WorldSkills-Lyon 2024 Nehézgép-szerelő versenyszám válogató-döntő verseny

WorldSkills-Lyon 2024 Nehézgép-szerelő versenyszám válogató-döntő verseny

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében került megrendezésre a WorldSkills – Lyon 2024 Nehézgép – szerelő versenyszám válogató-döntő versenye 2023. április 14-én Gödöllőn, melynek szakmai koordinátora a MEGFOSZ volt.

A verseny helyszínét a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem biztosította a Mérnökinformatikai Központban, melynek szakmai támogatója idén is az AXIÁL Kft. volt.

Az előválogató verseny idén az egyetlen lépcsőfoka a nemzetközi versenybe való bekerülésnek, hiszen az a tehetséges fiatal, aki az előválogatón az első helyen végez, ő képviselheti hazánkat a WorldSkills – Lyon 2024. versenyen Nehézgép – szerelő (Heavy Vehicle Maintenance) versenyszámban.

A világversenyen való kiemelkedő szereplés nem csupán anyagi elismeréssel jár, hanem komoly szakmai elismeréssel is, melyet egy egyáltalán nem könnyűnek nevezhető többhetes mentális és szakmai felkészítés előz meg. Ezen a felkészítésen a válogató-döntőn első helyezettként végzett versenyző vehet majd részt. Ez a szakmai elismerés és felkészítés olyan munkaerő piaci előnyökhöz juttathatja a versenyzőt, hogy az sok évig pozitív utóhatással bírhat számára.

A versenyt Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ marketing bizottságának vezetője és egyben az AXIÁL Kft. marketing igazgatója nyitotta meg, ahol köszöntötte a versenyzőket, a zsűritagokat, a szervezőket és minden résztvevőt.

Ezután a versenynek helyszínt adó házigazda Dr. Szabó István a MATE oktatási és nemzetközi rektorhelyettese köszöntötte a részvevőket. Kis Pál zsűrielnök beszédében kiemelte a verseny jelentőségét és fontosságát.

Karagity István szakmai szakértő is köszöntötte a résztvevőket, és a munkavédelmi oktatás után ismertette a versenynap menetét.
 


A versenyfelhívásra 5 tehetséges fiatal jelentkezett, azonban csak 4 versenyző vett részt a versenyen. A versenyzők 5 versenyszámban, forgó rendszerben mérték össze tudásukat.

A 2023-as válogató-döntőn megjelent versenyzők:

  • Csala Dávid
  • Gácsi Tamás
  • Péja Zsolt
  • Szabó Sámuel Péter

A gyakorlati feladatok megkezdése mentális tesztet kellett kitölteniük a Skills Hungary Team Leader csapatának képviselőjének felügyelete mellett. A teszt kitöltése után megkezdődtek a gyakorlati feladatok. Minden feladatra 45 perc állt rendelkezésre, melyet a szakmai zsűri tagjai felügyeltek.

A szakmai zsűri tagjai:

  • Kis Pál (Auditker Kft.) zsűrielnök
  • Dr. Bense László (MATE) zsűritag
  • Dr. Gárdonyi Péter (MATE) zsűritag
  • Karagity István (Axiál Kft.) szakértő

Az előválogató során öt feladatot kell teljesíteniük a versenyzőknek. Az öt erő- vagy munkagépen hidraulikai, elektronikai, vezérlési problémákat kell feltárni, és bizonyos lépésig a megoldásig eljutni. Erre mindössze 45 perc áll rendelkezésre, ami nem sok, de a versenyszámok úgy lettek kialakítva, hogy ez az időkeret elégséges legyen a feladatok teljesítésére.

  


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a MEGFOSZ, a MATE és az AXIÁL Kft. nevében ezúton szeretnénk gratulálni a verseny győztesének, SZABÓ SÁMUEL PÉTERNEK, aki nagyszerű teljesítményt nyújtott a verseny valamennyi fordulójában, ezáltal pedig Ő nyerte el a lehetőséget, hogy a több hónapos felkészülés után képviselje hazánkat a nemzetközi versenyen 2024 – ben Lyonban, melyhez sok sikert kívánunk!
 

 


Szeretnénk továbbá gratulálni Péja Zsoltnak a második, Csala Dávidnak a harmadik, illetve Gácsi Tamás negyedik helyezett eredményéhez és minden résztvevőnek, hiszen remek teljesítményt nyújtottak ők is a versenyben!
 


A MEGFOSZ ezúton is szeretné megköszönni az Auditker Kft.-nek az AXIÁL Kft-nek és a KITE Zrt-nek, hogy ismét gépekkel és feadatokkal segítették a válogató-döntő megszervezését és kiemelten köszönjük az AXIÁL Kft-nek, hogy idén is vállalta a szakmai támogatói szerepet.


Forrás: Viczián Ágnes – MEGFOSZ

Elérhető

Kapcsolódó cikkek