Tudásközpont

Tudásközpont

A HORSCH kutatási és fejlesztési csoportjának többsége sitzenhofi központjában dolgozik, a növényvédelmi szakértők azonban Landau an der Isarban vannak, a HORSCH LEEB telephelyén. A terraHORSCH meglátogatta az osztályt.

A növényvédelem egyértelműen a HORSCH növekvő piaca. A HORSCH LEEB Applications Systems GmbH alapítása óta komolyan beruháztak ingatlanokba és gyártóberendezésekbe, különösen Landau an der Isarban. Az adminisztráció és a kutatás-fejlesztés azonban továbbra is néhány kilométerre, Oberpöringben, a volt Leeb székhelyen maradt. A tíz éven belül negyedik üzemfejlesztéssel új irodaszárny épült Landauban, helyet adva a kutatás-fejlesztésnek is. Itt találkoztunk Florian Zinkkel, aki a közelmúltig osztályvezető volt, mai munkakörének neve „R&D Department Manager – Engineering BU Crop Care” (szerk. kutató-fejlesztő menedzser a növényvédő mérnöki üzletágon). Jelentését így magyarázza: „A növényvédő osztály mindig is viszonylag független profitközpont volt, kezdve a fejlesztéssel, a beszerzéssel, a termeléssel és a szolgáltatással. Ennek nagy előnyei vannak, mivel egyesítjük és egyértelműen meghatározzuk a dinamikus fejlődéshez szükséges egyes területeket. Kevesebb probléma van a kapacitásokkal, és mindenekelőtt mindenki egy témára koncentrál: a növényvédelemre! Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan és agilisan reagáljunk. Majdnem, mint egy startup vállalkozásban!” Ebből a felismerésből született Business Unit üzleti egység gondolata. Ezt a struktúrát most átviszik a HORSCH többi termékterületére is.

A mezőgazdasági hátterű gépgyártási mérnök Florian Zink 2007 óta dolgozik a Leebnél, itt írta a szakdolgozatát is. „2013-ban összesen hatan voltunk az irodában. Nem volt szükségünk szabályozott kommunikációra és sok folyamatra. Mindenki koncentráltan tudott dolgozni, de automatikusan tudott mindenről, ami itt ment. Theo Leeb szomszédos irodájának ajtaja mindig nyitva állt. Nagyon hatékony volt így! A növekedéssel többen lettünk, kibővültek az irodák és tematikus csoportok alakultak. Hogy minimalizáljuk a kommunikációs igényt, bizonyos dolgokra szabályokat vezettünk be, mint amilyen a vízcsövek színsémája. Mindenki azonnal láthatja, hogy miről van szó, nincs szükség kérdésre, és nincs zűrzavar. Minél jobban növekszik egy terület, annál fontosabbak a szabályok. Nálunk ezt „fejlesztői” kézikönyv foglalja össze, pragmatikusan, nem öncélúan.”

 

A R&D Crop Care csapata Landauban

 

Döntéseket hozni

Két évvel ezelőtt csapatvezetési struktúrát vezettek be. Akkoriban 17 dolgozóból állt az egység, és sok mindenben Florian Zink volt egyedül megszólítható. Ez sikerült felosztani.

„Együttműködésünkben legfontosabb a közös alap. Ismerjük a másik gondolkodását, megbízunk egymásban. Mind pontosan tudjuk, milyen csavarra jár Theo Leeb esze, és milyen tapasztalatai vannak. Ez észrevehető a termékeinken is, az ügyfelek rögtön látják, hogy nálunk készültek – nemcsak a gépek dizájnjáról és kezeléséről, hanem a különleges ötletekről és funkciókról is. Nagy konszerneknél, főleg, amikor termékcsoportokat vásárolnak fel, ez már nem így jön át.”

Florian Zinknek és csoportvezetőinek különösen fontos valami: „Minden munkatársnak döntéseket kell hoznia a saját munkaterületén. Amennyiben nem így volna, akkor mindig a tárgyalóban ülhetnénk.”

Florian Zink saját tapasztalatból beszél: „Gyorsan kellett felelősséget vállalnom. A diplomamunkám alatt részt vettem a BoomControl első stádiumának fejlesztéseiben, majd lediplomázva egy rudazat új generációján és annak vezérlésén dolgoztam. A következő lépés a GS 6000 volt, és a saját projektmunkám, a HORSCH Leeb GS 8000.”

Jelenleg 31 alkalmazottja van a részlegnek. Többségük géptervező, technikus és mechatronikus. A hat csapat termékcsoportjai az önjáró és vontatott permetező, valamint keretek és komponenseik, elektronika és kísérletezés, de a termékmenedzsment egyben a kapcsolat is a termékmarketing felé.

 

Florian Zink vezeti az R&D Crop Care osztályt.

 

Ez valójában központosítva van a schwandorfi marketinggel” – magyarázza Florian Zink. „De szükségünk van itt is valakire, aki feléjük a szószólónk. Az utóbbi években volt néhány mérföldkő, például az LT, az első gép műanyag tartállyal, új elektronikával és mindenekelőtt nagy piaci potenciállal. Fontos ezt belsőleg helyesen kommunikálni. Ezenkívül közvetlenül a saját termékmenedzsmentünktől kapunk információkat a piacról, szoros kapcsolatot tartunk az ügyfelekkel és érezzük a piacot.”

Konkrétan hogyan fejlesztenek új termékeket? Florian Zink így magyarázza: „Természetesen nagyon jól tudjuk, hol állnak a gépeink a piacon és hol, mire van szükség. Theo Leebbel folyamatosan beszélünk arról, hogy melyik projekteket helyezzük előtérbe, de sohasem rögzített indítási dátummal. Csak mikor zöld jelzést kapunk, hozunk létre egy nyers koncepciót, hogy lássuk, életképes-e az ötlet. Ez azonnal és gyorsan megtörténik. Ezután kibővül a kör. Vezetőségünk például kezdettől bevonja a legfontosabb ügyfeleket. Összességében mindig az a célunk, hogy technológiánkat képesek legyünk más méretű gépekre is átvinni anélkül, hogy mindent az elejétől kelljen kezdeni. Ez egy moduláris rendszer. Ennek ellenére továbbra is nagy a szellemi szabadságunk, szabad gondolataink és jövőképeink vannak, gyakran beszélgettünk Theo Leebbel és Michael Horsch-sal, ami segít jobb megoldásokat találni. A dinamikus előrehaladás kultúrája különösen jól érezhető volt a HORSCH és a LEEB egyesülésekor. Nem várakoztunk sokáig, azonnal láttuk az új lehetőséget és meneteltünk tovább előre.”

 

Az osztály hét csapata termékcsoportokra oszlik. A modern irodai koncepció koncentrált munkát és jó kommunikációt tesz lehetővé.

 

Q-Kapuk

Schwandorf és Landau között következetesen használják a szinergiákat, mert vannak dolgok, amelyeknek nem kell megduplázódni a vállalatnál. Ilyen a sitzenhofi körkörös próbapad vagy hidro-pulzáló rendszer. „Termékeink közös részei nem különösebben nagyok, de vannak hasonlóságok” – mondja Florian Zink. „Ha munkatársaink például folyékony műtrágyával dolgoznak, ahhoz hozzájárulhatunk tudásunkkal, de ha hegesztett kötésekről van szó, Schwandorfból profitálunk.”

„Mivel több részleg vesz részt az új termékek fejlesztésében, úgynevezett Q-kapukkal dolgozunk” – mondja Florian Zink. Előfordulhat, hogy az egyik osztály gyorsabb, a többi nem tud lépést tartani. Így biztosítjuk, hogy a sorozatgyártás megkezdésére a legjobb legyen a termék minősége. Az első Q-kapun akkor lépünk át, amikor készen állunk a prototípus felépítésére.

Ekkor kész az alkatrészlista, és az összes szükséges alkatrészről gondoskodik a beszerzés. A prototípusokat a kísérletiek szerelik össze, bevonva a felelős tervezőket és a gyártást is. Ezzel bezárul a fejlesztés köre, miközben nagyon fontos nekünk, hogy valamennyire gyakorlati emberek maradjunk. A prototípus stádium áthalad a 3-as, 4-es és 5-ös (előszéria) Q-kapun, és a 6. szakaszban minden érintett osztálynak meg kell erősítenie, hogy készen áll a sorozatgyártásra. Ennek az az oka, hogy az előszériában még nincs kész az összes lehetséges kiegészítő opció. Ezeket fokozatosan pótolják. A sorozatgyártás kezdetére a gépnek annyira ki kell forrnia, hogy megfeleljen valamennyi minőségi paraméterünknek. Osztályunk kéz a kézben jár a beszerzéssel, gyártással, minőségbiztosítással és szervizszolgáltatással. Ez utóbbi nagyon fontos, mivel a szervizosztályt az elejétől kezdve be kell vonni az új termékekbe. A gyártóosztály is korán belép. Velük beszéljük meg, hogyan illeszkedjen jól a termék a gyártószalaghoz, a szerviz oldaláról impulzusokat kapunk a könnyebb összeszereléshez. Tehát mindenhonnan megkapjuk a megfelelő szakértelmet. Addig kell dolgozni egy új terméken, míg minden érintett elégedett vele.”

 

2019 augusztusában nyitották meg hivatalosan landaui új irodaházat

 

Gyakorlati impulzusok

Első pillantásra egy dolog nem igazán illeszkedik a két cég közös hálózatába: a HORSCH Schwandorfban, illetve a HORSCH LEEB Landauban, teljesen eltérő gyártási programmal működik. Ennek oka magában a termékekben rejlik. Florian Zink szerint az alkalmazott CAD program nagyon jól illeszkedik a HORSCH LEEB termékekhez és felépításükhöz: „Nagyobb részegységeket, például fülkét vagy motort külső szállítóktól vásárolunk. Meglehetősen nagy mennyiségű adat jön össze, amelyet nagyon jól képes kezelni a programunk. Eltérő követelmények vonatkoznak viszont a HORSCH gépekre. A szabványosításnak lehetne egy-két előnye, de nekünk mindig a tökéletes eszköz és teljesítmény a döntő érv. Például teljes mértékben integráltuk a terhelésszimulációt, ezért nem kell adatokat importálnunk. Mindkét esetben Schwandorfból, saját informatikai szakembereink biztosítják a támogatást. Alapvetően ez a konstelláció nagyon jól illeszkedik a cég filozófiájához. Az optimálisra törekvés rugalmas cselekvést igényel.”

Számos elem vezet egy termék sikeréhez. A HORSCH és a HORSCH LEEB közös célja mindig az ügyfelek elégedettsége. A kutatás és fejlesztés általában az alapja mindennek. Minden szisztematika és szabályozott folyamat ellenére: sok fejlesztési impulzus jön a tulajdonosi családokból, mivel mélyen gyökereznek a mezőgazdaságban.

 

Forrás és kép: terraHORSCH 2019. 3. szám

 

 

Diverzifikálás, magasabb hozamért

 

A brazil szavanna (Cerrado) csak nem olyan rég került művelés alá. Napjainkban a Mato Grosso Szövetségi Állam jelentősen segíti a gazdaság fellendülését. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek