Szobrot állítottak Baján Antunovich János püspöknek

Szobrot állítottak Baján Antunovich János püspöknek

A Bajai Horvát Nemzetiség Önkormányzat szobrot állított Antunovich János (Ivan Antunović) püspöknek, mely munkálatokat az AXIÁL Kft. és a MANAX Kft. segítette.

 



Antunovich János (1815-1888) bunyevác író, korának jelentős egyházi- és közéleti személyisége. Nemesi családban született Kunbaján, pappá szentelését követően számos tisztséget betöltött, míg végül 1876-ban Bosznia választott püspöke lett. 1870-ben hetilapot indított Bunjevačke i šokačke novine címmel a bácskai térség katolikus vallású délszláv lakosságának (bunyevácok és sokácok) művelődése érdekében, de ismertek bunyevác nyelvjárásban írt versei, novellái és liturgikus beszédei is. Sokat tevékenykedett a bunyevác nép kulturális felemelkedésén, nemzeti ébredésén.


Tiszteletére több intézmény, egyesület viseli nevét, illetve emlékére több alkalommal állítottak már szobrot, legutóbb 2021. november 24-én, Baján a Horvát Nemzetiség Önkormányzat. A szobor a bajai Paduai Szent Antal Plébánia egyik szegletében a Széchenyi István utcában található Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság épületével szemben kapott helyet. A szobor elhelyezést az AXIÁL Kft. és a MANAX Kft. segítette egy Manitou MLT 737-130 PS+ típusú teleszkópos rakodóval.

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Elérhető

Kapcsolódó cikkek