Megemelte a kormány az agár- kárenyhítési alap keretét

Megemelte a kormány az agár- kárenyhítési alap keretét

„A történelmi léptékű szárazság okozta károk enyhítése az agrárpolitika számára kiemelt feladat a gazdálkodók talpon maradásának segítése érdekében."

"Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. A 2022. évi károk kompenzálására az erre jogosult 22.583 gazdálkodónak 2023. március 31-ig 50,6 milliárd forint kerül kifizetésre. Ebből 49,7 milliárd forint az aszálykárok után, a többi forrás pedig más káresemények ellentételezésére. A többletforrások biztosításával a kormány az agrárkár-enyhítési alap forrásait több, mint négyszeresére emelte.” – jelentette be Nagy István Agrárminiszter 2023.03.22-én.
 


 

A növénybiztosítás díjának támogatása, szintén kiemelt szerepet kap a magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer elemei között. Erre is felhívta a figyelmet a miniszter közleményében:

„Az elmúlt évtizedben tudatosan fejlesztett mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben a kárenyhítési alap mellett a díjtámogatott növénybiztosítások jelentenek komoly segítséget. A biztosítási díjtámogatásoknak köszönhetően többszörösére emelkedett az aszálybiztosítással rendelkező gazdaságok száma, így a mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaságok mintegy 41 milliárd forintot fizettek ki az érintetteknek a tavalyi aszálykár és más, a szélsőséges időjárás okozta károk enyhítésére.”

A fenti hírekhez szorosan kapcsolódó, sokszor, de nem elégszer hangsúlyozott információ, hogy az agrárkárenyhítési rendszerből csak az a gazdálkodó jogosult maximális összegű támogatásra, aki rendelkezik – díjtámogatott vagy piaci- növénybiztosítással is. Ha nem, akkor az egyébként neki járó juttatás felét kaphatja csak meg a kárenyhítésből.

Az olykor kiszámíthatatlan időjárás okozta természeti károk miatt keletkezett pénzügyi veszteségek mérséklésére a növénybiztosítás jó megoldást jelent.
 


 

Az AFS Kft. partnere az Agrár Biztosító, akik 75 éves szakmai háttérrel és tapasztalattal rendelkeznek. Kizárólag növénybiztosításra szakosodott társaság, ennek megfelelően versenyképes piaci díjtételeket, rugalmas díjfizetési lehetőséget, kedvező kármentességi-engedményrendszert és profi kárügyintézést biztosítanak ügyfeleik számára. Érdemes megjegyezni, hogy a károk felmérését mezőgazdasági termelési tapasztalattal rendelkező, gyakorló gazda kárszakértők végzik.

Kérjük tekintse meg a kárfelmérésről készült rövidfilmet:
 


További részeletekért pedig forduljon területileg illetékes pénzügyi tanácsadójához vagy fejezze ki érdeklődését néhány adat megadásával a cikk alatt és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!

 

Kapcsolatfelvételi űrlap:


Elérhető

Kapcsolódó cikkek