Újabb tanév, újabb oktatás a precíziós mezőgazdasági szakmérnök hallgatóknak

Újabb tanév, újabb oktatás a precíziós mezőgazdasági szakmérnök hallgatóknak

Ősszel is volt helyspecifikus oktatás az SZE mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar precíziós mezőgazdasági-, illetve az SZTE Mezőgazdasági Kar precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök szakirányú továbbképzési szakán.

 

Örömünkre szolgál, hogy kollégáink, Okvátovity István térinformatikai fejlesztő és dr. Mesterházi Péter Ákos precíziós gazdálkodási csoportvezető is részt vettek az oktatásban, mely a Széchenyi István Egyetem (SZE) mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar precíziós mezőgazdasági-, illetve a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mezőgazdasági Kar precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök szakirányú továbbképzési szakán tanuló hallgatók számára zajlott.

Kollégáink a helyspecifikus növénytermesztés alapjairól, precíziós- és helyspecifikus növénytermesztési alkalmazásokról, a műholdas adatok felhasználhatóságáról, az adatgyűjtés-, feldolgozás és kiértékelés kérdéseivel, jelentőségével és az elérhető megoldásokról tartottak előadást illetve gyakorlati bemutatót is. 

 

 

Természetesen ma már számos gép, eszköz, automatizmus, technológiai megoldás segíti a precíziós növénytermesztést és a gazdálkodót, amelynek fontos eleme a már oly sokszor említett robotkormányzás, de ez csupán egy összetevője annak a komplex gondolkodásnak, amit ez a gazdálkodási elv, módszer megtestesít. Kollégáink feladata az is, hogy ne csupán eszközöket, hanem döntést segítő, támogató rendszereket is bemutassanak, akik így a lehető leghatékonyabban végezhetik munkájukat.

A szakirányú oktatások lehetővé teszik a résztvevő hallgatók számára, hogy ezekről a megoldásokról, lehetőségekről és szolgáltatásokról precízebb képet kapjanak. Hiszen a jelen kor kihívása többek között az, hogy megvizsgáljuk a helyspecifikus gazdálkodás folyamatát, annak egyes lépéseit, hogy lássuk, milyen hatása van például egy pontatlan hozammérésnek, egy helytelenül kiértékelt műholdfelvételnek, egy pontatlan zónázásnak, vagy a rosszul felmért termőképességnek, valamint tudassuk a résztvevőkkel azt is, hogy mi lehet ezen hibák elkerülése érdekében a szakmaibb megoldás.

Szerencsére nem csak az előadások teltek el jó hangulatban! 

 

 

A precíziós és helyspecifikus megoldásokról, szolgáltatásainkról az AXIÁL Kft. oldalain olvashat bővebben!

 

Szöveg: Okvátovity István, térinformatikai fejlesztő, AXIÁL Kft.

Képek: Milics Gábor, Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület, Széchenyi István Egyetem

Elérhető

Kapcsolódó cikkek