Szüreti tapasztalatok – most láthatod, mire képesek a Gregoire szőlőkombájnok munkában

Szüreti tapasztalatok – most láthatod, mire képesek a Gregoire szőlőkombájnok munkában

Mint ismeretes, 2021-es év májusától az AXIÁL Kft. termékpalettájára kerültek a francia Gregoire gyár szőlőbetakarító gépei. A nagymúltú gyártó prémium kategóriában kínálja önjáró és vontatott szőlőkombájnjait.

Hogy mit is tudnak ezek az eszközök, milyen előnyöket kínálnak felhasználóiknak, erre a legjobb mód, ha a gyakorlatban, munka közben nézhetik és tapasztalhatják meg a leendő vásárlók azokat. Ezért szeptember elején útnak indult egy, majd később egy másik önjáró szőlőkombájn, bemutatni tudását. Az első bemutatók még gyári szakemberek segítő iránymutatásával folytak, de a későbbiekben már az AXIÁL Kft. e feladatra kiképzett bemutató gépkezelője vette kezébe a gép(ek) irányítását.
 


A szőlőbetakarító kombájn a szüretelés jövője


Néhány szó a bemutatógépekről

Az egyik, a hazai piacra szánt legnagyobb modell, a Gregoire GL8.6, mely hathengeres Deutz erőforrása 190 LE teljesítményre képes, míg a másik, kisebb típus egy GL7.4 négyhengeres 156 LE-s motorral. A szőlőkombájnok mozgatását a legújabb generációs Poclain hidrosztatikus erőátvitel biztosítja minden keréknél külön-külön, teljesen automatikus vezérléssel. Irányításuk fokozatmentesen történik háromféle működtetési móddal. A legtöbb versenytárstól eltérően itt a vezetőfülke a gép középvonalában kapott helyet, ami a piac legkomfortosabb kezelőtere.


A piac legkomfortosabb kezelőtere: a vezetőfülke a gép középvonalában helyezkedik el

 

A kombájn irányítása egy multifunkcionális joystickkal és 12”-os érintőképernyős kijelző, az úgynevezett i-Monitor segítségével történik. A különböző beállításokhoz átgondolt, egyszerűen felépülő, jól áttekinthető és elérhető menürendszer áll a kezelő rendelkezésére.

A szüretelőegység kettős ingarendszerre van felfüggesztve, ezáltal az tökéletesen leköveti a különböző szélességű és alakú sorokat. Ez a konstrukció mellőzi a bonyolultabb műszaki megoldásokat, ezáltal a meghibásodási kockázat jelentősen lecsökken. Ha mégis bekövetkezik a baj, a javítás alacsony költséggel kivitelezhető. Az ültetvény kímélése érdekében a piacon található gépek közül a Gregoire rendelkezik a legszélesebb szüretelő alagúttal, ami 650 mm. Ezen felül az ARC2 rázóegység és annak rázólécei úgy lettek tervezve, hogy az minél kisebb stresszt okozzon a szőlőnek.

A gyűjtőtartályok kétoldalt helyezkednek el, darabonként 2000 liter kapacitással. Nem probléma, ha magasabb pótkocsira kell üríteni, mert a hátra billenő, rozsdamentes tartályok akár három métert is áthidalnak.

A tisztítórendszert illetően mindkét bemutatógép rendelkezett alsó elszívó ventilátorral, viszont a GL8.6-os a tartályok tetejére egy EASYclean bogyózó-szétválasztó egységet kapott, míg a kisebb két felső ventilátort.


A Gregoire rendelkezik a legszélesebb szüretelőalagúttal 
 

A nagyobb szőlőkombájn rendelkezett GPS-es sorkövetéssel, mely a kezelőnek jelzi a leszüretelt sorokat. Ez segítség abban, hogy ne maradjanak el szedetlen sorok. Jól jött ez a bemutatókon is főként a kisebb sortávolságú ültetvényekben, de éjszakai munkavégzésnél még nagyobb jelentősége van ennek az opciónak.

Nagy várakozás előzte meg az idei szüreti szezont részünkről, mivel az AXIÁL Kft. tevékenységi körébe egy új terület került. Kiváncsiak voltunk, valóban olyan jók-e ezek a szőlőkombájnok, ahogy a gyártó vallja.


A GPS-es sorkövetés jól jön a szűkebb sorközökön és az éjszakai szüret idején
 

Szeptember első hetében indultunk a GL8-as géppel, először egy Baja melletti szőlőültetvényt céloztunk meg, de voltunk Borotán, Hajós környékén, majd Szekszárdon és Villányban is. Az első bemutatók a fehér szőlőfajták szüretelésével kezdődtek: Irsa Olivér, Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Muscat Ottonel. Ahogy haladt az idő jöttek a kékek: Kékfrankos, Cabernet, Pinot Noir.

Ahogy azt a gyári kollégák is elmondták, a minőségi munka alapvetően a gép pontos - az ültetvényhez, szőlőfajtához, érettségi szinthez - beállításán múlik. Rázóléctávolság, rázási frekvencia, rázólécek pozícionálása a termőzónához, ventilátor fordulatszám – csak néhány paraméter, amire figyelni kell. Ne sajnáljuk az időt erre a munka elején, mert kifizetődik: kevesebb veszteség, tiszta termés, kíméletes szüret.


 

A gépek a megfelelő beállítások után hozták a papírformát. Először tartottuk a géppel a 4,5-5 km/h haladási sebességet, de adódott lehetőség kipróbálni a szőlőkombájnt, nagyobb 6-8 km/h munkatempóval is. A szükséges paraméterek igazításával így is megmaradt az elvárt betakarítási minőség: tiszta és stresszmentes szüret, jelentéktelen veszteséggel. Végig nézve a sorokat a kocsány és az elszáradt – borkészítés szempontjából haszontalan – fürtök lógtak a tőkéken.

Egyenletes volt a gépek teljesítménye, munkájuk minősége, függetlenül attól, hogy 6 vagy akár 10 t/ha hozamú területen dolgoztak. Ideális körülmények között a területteljesítmény 0,8-1 ha óránként, persze ezt jelentősen befolyásolja a sortávolság, a terep adottsága, a fordulók szűkössége.


Ideális körülmények között a területteljesítmény 0,8-1 ha óránként
 

A betakarított szőlő tisztasága a gépek felszereltségének megfelelően alakult. Az EASYcean bogyózóval szerelt GL8.6 esetén – pontos mérések hiányában, szemrevételezés alapján - megközelítette a gyár által megadott 99,8%-os tisztaságot. A kisebb, bogyózó nélküli GL7-es négy ventilátora is nagy tisztaságú szőlőt ürített a pótkocsikba.

Gyári ajánlás és tapasztalataink szerint, a betonoszlopos támrendszer esetén mindenképpen szükséges az oszlopérzékelő opció rendelése, ami az betonoszlophoz érve, a lecsökkentett rázási frekvencia által kíméli az oszlopot és a rázóléceket egyaránt.

Összeségében pozitív tapasztalatokkal zártuk az első szezonunkat, amit a területüket rendelkezésre bocsátó gazdák is megerősítettek. A gyár szlogenje szerint a Gregoire szőlőkombájn a szüretelés jövője, ami nemcsak a beépített technológia, hanem a kézi munkaerőhiány által generált, a szőlőkombájnokra mutatkozó egyre nagyobb igény miatt is igaz.

 

További információt a Gregoire szőlőkombájnokról az AXIÁL Kft. területileg illetékes munkatársaitól kaphat!

 

Szöveg: Sebesi István, termékmenedzser, AXIÁL Kft.

Fotók: Gregoire, AXIÁL Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek