Újdonságok a Precision-IQ alkalmazásban

Újdonságok a Precision-IQ alkalmazásban

A Trimble online bemutató keretein belül leplezte le új Precision-IQ szoftverét. Ebből az alkalomból mi is szeretnénk megosztani Partnereinkkel, mit is tartogat a felhasználók számára ez az újdonság.

 

Kormányzás

 

  • „Return to Pause” funkció

 

A régebbi kijelzőkhöz hasonlóan, már itt is lehetőség nyílik a járművünk pozíciójának megjelölésére, annak érdekében, hogy később folytatni tudjuk a műveletet. Ehhez a kormányzási minták menüben található „Szüneteltetés” gombot használhatjuk. A megjelölést követően egy kis „szünet” szimbólum jelenik meg a munkaképernyőn. Ez akkor jelenthet komoly segítséget, ha használat közben valamilyen nem várt okból kifolyólag fel kell függeszteni az aktuális munkát, vagy nagyobb távolságra kell eltávolodni a munkaterülettől. További pozitívum, hogy távolságmérésre is használhatjuk ezt a funkciót, ugyanis a megjelölt ponttól eltávolodva folyamatosan jelzi a gép és a jelölőpont távolságát.

 

 

  • NextSwath: folyamatos és váltakozó blokkminták

 

További fordulási minták kerültek a NextSwath táblavégi forduló szolgáltatásba. A hagyományos kulcslyuk mintájú megfordulás mellett már alkalmazhatunk úgynevezett tömbösített megfordulást is, hogy a használat során előre meghatározott sorrendben járhassuk be a területet. Miután kiválasztottuk a blokkmintát a munkaképernyőn, meg kell adni a rendszernek, hogy egy blokk befejezése után melyik irányba forduljon az erőgépünk, vagy választhatjuk a rendszer által felkínált fordulási tervet is. (Megjegyzés: Ez a NextSwath szolgáltatás csak a NAV-900 vezérlővel érhető el.)

  1. NextSwath aktiválása
  2. Válasszuk ki, hogy milyen mintát szeretnénk
  3. Válasszuk ki, hogy folyamatos vagy alternáló nyomvonalak legyenek
  4. A fogás kezdése gombra kattintva indulhat is

 

 

Kijuttatás vezérlés

 

  • Field-IQ: repítőtárcsa sebességszabályzás

 

A Precision-IQ mostantól támogatja a repítőtárcsa sebességszabályzását a Servo és a PWM alapú rendszereknél. Csatornánként legfeljebb két tárcsasebesség-vezérlő rendelhető hozzá. Ez a megoldás képes kiküszöbölni a kardánhajtású hidraulikus rendszereknél az áramlás ingadozásából adódó változásokat.

 

 

  • JumpStart: a kijuttatás előkészítésének elindítása a képernyőn található főkapcsolóval

 

A JumpStart funkció teszi lehetővé, hogy a kijuttatás akkor is megfelelően működjön, amikor a gép áll. Ez akkor lehet például hasznos, amikor megkezdi a permetezőszer kijuttatását, ilyenkor a rendszer készenlétbe kerül, és azonnal a megfelelő nyomással és mennyiséggel indulhat el a szórás.

A JumpStart már az érintőképernyőn keresztül is aktiválhatóvá vált. A főkapcsoló ikon hosszan tartó megnyomásával 3 másodperces visszaszámlálás indul. A visszaszámlálás végén a rendszer JumpStart módba kerül. Korábban a JumpStart csak a külső kapcsolódobozt használó rendszerek esetén volt elérhető. Ez a funkció az Auto JumpStart funkciót is kiváltja, valamint a Precision-IQ mostantól ezt a funkciót támogatja a TUVR csatornáknál is.

 

 

Új csatlakozási szolgáltatások a Precision-IQ-ban

 

  • TeamViewer távvezérlés

 

A TeamViewer QuickSupport alkalmazás megújult, hogy lehetővé tegye a kijelző teljes távvezérlését. Ez azt jelenti, hogy a TeamViewer QuickSupport felhasználó távoli helyről vezérelheti a kijelző működését a QuickSupport alkalmazás és a TeamViewer szoftver segítségével. A távvezérlés működésének elindításához a kezelőnek a gépben kell tartózkodnia és a kijelzőn jóvá kell hagynia a kapcsolatot.

Továbbá a monitor és a távoli számítógép között lehetővé válik a különböző fájlok átvitele is, mint például a képernyőfelvételek és diagnosztikai fájlok.

A teljes értékű vezérlési funkciók csak GFX-750 és GFX-350 esetében működnek, TMX-2050 monitornál továbbra is csak a kijelző képének megosztása érhető el.

 

 

Új AutoSync™ varázsló került kifejlesztésre a kezdő felhasználók számára a szinkronizálási folyamat megkönnyítése, valamint a szinkronizálási idő csökkentése érdekében. Miután a felhasználó elindította a szinkronizálást, nem tudja megszakítani a feladatot. A többi funkció ideiglenesen le lesz tiltva az adatok sérülésének elkerülése érdekében.

 

  • Kijuttatási tervek küldése a kijelzőre

 

A Connected Farm-ból mostantól közvetlenül elküldheti az alkalmazásvezérléshez szükséges kijuttatási tervet a megadott kijelzőre. A munkakiírás funkcióra a továbbiakban már nem lesz szükség ennek kivitelezésére.

 

 

Teszt menü - Ízelítő a még fejlesztés alatt álló funkciókból

 

A Trimble elkötelezett az iránt, hogy a felhasználókkal együtt fejlessze termékeit. Ennek keretein belül bekerült a Precision-IQ alkalmazásba egy tesztfelület, amely a még fejlesztés alatt álló funkciók demó kiadását tartalmazza. Itt lehetőség nyílik a jövőbeli újdonságok kipróbálására és ezzel kapcsolatos észrevételeik megosztására. Természetesen, mivel ezek még nem végleges fejlesztések, előfordulhatnak bennük működési hibák. Egy kis ízelítő a közelgő funkciókból:

  • Automatikus táblaváltás. Ha egymás után több táblát szeretne megművelni, nem kell a tábla megkeresésével és kiválasztásával időt tölteni, a rendszer automatikusan felismeri és aktiválja az aktuális táblahatárt.
  • Határvonal lekövetése fordulónál. Mostantól, ha a kormányzási egyenes igen nagy szögben érkezik a határvonalra, a rendszer akkor is kikalkulálja a legoptimálisabb fordulási nyomvonalat.

 

 

  • Akár 4000 nyomvonal megjelenítése. Nagyobb táblák esetén eddig a memóriahasználat megfelelő működése érdekében korlátozva voltak a megjelenítendő nyomvonalak számai. Ez a fejlesztéseknek köszönhetően már nem fog problémát okozni, ugyanis akár 4000 nyomvonal egyidejű megjelenítésére is képes lesz a monitor.

 

 

Szöveg: Telek Dávid, szervizmérnök

Illusztrációk: Fehér Róbert Gábor, szervizmérnök

Elérhető

Kapcsolódó cikkek