Landini 7-180 Dynamic,  Trimble 2050 GPS hidraulikus robotkormánnyal

Landini 7-180 Dynamic, Trimble 2050 GPS hidraulikus robotkormánnyal

Az Agrár-Béta Kft. olyan univerzális traktort keresett és talált meg a Landini 7-180 Dynamicban, amelynek a szántóföldi munkákhoz is megvan a tudása és az ereje.

Ugyanakkor mégsem kell nagy önsúlytömeget cipelnie, így a szállítási feladatokat is megfelelő lendülettel végzi, ráadásul az üzemanyag-fogyasztása is kedvező. Tavasszal precíziós vetőgépet is kap hozzá. Szántóföldön és szállításban egyaránt helytáll.


Advent utolsó hetében látogattunk el Dombóvár-Birkamajorba, az Agrár-Béta Kft. telephelyére. A jogelőd mezőgazdasági szövetkezet felszámolásával 2001-ben alapított cég hatalmas fejlődésen ment keresztül, és a növénytermesztésen túl a bioetanol és a biogáz előállításában is jeleskedik. Az etanolgyártásban keletkező szeszmoslékot a biogázüzem hasznosítja, az ott termelődő, tápanyagban gazdag hulladék pedig a szántóföldekre kerül.

„Pontosan azért választottuk a Landini 7-180 Dynamic traktort, mert olyan univerzális erőgépre van szükségünk, amely a szántóföldön és a szállítási feladatok ellátásában egyaránt helytáll. Az év egyik felét ugyanis a növénytermesztésben tölti, a másikban pedig az üzemek kiszolgálását végzi” – mondja Kiss János gépészeti ágazatvezető, aki 2006-ban csatlakozott az Agrár-Béta Mezőgazdasági Kft. csapatához. Előtte 27 évig a szomszéd falu mezőgazdasági szövetkezetében dolgozott.

Ottjártunkkor a Landini épp arra vár, hogy megteljen a 14 ezer literes szippantótartály a biogázüzem melléktermékével, a barna lével, amelyet a szántóföldekre kell kihordania. „Van benne nitrogén, foszfor, kálium, ki lehet váltani vele bizonyos mennyiségű műtrágyát.”

2200 hektáron gazdálkodnak, jóval több mint a felén kukoricát, a többin gabonát – elsősorban búzavetőmagot –, napraforgót, 130 hektáron silócirkot termesztenek a biogázüzemnek, 150 hektáron pedig a nagy nemzetközi vetőmagcégek állítanak be különböző növénytermesztési kísérleteket. „A kukoricánk az érdekes, csak a magas keményítőtartalmú waxy fajtával foglalkozunk. Integrációban is termeltetünk sok ezer tonnát. Egy részét Németországba és Ausztriába exportáljuk, ahol humán célokra használják fel, egyebek mellett bébitápszer- és gyógyszeralapanyag lesz belőle. A többiből etanolüzemünk állít elő 96 százalékos alkoholt, ennek egy része külföldre megy. Amióta beütött a pandémia, nagy keletje lett az általunk gyártott kézfertőtlenítőknek is. Most már készítünk ablakmosót is, és hordjuk Franciaországba, Belgiumba, Németországba, Ausztriába, Lengyelországba. Az a kukorica pedig, amely nem felel meg – például átporzás miatt – a waxy minősítésnek, az etanolüzembe kerül.”
 


Miért éri meg az Agrár Béta Kft.-nek, hogy 150 hektáron növénytermesztési  kísérleteknek adjon helyet? „Ez többek között összefüggésben van azzal, hogy az Agrár-Béta Kft. ügyvezető igazgatója, Molnár István a gödöllői agráregyetem docense, és itt is tart gyakorlati órákat. Továbbá a biogáz- és az etanolüzemünk is része a tudományos kutatásoknak, ezekben részt vesz a szegedi és a debreceni egyetem is. Igazgatónk szívügye a zöldenergia-előállítás, ezért is épült egy telephelyre a két üzem. Ilyenre tudomásom szerint Magyarországon nincs is példa. Először a biogázüzem épült meg. Kezdetben sertéshígtrágyából, szarvasmarha-almostrágyából és silóból állított elő gázt, ebből pedig villamos áramot. Az biogázgyártás során keletkező hulladékhő hasznosítására jött létre az orchideakertészetünk.”

„Ami pedig a növénytermesztési kísérleteket illeti, ennek eredményeit mi is megkapjuk. Ezek a saját földünkön, a mi területünk klimatikus viszonyai között születtek meg, így van egy kis hátszelünk: pontosan tudhatjuk, hogy mit produkált itt az adott fajta. Ez alapján választunk.”

Hogyan választották a Landini 7-180 Dynamicot? „Olyan univerzálisnak mondható traktort kerestünk, amelynek megvan az ereje a szántóföldi munkákhoz, képes elhúzni egy 12 soros vetőgépet is, de mégsem kell nagy önsúlytömeget cipelnie. Olyat, amely a szállítási feladatokat is megfelelő lendülettel és hatékonyan végzi, tud 50 km/h-val haladni a közúton, ráadásul az üzemanyag-fogyasztása is kedvező.”

„Az is nyomós érv volt, hogy 300 méterre van tőlünk a dombóvári AXIÁL Kft. a szervizével együtt. Tehát probléma esetén nem kell nagy távolságokat megtenni, se nekünk, se a szerviznek. A mai világban nem is úgy kell kezdeni a traktorvásárlást, hogy mennyibe kerül, hanem azt kell megkérdezni, van-e hozzá szerviz, az mennyire megbízható, szakszerű és hatékony, milyen gyorsan tud kijönni, ha baj van. Az AXIÁL-lal ez mind adott.

Szempont volt az is, hogy benne van a Trimble 2050 GPS hidraulikus robotkormány, amely által jobb minőségben, könnyebben és kényelmesebben dolgozhat a traktorosunk. 1200 hektáron vetünk vele kukoricát, ezenkívül szánt és egyéb talajelőkészítést is végez. Éves viszonylatban 1000–1300 üzemóra között teljesít.”
 


Mi a tapasztalat vele? „Mindenben jól vizsgázott, amiért megvettük! Megfelel az elvárásainknak, nem választottunk rosszul.”

A precíziós növénytermesztéssel hogyan állnak? „A kezdet kezdetén tartunk, most igyekszünk követni azokat a tendenciákat, amelyek ehhez szükségesek. Az RTK rendszer és a robotkormányzás már megvan, aztán hogy meddig jutunk el, az még a jövő titka.”

Mi lesz a következő lépés? „A precíziós munkagépek a beszerzése. A vetéssel kezdjük. Már folyamatban van az AXIÁL-lal egy vetőgépbeszerzés tavaszra. Tulajdonképpen a Landinihez vesszük. Ez már tudja a soronkénti elzárást-nyitást és a tőszámszabályozást. Számításaink szerint rengeteg vetőmagot fogunk megspórolni, előbb-utóbb behozza a ráfordított többletköltséget. Aztán majd apránként lépkedünk tovább.”

Már pályázati kiírásokban is feltételül szabják a precíziós gazdálkodást! „Így van. Erre megy a világ, muszáj lesz alkalmazni a precíziós technológiákat. Ez érdeke is lesz mindenkinek. Persze nem biztos, hogy mindent át kell venni. Kinek-kinek saját magának kell megtalálnia az optimális középutat ebben is.”

 

 

Kép és szöveg: Popovics Gizella, újságíró

Elérhető

Kapcsolódó cikkek