Két új Landini szolgálja a telepeket Darnózselin

Két új Landini szolgálja a telepeket Darnózselin

Győr-Moson-Sopron megye egyik legszebb vidékén, a Szigetközben, Darnózselin és környékén gazdálkodik mintegy 750 hektár területen a Darnózseli Agrár Zrt.

A közel 600 hektárnyi szántón kívül a fennmaradó részeken rétek és legelők szolgálják ki az 500 anyatehénből álló holstein-fríz tejelőállományt. Kelemen Gyula növénytermesztési főágazatvezetőtől többek között azt kérdeztük meg, hogyan használják a 2 Landini traktorukat és az MX 410-es adaptert.

A növénytermesztés fő feladata az állattenyésztés takarmányszükségletének ellátása. Minimális mennyiségben durum és őszi búzát, tavaszi árpát és repcét is termesztenek. Rozs szenázst az idén 150 hektárról takarítottak be, ami helyére másodvetésnek kukoricát tettek, és a május közepén készült riport idején sorban állt a lucernaszenázs, hogy 30 naponta kaszálják azt szénakészítésre. A község nyugati végében található állattartó telep rengeteg bálát használ fel, akár 2-3 faluval odébb is elmennek, hogy meglegyen a szükséges mennyiségű szalma. Erre általában bérmunkát vesznek igénybe.

 

 

A Keszthelyen általános agrármérnök, majd Mosonmagyaróváron a 2011-es céghez kerülésekor növényvédelmi szakmérnök, 2020-ban pedig precíziós mezőgazdasági szakmérnöki végzettséget szerző Kelemen Gyula igyekszik a lehető legprecízebben szervezni és megvalósítani a műveleteket, amihez időre van szükség. Az összes keletkező szerves trágya a gazdaságon belül marad, arra törekszik, hogy ez azt erőforrást is okosan használják fel. „A precíziós gazdálkodási pályázatot érdeklődve várjuk, abban bízunk, hogy számunkra is lehetőség nyílik a beruházásre. A legutóbbi fejlesztésünk egyébként az AXIÁL Kft-hez köthető: miután a korábbi permetezőgépünk elakadt egy villanyoszlopban, egy új Berthoud-ot szereztünk be automata szakaszolással, GPS vezérléssel, EGNOS korrekcióval, ami nagy ugrás volt az előző géphez képest” – mondta.

A precíziós pályázattal kapcsolatban Gyula arról is beszélt, hogy a területbejárásokon tapasztaltakat rendszeresen összeveti a Sentinel műholdról elérhető képekkel, mert a terület vegetációs aktivitását kifejező NDVI térképek jó segítséget nyújtanak neki a szakmai döntéseihez. Ezt lehetne továbbfejleszteni egy multispektrális felvételekre is képes drónnal, hogy a felhős időben is értékelhető információkhoz jusson a területekről. A pályázati pénzből viszont leginkább műtrágyaszórót venne, mert a differenciált nitrogénkijuttatásnak komoly értelmét látja. Ezt egészítené ki hozammérő berendezés beszerzésével a kombájnba, hogy minél több adat alapján, minél pontosabban tervezhessék meg a gazdaság feladatait és inputanyag szükségletét.

Az elmúlt két évben két Landinit is vettünk, egy 6-125H típusút az állattenyésztési feladatokhoz és egy 6-135H típusút a növénytermesztési ágazat munkáihoz – folytatta. Ez utóbbi egy Landini Vision 95-öt váltott le, amely nagyon sokat szolgált nálunk, több mint 14 ezer üzemórát dolgoztunk vele. A benne lévő Perkins motorban alig volt megoldandó gond, ami pedig mégis bekövetkezett, azt megjavították az AXIÁL szervizesei. A 2019-ben vásárolt 6-135H traktorunk abszolút mindenes a gazdaságban, elvégzi, amit épp kell. A permetezőgépet, a kaszát, a rendkezelő gépeket vontatja, a bálázásnál is használjuk, az aratásnál pedig pótkocsizni szoktunk vele. Gyakorlatilag mindent ő csinál, és a kollégák folyamatosan mennek vel. Ez is indokolta azt, hogy átalánydíjas szervizdíjas szerződést kötöttünk rá, aminek köszönhetően baj esetén rögtön érkezett a segítség, és gyorsan megoldották a helyzetet, hogy a munka ne álljon.

 

 

A géppark Darnózselin

Amikor 2008 környékén volt egy nagy beruházás a cégnél, azt már az AXIÁL Kft. kínálatából valósítottuk meg. Akkor érkezett egy nagy Fendt és egy nagy CLAAS traktor, egy HORSCH Pronto 6-os vetőgép, egy HORSCH Tiger 5 AS szántóföldi kultivátor és több CLAAS bálázó is. Azóta beszereztünk egy 6 soros Monosem kukorica vetőgépet is. A vállalat termékmenedzsereivel és szerelőcsapatával is nagyon jó a kapcsolatunk, régóta összeköt velük a szakmai munka. Egy ideje bérgépeket is használunk: a CLAAS 930 és 830 traktoraink a MANAX Kft. flottájából érkeztek Darnózselire. Ennek a megoldásnak több előnye is van: kiszámítható a működtetés az üzemeltetés és a költség, ha a benne foglalt üzemórával számoljuk. Erre természetesen oda is figyelünk.

 

A Landini 6-125H és az MX U410

2020-ban vettünk még egy új Landini 6-125H traktort, amit egy MX U410-es homlokrakodó, egy terménykanál és egy trágyavilla tesz alkalmassá arra, hogy támogassa a tehenészeti telep rakodási munkáit. A kezelők ezzel hordják be a szalmát és a kazlazásnál, az összeszedésnél is tevékenyen részt vesz a feladatokban. A kollégák nagyon szeretik az új Landini traktorok irányítófelületét, a kezelhetőségét, halk motorhangját és nagy fülkéjét. A gázpedál állása a vártnál valamivel jobbra van, ez elsőre egy kicsit furcsa, amíg meg nem szokja az ember.

Az állattenyésztő gazdaságoknak azért lehet érdemes megfontolni a beszerzését, mert a széria legkisebb modellje pályázatba is betehető. A traktor és a rakodó kompatibilitása kiváló, a gyári gyorscsatlakozónak köszönhetően egyben lehet leszedni az eszközt a gépről. Lényeges, hogy a rugózott adapter nem rázza a traktort. Van összehasonlítási alapunk, mert a kis Landini Visionökre utángyártottakat raktunk, az azért hosszú távon megviseli a traktort, de a rugózott megoldás nagyon rendben van.

 

Ezt szereti legjobban a szakmában Kelemen Gyula

Igazából sokan mondják azt, hogy az aratás koronázza meg az egész év munkáját, ami igaz, de én jobban szeretem az oda vezető utat. Amikor látom a növény fejlődését, eldöntöm, milyen beavatkozást igényel, azaz igazi szakma. A munkaszervezés a telefonálás, az alkatrészes, a szervizes ügyintézés is mind a munka része, de amikor heti 2-3-szor hosszabb időre kijutok a szántóföldi szemlére, az a legszebb feladat. Számomra ez jobb élmény, mint a beteljesülés aratáskor – mondta a szakember.

 

 

Szöveg és fotó: Csurja Zsolt

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 3. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek