2020: megszólaltak a magyar agrárium nagyágyúi

Drasztikus változást hozott 2020: megszólaltak a magyar agrárium nagyágyúi

Alapvetően határozta meg a 2020-as évet a koronavírus-járvány az agrárgazdaságban is, ahol számos rendkívüli eseménnyel kellett szembenézniük a piaci szereplőknek.

...

A 2020-as év nem volt egyszerű az agrárium számára sem. Az ágazatot ugyanis nemcsak a koronavírus-járvány viselte meg, hanem az időjárásban tapasztalható szélsőségek, az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza is. A Portfolio Csoport által 2020-ban is megrendezett Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői arról beszéltek, hogyan élték meg az idei évet, és mik a terveik a jövőre nézve.

...

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője arról számolt be, hogy alapjaiban a 2020-as év nem különbözött a korábbiaktól, hiszen a gépeknek működniük kellett. És bár tavasszal volt egy nagy megtorpanás a mezőgazdaságban, hamar nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy vetni kell, fejni kell. A gépészetben, ha egy alkatrész hiányzik, az kellemetlen, de a szakember szerint szerencsére működtek a hosszú ellátási láncok a mezőgazdaságban. Harsányi Zsolt szerint az ágazat következő nagy kihívása a Brexit lesz, mert az megint megnyújthatja az ellátási láncokat. A szakember elmondta, hogy a növénytermesztők jól tudtak működni idén, mert őket el tudták látni alkatrészekkel. A mezőgazdasági gépgyártóknál ugyan voltak problémák tavasszal, de Harsányi Zsolt szerint mostanra már rendeződött a helyzet. A legtöbb gyártó átállt arra, hogy két műszakban dolgozzon, és ezeket a műszakokat elkülöníti egymástól, valamint a tavaszi leállások okozta veszteségek pótlására a szakszervezetek meggyőzése után sokan bevezették a szombati bedolgozást is.

 

Ami az irodai dolgozókat illette, ők hozzászoktak a távoli munkavégzéshez, és jól viselték a home office-t is – mondta Harsányi Zsolt.

 

Harsányi Zsolt elmondta, hogy a digitális átállás nagy előnye volt, hogy az év során mintegy 15 raklapnyi papírt spóroltak meg, és a koronavírus nélkül körülbelül soha nem nem tudták volna rávenni a gazdákat a digitális technológiák használatára. Az AXIÁL Kft. Tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy a 2021-es évre megpróbálnak készleteket felhalmozni a szükséges alkatrészekből, ezek raktárazásáról gondoskodni.

...

 

Forrás, kép, teljes cikk: Agrárszektor.hu

Elérhető

Kapcsolódó cikkek