Válassz olyan hivatást, amire tényleg szükség van – mutatjuk, hogy melyik az

Válassz olyan hivatást, amire tényleg szükség van – mutatjuk, hogy melyik az

Az agrártudásra akkor is szükség lesz, amikor sok más szakmának már a nevére sem emlékszünk. Interjú Umenhoffer Péterrel.

Umenhoffer Péterrel, az AXIÁL Kft. marketingvezetőjével, aki egyben a MEGFOSZ marketing bizottságának vezetője is, arról beszélgettünk a PREGA Konferencián, hogy miért érdemes agráregyetemre menni, és mi köze van a szuperhősöknek a mezőgazdasághoz.

Február 15. az egyetemi felvételi jelentkezések határideje. Te is az agráron végeztél, mit mondasz azoknak, akik még gondolkodnak? Miért érdemes agrár-felsőoktatási intézménybe jelentkezni?

Egyszerű a válasz erre: fontos, hogy minél több jó agrárgépészünk és minél több jó agrármérnökünk legyen. Nyilvánvalóan azt látjuk, hogy egészen egyszerűen egy dolog nem fog változni ebben a világban: az, hogy az emberek vacsorázni akarnak.




Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingvezetője és a MEGFOSZ marketing bizottságának vezetője – fotó: Agroinform.hu


Változik a technológia, szakmák létrejönnek, szakmák megszűnnek, de az agrárszakmák jelentősége nem fok csökkeni, ha maga a technológia változik is. Ha valaki egy használható szaktudást, használható szakmát szeretne, akkor mindenféleképpen az agrárium az a terület, aminek van jövője. Hiába volt Covid, hiába van háború, az agráriumban mindig van jövő, mindig van feladat. Sokan mondják azt, hogy „de nekem nincs egy hektár földem se".

Az a helyzet, hogy ma már nem az adja meg az agrártudás jelentőségét, hogy a saját földterületeimen tudom-e alkalmazni a megszerzett tudást. Óriási a szakemberhiány.

Egyre sürgetőbb a már 20-30 éve működő nagy cégekben is a generációváltás, nagyon sok helyen hiányzik a következő generáció. Úgy gondolom, hogy nem kell ahhoz valakinek földtulajdonnal rendelkeznie, hogy az agrár-generációváltás folyamatába be tudjon csatlakozni. Ha valaki be tud kapcsolódni egy meglévő agrárcég működésébe a saját szaktudásának köszönhetően, akkor annak a gazdaságnak a sorsa az ő munkáján fog múlni, tovább tud életképes maradni a gazdaság, és ez generációkon keresztül tud így változni és tovább épülni.

Lakhatsz te akár a 8. emeleten is, ha érdekelnek a természettudományok, de nincs ötleted, hogy mihez kezdj az életeddel, akkor maga az agrárium és az agrárgépészet az a szakma, ami egy biztos jövőt és stabil megélhetést ad a kezedbe.

Ráadásul a digitalizációnak köszönhetően rengeteg modern eszközzel dolgozhat az, aki most belevág az agrárszakmába...

Igen, a jelenlegi gazdasági környezetben hatalmas lehetőséget jelentenek a technológiai újítások, amelyeket tömegével lehet megtanulni és alkalmazni az agráriumban. Ha az elmúlt 20 évet és az elkövetkező 20 évet mérlegeljük, akkor egyértelmű, hogy ennek van jövője, sőt a zöld megoldások iránt érdeklődők számára is számos izgalmas kihívást tartogat az agrárium.

Talán most a legfontosabb dátum február 15., és ez minden gazdálkodó, minden agrármérnök felelőssége, hogy a környezetében élők közül mindenki hozzon magával még egy gyereket, aki most fog érettségizni, és február 15-ig agrárképzésbe adja be a jelentkezését.

A másik fontos dátum pedig február 17., de ez az agrárszakképzéshez kapcsolódik.

A Legyél Te is agrárgépész! program a középiskolás korosztály számára ad muníciót. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Szövetsége indította el közel tíz évvel ezelőtt a programot, amire ma már nagyon sok szakiskola jelentkezik. A döntője február 17-én lesz a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, az Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Múzeumban, ott a legjobb 6 csapat mérheti össze a tudását.
 

PREGA

Dr. Milics Gábor, dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, dr. Feldman Zsolt, Bolyki Bence és Umenhoffer Péter a PREGA-n – Fotó: Agroinform.hu
 

30 csapat indult el a versenyen, az ország minden szakiskolájából. Két része van a programnak: egyik az alsóbb évfolyamosoknak, a másik pedig a felsőbb éveseknek. A 16-18 éves korosztályban tényleg voltak komoly szakmai és ügyességi feladatok. A Covid alatt olyan feladatokat tudtunk nekik összeállítani, ahol videót kellett készíteniük, egy-egy gépnek a bemutatását, egy-egy gazdálkodásnak a feltételeit kellett elmondaniuk. Idén két év kihagyás után újra élőben tartottuk a döntőt a Hungexpón, ahol nem csak a legjobb 6 csapat vesz részt, hanem velük együtt a MEGFOSZ finanszírozásában minden iskola hozhat egy busznyi gyereket, és így 300 gyerek szurkol nekik, így ez tényleg egy nagyon jó hangulatú vetélkedő lesz.

A fiatalok aktív bevonását az agráriumba olyannyira komolyan veszitek, hogy egy egész szuperhőscsapatot állítottatok rá a feladatra, az AGROmashEXPO-n mutattátok be a Galaxiál Hőseit. Ezzel a kampánnyal mi a cél?

Az AXIÁL Kft.-nél mindig próbálunk valami újat, valami előremutatót bemutatni, ezért kezdtük el a Galaxiál Hősei kampányt is. Aktívak vagyunk a TikTok-on, az összes socialmédiában, mert a fiatalokat ott tudjuk elérni. A Galaxiál Hőseinek pedig az az apropója, hogy mindig keressük a hősöket, és a világnak a hősei közé tartoznak az agrárium dolgozói, az agrárgépészek, az agrármérnökök. Ők azok a hősök, akik a mindennapi élelmiszert előállítják. Ezeket az embereket szerettük volna szimbolikusan megjeleníteni az AXIÁL környezetében, és velük elindítunk az AXIÁL Híradóban egy képregénysorozatot, amelyből később egy képregénykönyvet is össze fogunk rakni.

A 6 éven felüli korosztály számára szeretnénk közelebb hozni az agrárium világát ezzel a szuperhősös, külön AXIÁL-univerzummal, és reméljük, hogy minél több gyereket szippant majd be az agrárium és az agrárgépészet kihívásokkal és sikerekkel teli világa.

 

Forrás: Agroinform.hu

Elérhető

Kapcsolódó cikkek