Karcsú gépesítés

Karcsú gépesítés

Mindaugas Šemežys gazdálkodó, Vikaičiai helységből, nyilvánvalóan megtalálta tökéletes mezőgazdasági rendszerét: a „karcsú gépesítést”. A terra HORSCH meglátogatta az üzemet Litvániában.

 Október végén Vikaičiaiba érkezve, szeles, esős idő fogadott. A kis helység 80 km-re van Kaunas-tól, Litvánia második legnagyobb városától. A gazdaságban már lefutott a munkák java, a termést betakarították, és csak minimális talajmunkák voltak hátra. A gépek java téliesítve állt tető alatt.

 

A litvániai látogatásunkon (balról jobbra): Nerijus Žukauskas (a HORSCH Litvánia regionális igazgatója), Jonas Žebrauskas (az Audrokesta mezőgazdasági gépkereskedés szaktanácsadója), Mindaugas Šemežys gazda és Nerijus Mišenis ( HORSCH vevőszolgálat).

 

Mindaugas Šemežys jó hatszáz hektárt művel szüleivel. Az üzem két részre oszlik, a fiatal gazda 2007-ben csatlakozott. A litvániai struktúrák nagyon különbözők. Litvánia függetlenségéig, 1991-ig szinte teljes mezőgazdasági területen kolhozok működtek. Ma már mindenféle formában gazdálkodnak – egyetlen tehenes önellátóktól több ezer hektáros nagyüzemekig.

„Körülbelül 400 hektárunk van” – meséli Mindaugas Šemežys. „A többit béreljük. A környéken van néhány jól bejáratott gazdaság, tehát nem könnyű földet szerezni. De én sem igazán akarok tovább nőni. Ahogy a dolgok jelenleg mennek, nekem teljesen megfelel.” A fő növény a repce, a búza és az árpa. A két gabonafajta a vetésforgó 40 százalékát teszi ki. Jövőre megpróbálkozik a napraforgóval, feltéve, hogy kap vetőmagot. Lehetőség lenne cukorrépa termesztésére, de jelenleg nincs rá támogatás. Ez is nagy gépberuházásokat igényelne, így marad az árpa termesztése. Köztes növényként mustár-borsó keveréket vetnek. A szántóföldek mérete 1-80 hektárig terjed, de a legtöbb 30 és 40 hektár közötti. Mindaugas Šemežysnek öt alkalmazottja van, akik a mezei munkán túlmenően karbantartanak és javítanak is. Ha nehezebb problémák merülnek fel, a helyi mezőgép-kiskereskedő segíthet. Mint vidéken mindenütt, nehéz megbízható és képesített alkalmazottakat szerezni. Ö maga környezetvédelmi mérnök, mezőgazdasági diplomával.

 

A telephelyen kívüli terménytároló kapacitása 3000 köbméter

 

Korszerűen felszerelve

„A szüleim elsősorban a keleti technikával dolgoztak, orosz Kirovec-K700 traktorokkal vagy az ukrán Harkov traktorgyár T 150-ös modelljeivel“ – mondja Mindaugas Šemežys. „Aztán átváltottam a CLAAS, a Case és a John Deere nyugati technikájára. A csökkentett talajművelés során az eke hamar kiesett a gépparkból.” Ma hét traktorja van a gazdaságnak, 80 és 520 lóerő között. A legkisebb egy orosz, a legnagyobb a CLAAS XERION, amelyet idén vásároltak meg. A többi gép 180 és 320 lóerő közötti. Két kombájn, egy CLAAS LEXION 540 és a John Deere S785 takarítja be a terményt. A 36 méter munkaszélességű önjáró permetezőgép mellett van két teleszkópos rakodó és egy teherautó is. A vető és a talajművelő gépek mindegyike HORSCH: a Joker 8 RT késhengerrel a tárcsák előtt, a Focus 6 TD és a partner 2800 HT. A műtrágyát Amazone szórógép juttatja ki.

Az éves munkák nagyjából a következők: a műtrágyaszórás után megdolgozzák a területet a Jokerrel, majd a Focusszal vetnek. A műtrágyát természetesen a tápanyagtérkép alapján juttatják a talajba, egyik felét fentre, másikat lentre. Szárazabb időben, a vegetációs periódusokban folyékony AHL-t alkalmaznak, önjáró permetezővel kijuttatva. Ezt követően permeteznek. A repcearatás július közepén indul, majd a tarlót ismét a Jokerrel hántják. A repcével eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján augusztus 15-ig végezni kell, a búzával pedig szeptember 10-ig. Az árpát szabály szerint április 25-ig kell elvetni. Mindaugas Šemežys növényfajtánként egy héttel számol, az egész terület megmunkálására. „Az eddigi években mindig jól sikerült”, meséli. „Közben relatíve mindig sok időnk marad” – folytatja mosolyogva. „Érdekes lehet egy további üzletág létrehozása, például a tejtermelés. De attól tartok, hogy ez a nagy beruházások miatt gazdasági nehézségekbe ütközhet. A terméshozamok átlagosak, megfelelnek a litván standardnak, a talaj enyhén agyagos.

 

Mindaugas Šemežys szerint a repcemagnak legkésőbb augusztus 15-ig a talajban kell lennie. Így nézett ki, amikor október közepén ott jártunk

 

Bizonyított a StripTill

„Régebben problémák voltak a talajerózióval a domboldalakban, ahol a talaj kissé nehezebb” – mondja a gazda. „Az eke egyértelműen negatívan hatott. Csökkentett talajműveléssel oldottuk meg. A körülményeinkhez azonban nem volt olyan könnyű megtalálni a megfelelő vetőgépet, mert minden szalmát a mezőn tartunk. A HORSCH Focusban most megtaláltuk a megfelelőt. Először vásároltunk egy használtat, amelyet idén újra cseréltük. Vásároltunk hozzá megfelelő erőgépet is, egy XERION-t. A közvetlen, vagy direktvetés nem okozott gondot. A humusz mennyisége a talajban továbbra is kevés. Ennek javítása továbbra is növénytermesztési stratégiánk középpontjában áll. Fontos intézkedések a vetésforgó és a köztes növények termesztése. A szemeskukorica termesztése szintén felmerült megoldásnak, csak nem illeszkedik a régiónkba, mert itt nem érik olyan jól. A szárítási költségek veszteségessé tennék.”

 

A HORSCH Focus kulcsfontosságú gép ebben a gazdaságban

Nemrégiben még bevetésen volt: a Joker a téliesítést várta cikkünk megírásakor.

 

Mint sok európai régióban, az elmúlt két nyár szárazon telt Kaunas környékén. Amennyiben volt csapadék, akkor is csak elenyésző mennyiségben. Mindaugas Šemežys például 3,6 tonnás repcét aratott, de egy szomszédja, akinél valamennyivel szerencsésebb volt az időjárás, 3,9 tonnát takarított be. A folytonos harc a hőséggel és a nappal nem könnyítette meg a dolgukat. Sok termésük lett kényszerérett. Átlagosan a hozamok 7,5 tonnánál szoktak lenni árpából és búzából, repcéből ez négy tonna. A StripTill a Focussal egybekötve tökéletes megoldás a mai megnehezített időjárási viszonyok melletti gazdálkodáshoz.

A téli szabadidejét Mindaugas Šemežys azzal tölti, hogy megismerje az új folyamatokat és rendszereket. Eddig azonban nem látja ennek szükségességét. Rendszere jól működik, hatékony és minimális gépköltségű. Soha nem bánta meg a StripTillt. Néhány szakmatársa ezt bizonyosan megerősítette, mivel most körülbelül tíz Focus gép működik a régióban. Mindaugas Šemežys előrelátó és úttörő volt.

 

Forrás és kép: terraHORSCH 2019. 3. szám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek