Duplán erősebb

Duplán erősebb

A HORSCH idei növényvédelmi újdonságaihoz hozzá tartozik egy 12.000 literes, 45 méter széles szórókeretű vontatott tandempermetező. Theo Leeb, a HORSCH LEEB Application System GmbH ügyvezetője mutatja be alaposan ezt a terméket.

Növényvédelmi programjával a HORSCH az utóbbi években szépen növelte a piaci részesedését. Emellett a termékpalettája is bővült. Az Agritechnicás újdonságokhoz hozzá tartozik az önjáró permetezőn kívül a HORSCH Leeb 12 TD vontatott tandempermetező.

 

Kedves Leeb úr, miért hoznak tandempermetezőt a piacra?

Őszintén szólva a tandempermetező elve nem számít újdonságnak, piactársak közel húsz éve alkalmazzák. Egy ideje felfigyeltünk arra, hogy igény van egy ilyen jellegű szerkezetre, de az érdeklődési kör azért időről időre csökken. A nagy tartálykapacitással növelhetjük a területteljesítményünket, és ahol nagy a szántóföld-telephely távolság, időt spórolhatunk meg. A gép jól működik lazább talajszerkezetű szántón, esős időben és a nagy önsúlya nem okoz gondot. Határait egyedül a meredekebb területek okozhatják, mert ott nem mindig elég az erőgép-teljesítmény, és kárt okozhatunk a nyomvonalakban. Ezt eddig például emelhető felfüggesztéssel, vagy vonóerő-növelővel oldottuk meg.

 

01 Vázat öt- és hétrészes kivitelben lehet rendelni.

 

És ez működik?

Feltételesen. A probléma egyszerű: A tandempermetezők tartálya hosszú és keskeny. Amikor nincs teljesen tele, és felfelé szeretnénk menni, akkor hátrafolyik a folyadék. Ezáltal ugye a súlypontunk hátul lesz és tehermentesül az eleje. Így negatív a támaszterhelés, kisebb súly esik az erőgép hátsó tengelyére, gond lesz a tapadással. Egyes erőgépeket ezért keréksúlyokkal látnak el, ami kontraproduktív. Mi nem szeretnénk a kelleténél több súlyt a tarlóra vinni, nagyobb talajtaposást előidézve. Az emelhető felfüggesztésű rendszer kiegyenlíti az erőgép húzóerejét, de nő a tandem hátsó tengelyének terhelése, és ismételten a taposás problémájánál vagyunk. Ezért szűk a tandempermetezők piaca.

 

Ebbe a szegmensbe jöttek most Önök is…

Mi ezt a témát alaposan átrágtuk. Főleg olyan gazdaságoknak jó, akik az ország keleti és északi részén gazdálkodnak (szerk. Németország). A Kelet-Európában inkább kisebb vontatott, vagy önjáró permetezőket találni. Megfigyeléseim szerint ez inkább az erőgéppark miatt van így. A gyakran alkalmazott Belarus és törzscsuklós, hevederes erőgépek mellől sokszor hiányzik egy olyan lóerő kategória, amely erre alkalmas, például a 250-300 lóerős gépek. Észrevettük azt is, hogy kelet-európai gazdálkodók egyre inkább elvárják növényvédelmi gépparkjuk teljesítményének növelését. A Leeb 12 TD tökéletes alternatívája lehet az önjáró gépnek, mert előnyös a nagy hasmagassága (1,35 méterig), kukorica és napraforgó késői kezelésekor. Bizonyos növényi kultúrákban és fejlődési stádiumban alárendelt a hasmagasság szerepe. Ha egy modern erőgéppel kapcsoljuk össze a permetezőt, akkor lehetőségünk nyílik a modern és hatékony növényvédelemre. Akárcsak a többi függesztett permetezőé, a 12 TD munkasebessége sem marad el az önjárókétól, és persze benne van a BoomControl is. E lehetőséget felmérve döntöttünk úgy, hogy belépünk erre a piacra.

 

02 A kéttartályos HORSCH Leeb 12 TD a megoldás a nehéz tapadás, és a nagy tengelyterhelés problémájára.

 

Még az előbb emlegetett problémák ellenére is?

Elsődleges célunk a vonóerő és a tengelyterhelés megoldása volt. Kéttartályos rendszerrel sikerült: elöl 7000, hátul 5000 literes tartály ad ki összesen 12.000 litert. A két tartály felül van összekötve, elkerülve a túltöltés lehetőségét. Permetezéskor felváltva, adagonként ürül ki a folyadék, úgy, hogy az első tartályban mindig több vegyszer legyen, mint a hátsóban. Így megakadályozzuk, hogy emelkedőn túl sok súly nehezedjen a hátsó részre. Ezáltal kellő mennyiségű teher marad az erőgépen, nem veszít a tapadásból. Az emelhető tengelyt elhagyva mind a négy kerékre egyenlő teher nehezedik, ezért mondjuk, hogy könnyű húzni a gépünket.

 

A kéttartályos rendszerben hogyan érik el a vegyszerek egyenlő elosztását, keveredését?

Mindig biztosított a vegyszer homogén koncentrációja, elektronika és szenzormentesen. Már a betöltés közben terelőlemezekkel egyenletesen, 7:5 arányban elosztjuk a vegyszert és a vizet. Ezenkívül van egy homogenizáló mód, amely keringteti a permetet. Ebben segít a nagy, 1000 liter/perces teljesítményű szivattyú. A kijuttatás és a keverés nagyon fontos, különösen mikor mikro-tápanyagokkal vagy por alakú készítményekkel dolgoznak.

 

Két tartálynak nagyobb a felülete, ez negatívan hat a tisztításra?

Épp ellenkezőleg. Kisebb a kéttartályos rendszer nettó tartályfelülete. A hagyományos egytartályos rendszerekben gátfalakra van szükség a lé mozgásának csillapítására. Ezeket a cikk-cakk alakú elemeket keresztben építik be a tartályba. A mi ketté osztott tartályunkban ezekre nincs szükség.

 

 

Milyen kivitelben lesz kapható a HORSCH Leeb 12 TD?

Első körben rozsdamentes és műanyag tartályos verzióban lesznek elérhetők. Applikációk tekintetében nem lesz semmiféle szabályozás. Valamennyi vázváltozat kapható lesz, ötrészestől hétrészesig, 45 méter maximális szélességig. Fúvókakiosztás 50 vagy 25 cm-rel kérhető, a BoomControllal akár 30 centiméter lehet a célfelület távolsága. Vízfelhasználásra két lehetőség van: a CCS Pro komplett folyamata elektronikusan vezérelhető külső terminálról, vagy az erőgépről. A belső tisztítás folyamatos. A másik lehetőség az ECO CP, nagyteljesítményű centrifugál-szivattyúval, standard tisztítással. Kormányzásból két variáns van: merev első híd passzív utánfutó tengellyel, vagy két aktív kormányzású tengellyel.

 

Hogyan látja ennek az új terméknek a piacát?

A HORSCH Leeb 12 TD csúcsmodell lesz a palettánkon és a vontatott permetezők piacán is. Fő piaca Észak-Amerika is érdekes lehet, ahol nagyteljesítményű erőgépekkel húzhatják nagy sebességgel, de az önjárókénál nagyobb tartálytérfogattal. Jó lehet olyan telephelyeknek, ahol messze van a szántó, vagy olyan növényt termesztenek, amely sok anyag kijuttatását igényli. Egyedülálló a 2,05 méteres maximális kerékátmérő. Árkülönbséget a tartályok anyaga okozhat, célunk, hogy a műanyagos kivitel ára kicsivel a 8 GS rozsdamentes változatáé felett legyen.

 

Mikortól lesz elérhető a tandempermetező?

Egy prototípus már bevetésen van, a másodikat most építjük. Év elején öt előszériás modellel indulunk, de 2020 augusztusában már az első szériagyártott gépeket szeretnénk kiszállítani ügyfeleinknek.

 

Forrás és kép: terraHORSCH 2019. 3. szám

 

 

Tudásközpont

 

A HORSCH kutatási és fejlesztési csoportjának többsége sitzenhofi központjában dolgozik, a növényvédelmi szakértők azonban Landau an der Isarban vannak, a HORSCH LEEB telephelyén. A terraHORSCH meglátogatta az osztályt. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek