Kihirdették a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok termékdíjpályázatának nyerteseit

Kihirdették a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok termékdíjpályázatának nyerteseit

Az idén újra a régi, megszokott májusi időpontban várják a szervezők a látogatókat – és még a kiállítókat is – az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezői, hangzott el az április 11-én tartott sajtótájékoztatón.

Az eseményen adták át a két termékdíjpályázat nyerteseinek, résztvevőinek az okleveleket, a termékdíjakat és a nagydíjakat.

A szakma esemény iránti elismerését jelzi, hogy tavaly, a nem megszokott időpontban is meg tudtuk tartani a kiállítást, mondta Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. Az idén, az április 11-ei, még nem végleges adatok szerint 207 ipari és több, mint 200 állatkiállító részvételére számítanak, de, mint elhangzott, a kiállításig hátralévő három hétben is várják a jelentkezőket.
 

A korábbi években is meg kellett küzdenünk különböző járványokkal, de egyik sem ért föl a Covid által okozta pandémiával, ami miatt 2020-ban el is maradt a kiállítás, tette hozzá Fekete Balázs, a kiállítás igazgatója. A 29. kiállítás programjával kapcsolatban arról számolt be, hogy nincs sok újdonság, „de ez a mi előnyünk, ez a mi hagyományunk”, hogy úgy folytatják, ahogy 29 évvel ezelőtt kitalálták.

Ennek pedig a szakmaiság az alapja. Ahogy eddig, az idén is csak szakmai kiállítókkal találkozhat a közönség, és a vásárba is kizárólag népi iparművészek hozzák el a portékáikat.
 


Az eseményen hirdették ki a termékdíjpályázatok nyerteseit. A pályázatok fővédnöke, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, egyben a Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért pályázat 2022 bíráló bizottságának elnöke a pályamunkákban megmutatkozó innovációs készséget és képességet emelte ki, ami a magyar mezőgazdasági vállalkozások esetében tetten érhető. Különösen nagy jelentőségűnek értékelte, hogy az újítások nem elszigetelten, hanem egy-egy adott technológiai rendszerbe illesztve jelentek meg.

„Így nemcsak a versenyképesség javítását szolgálják, hanem a környezeti, gazdasági és társadalmi értelemben vett fenntarthatóságot is erősítik” – mondta.

Erre a pályázatra 9 pályamunka érkezett, 6 a növénytermesztés – inputanyagok (vetőmag, agrokemikália), termesztéstechnológia és 3 a technika-technológia (gépek, eszközök, agrárinformatika) kategóriában.

"Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért 2022" pályázatán az AXIÁL Kft. a CLAAS LINER 4700 TREND négyrotoros középrendképző pályázatáért I. Díj elismerésben részesült, melyet Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője vehetett át.
 


Antal Gábor végül bejelentette, hogy a kiállítás ideje alatt, május 5-én kreditértékű szakmai konferenciát szerveznek, a KAP és az állattenyésztés szabályozási kérdéseiről. Az előadók között Feldman Zsolt államtitkár a KAP és az állattenyésztés viszonyáról, Kapronczai István a magyar agrár- és élelmiszer-termelés kilátásairól, kihívásairól, Gyuricza Csaba pedig az oktatás- és kutatásfejlesztésről tart előadást. A konferencia és a kerekasztal-beszélgetés moderátora Wagenhoffer Zsombor lesz.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek