Pillanatok alatt elsajátítható kezelőfelület a professzionális helyspecifikus gazdálkodáshoz

Pillanatok alatt elsajátítható kezelőfelület a professzionális helyspecifikus gazdálkodáshoz

A helyspecifikus növénytermesztés jövedelmezőbb gazdálkodást tesz lehetővé. Ez stratégia a táblán belüli, eltérő termőképességű zónákhoz igazodó inputanyag-felhasználáson alapul.

Az elérhető magas hozam vonzó, de a kivitelezés sajnos meglehetősen sokat követel a gazdálkodótól.

Először is megbízható, több éves periódusban elérhető információkra van szükség a terület hozamáról, a talajban lévő tápanyagokról, a domborzatról, illetve sok más tényezőről. Ezeket az adatokat gyűjtenünk és rendszereznünk kell, aztán térképeket kell készítenünk belőle és elemezni kell a látottakat. A gazdálkodás tervezéséhez mindenképpen hasznos, ha össze tudjuk hasonlítani az egyes tábláink hozamát, vagy egy tábla több évi hozamát. Így láthatjuk, hogyan teljesítenek a különböző táblák, növényhibridek, vagy termesztési technológiák, mennyi is a valóban elvárható hozam.

Ha ezek mellet meg tudjuk jeleníteni a talajszerkezeti adatokat, a domborzatot, esetleg a vegetációs aktivitást, vagy a vízstressz térképeket, akkor nagy segítséget kapunk a tervezéshez. Ilyen eszköztárral például világosan megállapítható, ha egy savanyú talajfolt a rossz hozamú részbe esik, vagy ha a hozamtérkép a vegetációs időszakban rögzített vízhiányos szekciók mintázatát mutatja. Időjárási adatokkal kiegészítve még pontosabban láthatjuk a területek képességeit, azaz pontosabb döntést tudunk hozni az inputanyag felhasználásról.

Bonyolultan hangzik, de mindez csak az első lépés. Ha megvan a döntés, akkor a feladatot végre is kell hajtani, azaz precíziós kijuttatásra van szükség. Ehhez el kell készítenünk a kijuttatási terveket.

Hogyan lehet ezt a gyakorlatban megvalósítani? Hogy juthatunk hozzá ilyen adatokhoz? Hogyan lesznek térképek az adataimból? Kinek van annyi ideje, vagy annyi szakképzett alkalmazottja, hogy ennyi adatból térképeket, aztán kijuttatási terveket készítsen?

A hagyományos farmmenedzsment szoftverek használata nehézkes, megkövetelnek bizonyos térinformatikai ismereteket. Bár lehetővé teszik a táblákhoz kapcsolódó adatok gyűjtését és többnyire a térképezést is, de minden műveletet külön-külön kell elvégezni az egyes területekhez. 20-30 tábla néhány kijuttatási tervének elkészítése több napos feladat.

Az AXIÁL által kifejlesztett mAXI-MAP farmmenedzsment szolgáltatással mindez pillanatok alatt elvégezhető. A webes kezelőfelületen egyszerre valamennyi táblánk azonos jellegű adatai – határvonal, zónatérkép stb. – feltölthetőek mindössze pár kattintással, és azokból automatikusan térképek készülnek. A térképek többablakos nézetben összehasonlíthatóak és egy gombnyomással valamennyi térkép azonos színskálával (osztályba sorolással) jeleníthető meg a könnyű összehasonlításhoz.

A kijuttatási tervek egyszerre sok táblára vagy táblacsoportokra is készíthetők, egy egyszerű felület segítségével. Bárki könnyen el tudja készíteni saját kijuttatási terveit, aki csak egyszer is használt bármilyen webes alkalmazást, például e-mail küldőt, közösségi média oldalakat vagy internetbank felületet. A felület képes kezelni kijuttatási terveket akár 50-100 táblára és akár 3 műtrágyázási ütemre is.

A pontos, szakszerű adatokhoz szintén kínálunk megoldásokat: a Vantage precíziós gazdálkodási szolgáltatásokból származó műholdas hozamtérképek (mAXI-HOZAM), illetve a Trimble Power Zone vagy a mAXI-HOZAM módszerével készült zónatérképek formájában. A zónákban történt szakszerű talajmintavételezés és a kijuttatási tervek készítéséhez igénybe vehető ProPlanta tápanyag visszapótlási szaktanácsadó rendszer szintén elérhető.

A mAXI-MAP monitoring modulja pedig naprakész információt szolgáltat az időjárási adatokról, a talaj nedvességtartalmáról és a hőmérsékletéről. E mellett szakszerűen feldolgozott műholdfelvételek alapján készült vegetációs aktivitás-térképeket, illetve vízstressz-térképeket biztosít a felhasználónak a növényzet pillanatnyi állapotának ill. fejlődésének megfigyelésére.

 

A mAXI-MAP farmmenedzsment szolgáltatás webes kezelőfelülete – térképező modul

 

Vízstressz térkép a mAXI-MAP monitoring moduljában

Dr. Mesterhazi Péter Ákos precíziós gazdálkodási csoportvezető

 

A mAXI-MAP farmmenedzsment szolgáltatásról itt talál további információt:

https://www.axial.hu/gps/vantage/szoftveres-hatter/maxi-map

https://www.axial.hu/gpsvideok

A precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatásinkról itt talál további információt:

mAXI-MAP precíziós gazdálkodási szoftver szolgáltatás | Precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatások (axial.hu)

 

Ha további információra lenne szüksége, jelezze felénk a lenti adatlap kitöltésével és kollégánk jelentkezni fog Önnél!

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek