Új korszak kezdődött a Landini traktoroknál (+videó)

Új korszak kezdődött a Landini traktoroknál (+videó)

A Landini 2021-ben a teljes termékpalettáját megújítja, folyamatosan jelennek meg az újabb modellek. A fejlesztési versenyben meghatározó tényező a kibocsátási normák szigorítása, valamint a felhasználói igényeinek, szélesebb körű kielégítése.

 

Egy teljesen új dizájn, mely megjelenik az összes új generációs traktoron, jelzi, hogy a Landini egy új korszakba lépett. Kevésbé feltűnő újításokon ámbár, sokkal fontosabb fejlesztések kerültek az új motorháztető alá. Az új fejlesztéseknek köszönhetően a Landini 5-120 Dynamic döntős lett az év traktora verseny 2022-es kiírásában, az univerzális erőgépek kategóriájában!

 

 

Új erőforrás

Az új 5-ös szérián belül három modell érhető el melyek teljesítménye 95, 102 és 114 lóerő. Ezen teljesítményekért egy új gyártó motorjai felelősek. Az 5-ös traktorokba immár a nagyobb „testvérekhez” hasonlóan, a FPT technologies motorjai kerültek, melyek 3,6 literesek, common rail befecskendezéssel és elektronikus vezérléssel rendelkeznek, nagy nyomaték rugalmasság jellemzi. A legmodernebb utókezelési eljárásokkal teljesíti a Stage V normákat, így teljesen megfelelve az EU szabályozásának. Az utókezelő rendszert sikeresen integrálták a motorháztető alá, így garantálva továbbra is a kivételes kilátást a gépkezelőnek. Ezek a megbízható új motorok jellemzően alacsony fogyasztással, emellett nagy nyomatékkal rendelkeznek, ez leolvasható a motor teljesítmény és nyomaték görbéiről, kisebb motorfordulat mellett adják le a maximális teljesítményt és nyomatékot.

A kezelőelemek között találjuk az „Engine Memo” kapcsolót, mellyel egy állandó motorfordulatot tudunk beállítani. E funkció segítségével az ismétlődő motorfordulatszám elmenthető, és gombnyomásra aktiválható.

A Landini új arculatát tükröző, felfelé nyíló motorháztető könnyű hozzáférést biztosít a motortérhez a rendszeres szervizek és karbantartások elvégzéséhez. Az új erőforráshoz, nagyobb 135 liter kapacitású üzemanyagtartály jár.

 

Moduláris sebességváltó

A gyártó, Argo Tractors széles sebességváltó kínálatot nyújt a felhasználóknak a szériához. Mechanikus vagy hidraulikus (PS) irányváltó, 4 szinkronizált sebességfokozat és 3 csoport az alap, amelyhez két opció adható: Hi-Lo (HL) vagy High-Medium-Low (HML) terhelés alatti kapcsolási lehetőség, ezen kívül mászó csoport is az igen lassú munkákhoz. A HML kivitel kedvező tulajdonsága, hogy a jellemzően 5 és 12 km/h sebesség közé eső munkatartományban 14 sebességfokozat áll rendelkezésünkre. A maximálisan elérhető fokozatszám: 48 előre és 16 hátra.

Említést érdemel a traktor „ECO FORTY” funkciója (powershift opciónál), ami 1900 min-1 alatti motorfordulatot jelent a maximális 40 km/h végsebesség esetén. Ennek eredménye a hagyományos megoldásokhoz képest az alacsonyabb zajszint és üzemanyag fogyasztás, valamint a hosszabb motor élettartam.

Az új 5-ös sorozat többféle TLT változatot is kínál elektrohidraulikus verzióban a sebességváltótól függően. Kettő vagy négy fordulatszámmal (540, 540 Eco, 1000 és 1000 Eco) rendelhetők. De választani lehet sebességarányos hajtást is.

 

 

Erőteljes hidraulika

Az alapváltozatok mechanikus szabályozású hidraulika rendszerrel kerülnek szállításra, melyek magukban foglalnak egy ergonomikus emelőrendszer vezérlést (E.L.S.), melynek segítségével még ennél az egyszerű kivitelnél is gyorsan és pontosan lehet a hidraulika karokat emelni és süllyeszteni az előre beállított értékre. Persze választható elektromosan szabályozható Landtronic opció is. Itt már a ’potmétereké’ a főszerep, mely részletesebb állítást tesz lehetővé.

A hidraulikus elemek működtetéséhez 62 l/perc teljesítményű fogaskerék szivattyú, maximálisan 190 bar nyomáson biztosítja az olajat, ami tandem révén még kiegészül egy 32 literes résszel is a kormányzáshoz vagy az egyéb hidraulikus traktorfunkciókhoz (differenciálzár, összkerékhajtás, powershift stb.). A Dynamic verzió esetében a szivattyú szállítási teljesítménye akár 82 l/perc is elérhető.

Fontos megjegyezni, hogy a 3 pont függesztés elektromos erőszabályzása már az alsó függesztő karon érzékeli a vonóerőt, mely ezáltal igen precíz munkát eredményez. A függesztő szerkezet emelőkapacitása 4.500 kg tömeg emelésére képes a kapcsolódási pontoknál.

Munkaeszközök működtetéséhez, alapesetben három hátsó kihelyezett szelepet találunk, ez tovább bővíthető egy negyedik szeleppel, valamint rendelhető középre még kettő, ami a traktorra szerelt rakodógép működtetését végzi.

Igény szerint rendelhetünk fronthidraulikát is, amely kiegészíthető front TLT-vel, így az előre szerelhető munkagépek üzemeltetése sem gond.

 

Komfortos kabin

A traktorok megjelenését jelentős mértékben meghatározza a TOTAL VIEW SLIM fantázianévre keresztelt vezetőfülke. Belépve azt tapasztaljuk, hogy nincs a padozaton semmiféle akadály (sebességváltó alagút), az teljesen sík és akadálymentes. Az ergonómiát továbbra is szem előtt tartva a tervezők a kezelőszerveket logikusan és praktikusan, az egyes funkciókat csoportosítva (az összetartozókat azonos színnel ellátva) helyezték el. Gondoljunk itt a sebességváltó, a hidraulika működtető elemeire úgy, mint a világítás és az egyéb elektromos berendezések kapcsolóira. A váltókarok közelebb kerültek a vezetőhöz, mely által nem lesz fárasztó a fokozatváltás. A stílusos és jól megvilágított műszerfal a kormányoszloppal együtt dönthető, így a kezelő minden pozícióban rálát a műszerekre, kontrollámpákra és a kijelzőre. Az alapfelszereltség része a légrugózású vezetőülés és a légkondicionáló berendezés. A kabin szellőzőrendszere, a légcsatornák elhelyezése egyenletes hőmérséklet eloszlást, ezáltal kellemes munkavégzést eredményez. A levegőszűrők a tető helyett a hátsó oszlopokban kerültek elhelyezésre, egyszerűbbé téve a karbantartást és cserét.

A kilátás a négypilléres konstrukciónak köszönhetően tökéletes, és a rakodási munkákat tovább segíti a nagyméretű tetőablak is.

A kezelőtérben nemcsak a pilótára, hanem az alkalmanként ott helyet foglaló kísérőre is gondoltak a konstruktőrök. Az utasülést előre, a vezető bal oldalára helyezték, méretében és komfortjában megfelelve tőle elvártaknak.

A felhasznált korszerű kárpitoknak és burkolatoknak köszönhetően alacsony lett a belső tér zajszintje.

 

Kétféle felszereltségi szint

A nagyobb szériájú traktorokhoz hasonlóan szélesebb körű felhasználói igényekre biztosít megfelelő alternatívát az új modell, az Active változat egy alacsonyabb egyszerűbb felszereltségi szintet jelent. A Dynamic esetében több opció elérhető ezáltal még jobban konfigurálhatóvá téve a traktort. Az elődmodellhez képest megjelent a rugózott elsőhíd, valamint a mechanikus rugózású fülke növelve a gépkezelő komfort érzetét, könnyítve a munkavégzést, továbbá az előbb már említett 82 literes szivattyú teljesítmény, vagy az akár 10 db LED munkalámpa. Továbbá a gyári műholdas rendszer, robotkormányzás Isobus rendszer és a távdiagnosztikai rendszer is jelzi, hogy a Landini háza táján egy új korszak köszöntött be az erőgép gyártásban.

 

 

A megújuló 7-es modell család

Az első, ami szembetűnő ennél a Landini generációnál, az a megjelenése. A teljesen új, átdizájnolt motorháztető attraktív kinézetet kölcsönöz. 12 darab LED munkalámpa került a fülke tetejére – ebből négy oldalra -, illetve további 8 darabot találunk még a gépen. Ennek köszönhetően az éjszaki munkák során a kilátás 360°-ban biztosított.

 

A Landini új traktorcsalád jelenlegi három alapmodellje (7-200, 7-220 és 7-230) 180-225 LE teljesítményű erőforrást kapott. Az motorok továbbra is a világ második legnagyobb gyártójától, az F.P.T-től jönnek, melyek szintén az új generációt képviselik, maximálisan megfelelve a Stage V emissziós normáknak és a vásárlók által elvárt takarékos és megbízható működésnek. Ezeknél a hathengeres, 6,7 literes (NEF 67) erőműveknél a károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében a motorgyártó a legújabb HI-eSCR2 technológiát alkalmazza. Ennek a lényege, hogy a kipufogógáz utókezelésből a részecskeszűrőt (DPF) teljes egészében kiveszik, így a motor teljesítménye nem csökken. Az égéstermék tisztítása ennél a rendszernél egy dízel oxidációs katalizátorral kezdődik (DOC), majd ezt követi az SCRoF egység a korom oxidációjához és a nitrogén-oxidok semlegesítéséhez. A folyamat végén az úgynevezett CUC katalizátor közömbösíti a maradék ammóniát.

A motorokban a „Dual Power” egység automatikusan nyújt extra teljesítményt a nehéz munkák esetén a TLT-vel végzett feladatok és a szállítások során. A fordulatszámtartó tempomat segíti a kezelők munkáját.

A motorok a korábban már megszokott módon a traktor alvázába kerülnek beépítésre, így gumibakoknak köszönhetően kisebb a vibráció és a zaj a fülkében.

A biztonság fokozása érdekében egy kis pedál segítségével aktiválható a motorfék, megkímélve ezzel a traktor féktárcsáit a túlterheléstől hosszantartó lejtmenetek esetén.

 

 

Az erőátvitel a már ismert Robo-Six a ZF-től, mely 5 csoportban 6 powershift kapcsolási lehetőséggel (30/15 fokozat) tesz lehetővé, szükség esetén mászó csoporttal kiegészítve (54/27 fokozat). Ezek működtetése lehetséges manuálisan, de rendelkezésre áll kétféle automata funkció (APS) is a talajmunkákhoz vagy a közúti használathoz. Az irányváltó érzékenysége a kezelő által elektronikusan beállítható az adott feladatnak és terhelésnek megfelelően.

A sebességváltó említést érdemlő funkciója a STOP&ACTION. Ennek segítségével a traktor megállítható vagy elindítható a fékpedál működtetésével, anélkül, hogy az irányváltót vagy a kuplungpedált használnánk. Ezzel a lehetőséggel a kezelő úgy érezheti magát mintha egy fokozatmentes váltós traktort vezetne.

 

A már jól ismert tágas és csendes vezetőfülke is rejt fejlesztéseket. A kormányoszlop állításánál, annak döntését elektromosan is elvégezhetjük kapcsoló segítségével, illetve a magasságállító kar is átlett tervezve.

A 12”os érintőképernyős DSM monitort új menüket kapott további traktorfunkciók és kezelői felületek konfigurálásához, mint például a fogyasztási információk és megművelt területek megjelenítése. A traktorterminál továbbra is nagy segítség az ISOBUS rendszer használatakor a munkaeszközök beállításánál, de képes megjeleníteni a traktorra szerelt első vagy hátsó megfigyelő kamera képét is. Ezen felül rajta keresztül könnyen beállítható a táblavégi forduló automatika (HMF).

A kényelem fokozásához az első tengely csillapítása mellett a gyártó kétféle fülke rugózási rendszert kínál: mechanikus vagy hidraulikus aktív.

 

Az új széria két felszereltségi szintben érhető el: a belépő Active és a magasszintű Dynamic. Az egyszerűbb kivitel hidraulika rendszere nyitott állandó olajszállítású fogaskerék szivattyúval és mechanikus vezérlésű külső hidraulika szelepekkel. A fejlett Dynamic zárt rendszere viszont már egy 123 liter/perc (opcionálisan 160 liter/perc) kapacitású axiáldugattyús LS pumpát kapott, ami mindig a szükséges mennyiségű olajat szállítja a munkaeszköz felé. Itt már a kihelyezett szelepek elektromosan vezérelhetők, amiből akár nyolc is lehet.

 

Meg kell még említeni a Landini Fleet Management (flottakövető) rendszert, mely kiváló lehetőség nyomon követni a traktor mozgását, munkavégzését, üzemanyag felhasználását, üzemi paramétereit, melyeket digitálisan lehet naplózni, minezt a hatékony használat érdekében. A rendszer kommunikációs protokolljai a gép műholdas földrajzi helyzetének meghatározásából, a gép CAN BUS rendszeréből nyert adatok alapján különféle kimutatásokat és értesítéseket továbbítanak a flotta elemeiről a gazdálkodóknak.

 

A Landini új 7-es szériát a kényelem, teljesítmény és technológiai innováció jellemzi, szem előtt tartva a felhasználóbarát kezelést és a hatékonyságot. Az új dizájn megjelenésére lehet számítani a márka hamarosan megújuló más gépcsaládjainál is.

 

Szöveg: Somogyi Ákos, termékmenedzser

Forrás, kép: Landini

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek