Új Gregoire vontatott kombájn

Új Gregoire vontatott kombájn

Az utóbbi évek viszontagságai ellenére, nem álltak meg a termékfejlesztések a szőlőbetakarítás specialista Gregoire gyárban sem. Ebben az évben új vontatott szőlőkombájn jelent meg a palettán: a GT3, ami a korábbi G3.220 modellt váltja.

A Gregoire szőlőkombájnokat több olyan tulajdonság jellemzi, ami elmondható akár a vontatott, akár az önjáró gépekre. A 650 mm széles szüretelő alagút amellett, hogy kíméletes a növénnyel, jól lekövetve a szélesebb lombfalat, könnyű tisztítást és karbantartást tesz lehetővé. A gépkezelő kényelmesen tudja beállítani a rázólécek pozícióját, vagy cserélni azokat, és ehhez elegendő egy 17-es kulcs. A felhordószalagok szélessége 320 mm, feszítése automatikus a hátsó vezetőgörgőknél.

A Gregoire GT3 egy magasabb szint a vontatott gépek között. Több lehetőséggel, aprólékosabb beállításokkal. Kezelése már ugyanazt a komfortot nyújtja, mint az önjáró szőlőkombájnok. A gép beállítása, vezérlése teljes egészében a traktor fülkéjében elhelyezett 8,4 colos i-Monitor nevű színes, érintőképernyőn és egy ergonomikus joystickon keresztül történik. Ez a GL szériából jött - ugyanazon lehetőségeket kínálva. Ha a megrendelőnek van kompatibilis traktora, akkor kérheti a GT3-as szőlőkombájnt ISOBUS rendszerrel. Ebben az esetben nincs érintőképernyős monitor és joystick, a vezérlés az erőgép interfészén keresztül lehetséges.

 

 

A kombájn önálló hidraulika rendszerrel bír, melynek szivattyúját a vontató traktor kardántengelye hajtja meg. A hidraulikatartály és a szivattyú is az erőgép 3-pont függesztésére csatlakozik közvetlenül. A vonórúd hidraulikusan állítható, valamint automatikusan kormányzott az eszköz soron tartása miatt. Alapfelszereltség a hidrosztatikus hajtású kerék, amit a Poclain szállít. Ha a terepviszonyok nehezek, lehetőség van a 820 köbcentiméter kerékmotor helyett nagyobb, 1260-asat rendelni. Az elektronika automatikusan szabályozza a hidromotoroknál a nyomást és az átfolyást, illetve kikapcsolja az U-fordulóknál a hajtást. Extrém körülmények között OVERBOOST funkció biztosítja a hajtott kerekek extra nyomatékát (5 másodpercig 100%-os teljesítményen), átlendítve a gépet a nehezebb terepen.

A kombájn 700 mm magasságú emelésre képes – elöl és hátul szinkronizálva -, félautomata lejtőkiegyenlítéssel. Alternatívaként elérhető automata talajkövető egység, ami szükség szerint emeli vagy süllyeszti a gépet a terepviszonyok függvényében.

Az ARC2 szedőegységben 14 rázóléc, gyorscsatlakozókkal van rögzítve, melyek hosszabbak, mint korábban, így az aktív zóna is hosszabb. A gép alján levő pikkelyek – hasonlóan, min az önjáró szőlőkombájnoknál - egy pneumatikus tömlőre lettek szerelve. A levegő nyomásával lehet szabályozni az összeszorítóerőt, figyelemmel például az ültetvény korára. A szüretelő alagút hossza 2200 mm.

 

 

A leszüretelt szőlő tisztítására az alsó ventilátorokon felül, további lehetőséget kínál a gyártó. Kérhetünk felső ventilátorokat, vagy EASYclean bogyózó-szétválasztó egységeket a tartályok fölé. Ez utóbbi által a további feldolgozásra kerülő termés tisztasága elérheti a 99,8%-os mértéket is.

Két gyűjtőtartállyal rendelkezik a kombájn, aminek a térfogatát megnövelték az elődhöz képest, 2000 literre darabonként. Kisebb sortáv esetén elérhető 1600 literes változat is, aminek az alsó része keskenyebb. Ürítési magasság itt is – a Gregoire-nál megszokott – három méter.

Ennél a modellnél már alap a nagy felső platform az egyszerű és biztonságos tisztításhoz és karbantartáshoz. A napi karbantartást nagymértékben segíti az automata zsírozó rendszer opció, hiszen kenési pontból van bőven egy ilyen gépen.

 

További információt a Gregoire szőlőkombájnokról területileg illetékes értékesítő munkatársainktól kaphat!

 

Szöveg: Sebesi István termékmenedzser

Forrás, kép: Gregoire

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek