Kevés emberrel sokat teljesíteni

Kevés emberrel sokat teljesíteni

2015 óta a magyar gazdaság egyik legnagyobb kihívása a munkaerőhiány, a szükségesnek körülbelül ötöde hiányzik a munkaerőpiacról. Erre problémára reagálnia kellett a Csontos család cégének, a Bács-Cereal Kft.-nek is.

Át kellett gondolni, hogyan lehet kevesebb emberrel elvégezni ugyanazt a munkát. Tökéletesen megoldja a forgatás nélküli talajművelés.

Magyarországon a domborzati viszonyok kedveznek a mezőgazdasági termelésnek, mivel nagy az alföldek aránya. Az ország Közép-Európában, a száraz és nedves kontinentális éghajlat határvidékén helyezkedik el, gyakoriak az aszályos időszakok. Napsütéses órákból viszont van bőven, ezért olyan zamatosak a magyar gyümölcsök. Magyarország éghajlati adottságai mellett gyakorlatilag az összes fontosabb mérsékelt övi növény termeszthető.

 

A vállalkozás magába foglalja azt a házat, amelyben a két testvér felnőtt. Mai napig itt találkozik az egész család.

 

Csontos Károly, növényvédelmi és agrokémiai szakmérnök, a családi gazdaság mellett a Bács-Cereal Kft. növénytermesztési ügyeiért is felelős. Édesanyja vezeti a családi gazdaságot, öccse, Attila foglalkozik az üzleti dolgokkal, a könyvelést vezeti. Csapatmunkában teszik jövedelmezővé a növénytermesztést. Mindenki nagyon elfoglalt, így most csak Károllyal tudtunk beszélni.

A 250 hektáros gazdaságban tavaly tértek át a forgatás nélküli talajművelésre, a gazdaság méretéhez képest komoly beruházással: beszereztek egy Terrano 4.3 GX univerzális szántóföldi kultivátort, egy Jokert 5 RT rövid tárcsát, egy Pronto 4 DC precíziós vetőgépet, valamint egy 260 lóerős CLAAS AXION 850-et. Idén tavasszal pedig egy Leeb 4 AX vontatott szántóföldi permetezővel tették teljessé a gépparkot.

„Gazdaságunkat édesapám alapította a 80-as évek végén. Először csak öt hektáron kezdett el gazdálkodni, majd fokozatosan gyarapodott a terület, most már 250 hektárt művelünk meg.

Igazán szerencsések vagyunk az észak-bácskai mészlepedékes csernozjom talajjal, amely az egyik legjobb fajta, könnyen művelhető, jó a vízháztartása, szerkezete, nagy a humusztartalma. Nem véletlenül híres! Területünk több, mint tíz táblára oszlik, de ezek szerencsére elég közel vannak egymáshoz, a legnagyobb távolság is csak három-négy kilométer, nem kell sokat vonulni. Vannak nagyobb, 40-55 hektáros, és kisebb, öt-tíz hektáros tábláink is.”

 

A Pronto 4 DC nagyon precízen működik. A beállított értékeket pontosan tartja.

 

Magyarországra egyébként jellemző a birtokok elaprózottsága, ami a rendszerváltás utáni kárpótlás következménye. A kommunista rendszer bukása után hatalmas volt az államadósság, valahogy be kellett indítani a gazdaságot. Ennek egyik eszköze volt a kárpótlási jegy, amely akkoriban rengeteg ember kezébe juttatott kisebb fölterületet. Ilyeneket vásárolt meg apránként a Csontos család, idővel kialakult a mai gazdaság.

Egyszerű a vetésszerkezetünk, nincs túl sok fajta növényünk. Jelenleg a búzát és a repcét váltogatjuk. Korábban zöldítésben termesztettünk szóját is három-négy évig, de abbahagytuk, amikor jött az uniós rendelet, hogy ökológiai célterületen tiltott szójában a növényvédelem. Most a „harmadik növényünk” gyakorlatilag az ugar, búzánk aestivum meg durumbúza. Mindig többféle, megbízható, jó szegedi fajtát vetünk. A termést malomba adjuk el, fontos, hogy nagyon jó minőségű legyen. A repce elég régóta Dekalb hibrid, az jól bevált nálunk.

Kedvező időjáráskor egész szépek a hozamaink, búzában átlagban 6 tonna, repcében 3-3,5 tonna, de repcében volt már négy, búzában pedig 7 tonnás táblánk is. Nagyon befolyásolja az időjárás. Az elmúlt gazdasági év időjárása például borzasztóan szélsőséges volt, szeptembertől április végéig alig esett csapadék. Bár a forgatás nélküli technológia sokat segít a vízmegtartásban, nem csak ezért váltottunk. Sokáig hagyományosan, forgatással műveltük a talajt: szántás, lazítás, majd jött a tárcsa, kombinátor, vetés után még gyűrűshengerezés, mert elég sokszor rá kellett mennünk a földekre. Minimum kettő vagy három traktorral kellett dolgozni, hogy időben tudjunk végezni. De Magyarországon mostanában olyan a munkaerőhelyzet, hogy nagyon nehéz traktorost találni, nálunk is egyre nagyobb problémaként jelentkezett az emberhiány. Tavaly aztán úgy döntöttünk, hogy átállunk a forgatás nélküli talajművelésre. Amihez a forgatásos technológiával három ember kellett, most egyvalaki csinálja. Persze, eléggé ki van hegyezve ezen a 250 hektáron, de működik.

Több cégtől is bekértünk árajánlatot, végül a HORSCH és az AXIÁL mellett döntöttünk. Ismertük már a HORSCH talajművelő eszközeit, tudtuk, hogy magas technikai színvonalúak, az AXIÁL pedig nagyon megbízható háttérszolgáltatást nyújt.

 

Egy jó csapat: A Csontos testvérek, Károly (balra) és Attila (jobbra) anyjukkal, Máriával (középen).

Csontos Attila (jobbra) és a felesége, Csontosné Kocsi Szilvia, az ügyvezetői a Bács-Cereál Kft-nek.

 

Jó tapasztalatok

Nem is bántuk meg a döntést, nagyon szép munkát végeznek a gépek. Területteljesítményben gyakorlatilag annyit, mint mikor két ekével szántottunk. A Jokerrel sekély, a tarlóhántásnál, akár öt centiméteres mélységben lehet dolgozni, ami nagyon jól bevált nálunk, mivel ez a nedvességtakarékos termesztési technológiák egyik legfontosabb eleme. Illetve kedvező talajállapot alakul ki a gyom- és kultúrnövények elpergetett magvainak kikeléséhez, a későbbi mechanikai irtás érdekében. A Terrano után tárcsát alkalmazunk, jó magágyat tudunk kialakítani. Fontos az egyenletes mélységű aprómorzsás szerkezetű magágy és az egyengetett talajfelszín.

A Pronto 4 DC vetőgép mélységtartása és adagolása nagyon precíz volt a repcében. A beállított értékeket megbízhatóan tartja. A repce tavaly szépen kikelt, nem volt vele gond, szerencsére vetés után kapott 15 milliméter esőt. A búza viszont foltosan kelt ki a nagy szárazság miatt. A repcehozamok a szárazság ellenére is jobbak lettek idén, mint a régi technológiával. A forgatás nélküli talajműveléssel több vizet megőriztünk, aminek most nagy jelentősége volt.

Gyakorlatilag csak április végén jöttek az első esők, aztán májusban viszont 180 milliméter, sőt, egyes helyeken 200-220 esett. Voltak is ebből problémák, nem lehetett a nagy esők miatt rámenni a földekre permetezni, ezért a fuzárium több magyar megyében gondot okozott. Volt olyan régió, ahol nem vették át a búzát, olyan magas volt toxinszintje. Nálunk is nagyon nagy volt a fertőzésveszély, de az új, modern Leeb szántóföldi permetezővel sokkal jobb kalász-borítottságot tudtunk elérni, jobban meg tudtuk védeni a növényeket.

 

Év eleje óta egy HORSCH Leeb 4 AX teszi teljessé a gépparkot.

 

Gazdálkodás lelkesedéssel

Szeretek gazdálkodni. Sikerélmény, mikor jól alakulnak a hozamok meg a minőség, amikor látszik a jó szakmai munka eredménye. És szeretem a természetet is, kijárni a határba, figyelni az élővilágot. Éppen ezért értékelem a Leeb pontosságát, mert így csak annyira terheljük a környezetet, amennyire kell, nem jobban. A régi gépünk egy tankolással 12 hektárt tudott lepermetezni. A Leeb nagyobb teljesítménnyel dolgozik: 24 méteres a szórókeret, 4000 literes a tartály. Hektáronként kétszáz liter növényvédőszert húsz hektárra juttatunk ki egy tankolással. Ráadásul nem csak hatékonyabb így a munka, de nagyobb a területteljesítmény is. Az elsodródást jelentősen csökkenti, hogy tartja az 50 centit a permetező. Ha kicsit jobban fúj a szél, akkor is jó borítottsággal tudunk permetezni, csökken a környezeti terhelés. A környezeti szempontok mellett pedig nagyon számít a költség is. Drágák a vegyszerek, nem mindegy, hogy a levegőbe megy el, vagy a növényre, ahol hatnia kell. Ha sikerül a növényeket megvédeni a furzárium fertőzéstől, akkor jó áron megveszik. A toxinos búzát maximum takarmánynak lehet eladni, sőt nagyon magas, 4-5000-es szintnél már annak sem.

 

Hogyan tovább?

„Egyelőre nem fejlesztünk tovább, kiköltekeztük magunkat. Egyedül kombájnunk nincs, de nem is tervezünk beszerezni, a betakarítást bérmunkában végeztetjük. És úgy érzem, hogy a 250 hektárunkhoz ez a géppark tökéletesen megfelel egy jó ideig. Szerencsénk van, a mostani gépkezelőnk aranyat ér. Úgy szereti a gépeket és törődik velük, mintha a sajátjai lennének. Azok pedig hosszú távon is meghálálják a törődést.

Sokan panaszkodnak, hogy nagyon időjárásfüggő, ezért bizonytalan a mezőgazdaság. Persze, igazuk van, sok minden múlik az időjáráson, de ha az ember okosan gépesít, a megfelelő növényfajtákat választja ki, a józan paraszti és népi tapasztalatok mellett helyesen alkalmazza a tudomány eredményeit és a tanultakat, akkor hosszú távon is biztos lesz a megélhetése.”

 

Forrás és kép: terraHORSCH 2019. 3. szám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek

Duplán erősebb
2020. június 19.
Tudásközpont
2020. június 18.