CONVIO vagy VARIO?

CONVIO vagy VARIO?

A kombájn már kiválasztva, örök kérdés viszont, hogy milyen vágóasztallal rendeljék meg a gépet, melyik illeszkedik legjobban a gazdaságban termesztett növényekhez? Szalagos vagy behúzó csigás kivitel legyen?

A CLAAS ügyfélmagazinjában, a TRENDS-ben osztotta meg gondolatait a két vágóasztal fejlesztője a CONVIO és a VARIO vágóasztalok előnyeiről és hátrányairól.

 

CONVIO – Mindig bevetésre készen

Christian Füchtling 2011 óta dolgozik a CLAAS előfejlesztési csoportjánál. Első projektmunkájaként „egy flexibilis, kaszasínnel ellátott vágóasztal fejlesztésével” bízták meg. Nyolc évi munka eredménye a CONVIO vágóasztal.

Az út nem volt egyszerű. Christian Füchtling egy üres papírral kezdte, melyet ötleteivel kellett volna teleírnia. Itt jött segítségére mezőgazdasági gépszerelői végzettsége, a gépgyártási tanulmányai a Kölni Műszaki Főiskolán, valamint gyakorlati tapasztalata egy bérvállalkozónál, ahol aratási szezonokban kombájnozott.

 

Az alacsony építésű szalagoknak és a váznak köszönhetően nagyobb a CONVIO teljesítménye.

 

Ez igazi kihívás volt!

CF: Első ránézésre igen. Gyártsunk flexibilis kaszasínes, szalagos vágóasztalt, amely még nekünk is ismeretlen volt. Ennek tudom be a házon belüli kezdeti kételkedést. Az észak-amerikai piac igényei adták a fejlesztői hátszelet a projekthez.

 

Mi voltak a fejlesztés legnagyobb nehézségei?

CF: A piac folyamatosan és gyorsan növekedni kezdett. Voltak piactársak, amelyek külön az ausztrál és észak-amerikai piacra gyártottak termékeket. Növekvő hozamnál viszont ezek a gépek gyorsan elérték végső határaikat. Itt lett világos előttünk, hogy minden területen jobbnak kell lennünk. A flexibilis kaszasínt gyorsan kifejlesztettük, 2012-ben már hibamentesen üzemelt egy legyártott darab az észak-amerikai szója-betakarításban. A Flex-rendszer 225 milliméteres mozgásra képes flexibilis kaszasínből és vele együtt mozgó szállítószalagból áll. Így tudjuk biztosítani, hogy bármilyen körülmények között folyamatosan, könnyen és veszteség nélkül áramoljon az anyag. Nem könnyű feladat egy behordószalagot mindig egyenes irányú mozgásra bírni, sőt azon is gondolkodtunk, hogy szabályozni tudjuk a hullámzó mozgást. Igazán érdekessé akkor vált a munkánk, amikor kaptunk egy plusz feladatot, hogy fejlesszünk ki egy világszerte bevethető Multi-Crop, azaz szinte minden terményre használható vágóasztalt is.

 

Egy mindenre alkalmas eszközt kifejleszteni nem egyszerű feladat. Sok kritikát is kaphat érte az ember. Ön hogyan kezelte ezt?

CF: A tapasztalatunknak köszönhetően képesek voltunk elkerülni a nem megfelelő kompromisszumokat; a végén adtunk magunknak egy plusz évet, hogy még jobban optimalizálhassuk a funkciókat. Most már azt mondom, hogy a CONVIO vágóasztal előnyben van a behordócsigás asztalokkal szemben.

 

Miben előnyösebb?

CF: A behordó szalag a döntő. A csigás rendszerhez képest a termény közvetlenül a kaszasín után aktívan a vágóasztal közepére áramlik, nem képez kisebb halmokat, egyenletes a terményáram. Az új, vezéreltpályás motollaujjak jobban felszedik a terményt fekvő állományban. Az alacsony építésű szalagoknak és a váznak köszönhetően nagyobb a CONVIO teljesítménye.

 

Kiknek ajánlaná a CONVIO vágóasztalt?

CF: Összegezve: minél változékonyabb és nehezebbek a betakarítási körülmények, annál hatékonyabb a munka a csigás rendszerhez képest. Aki gyakran dolgozik nehéz körülmények között, annak tökéletes választás a CONVIO. A betakarítási időt a műszaki megoldásoknak köszönhetően akár napi négy órával is megnövelheti. A flexibilis kaszasínnel szóját, fűféléket és borsót lehet aratni, így egy vágóasztallal betakarítható az összes növénykultúra. Gabonában egyszerűen egy gombnyomással merevvé teszi a kezelő a kaszasínt. A piactársaknál különböző átszerelésekre van szükség, ami fizikai munkába és időbe kerül.

Mindenkinek, aki maximumot szeretne kihozni a betakarítógépből, tökéletes a CONVIO vágóasztal. A behordószalagok egyenletes terményáramlást garantálnak, így könnyebb a kombájnt nagy teljesítményen dolgoztatni.

 


 

VARIO – Az utolsó részletig kidolgozva

Heribert Dudler a VARIO születése, az 1990-es évek óta fejlesztőként dolgozik kisebb-nagyobb módosításain, így a legapróbb részletekig ismeri az összes kihívást és megoldást. Vele beszélgetve világossá válik, mennyi innovatív gondolat és részlet folyt bele a vágóasztal fejlesztésébe, amely napjainkban továbbra is tart.

Az 1990-es években kapták a rajtjelet a VARIO vágóasztal kifejlesztésére, amely mind a mai napig mérföldkőnek számít a kategóriában. A CLAAS akkoriban hozta piacra az elődjeinél sokkal nagyobb teljesítményű LEXION kombájnt. A normál vágóasztalok szélessége ugyan nem nőtt, de a gyakorlatban nem lehetett leterhelni a nagyobb teljesítményű kombájnokat. Másik szempont az volt, hogy akkoriban jelentősen megnőtt a repce vetésterülete, és szükség volt egy jó vágóasztalra.

 

25 év fejlesztéssel a vágóasztal beért feladatához.

 

Az Ön feladata tehát az volt, hogy növelje a vágóasztalok teljesítményét, és tegye alkalmassá azokat repce betakarítására?

HD: Pontosan. A kérésből adódóan jött létre a változtatható szélességű vágóasztalunk, hogy optimalizálni tudjuk a repcebetakarítást és leegyszerűsítsük az átállás más növényekre. Ma már 700 millimétert tudunk könnyű lemezekkel lefedni a vágóasztalon. Ezzel egy időben átdolgoztuk a behordócsiga és a motolla kialakítását, funkcióját is. Mindez optimálisan passzol a LEXION teljesítményéhez.

 

Mire összpontosított legjobban?

HD: Nem próbáltunk nulláról építkezni, hanem bevált módszereket vettünk át az előző modellekből. A közös, megegyező részek jóvoltából gyorsan megismerkedett az ügyfél a VARIO technológiájával, használatával. A gyors csatlakozású hidraulikus repcekaszának köszönhetően egyszerűbb lett az átszerelés repcére, de egyúttal a fekvő termény jobb betakarítására is koncentráltunk, melyet a vágóasztal geometriájának megváltoztatásával meg is oldottunk. Ilyenkor a vágóasztalt rövidebbre állítva használjuk, a motollát jobban ki tudjuk engedni, ezáltal megemeli a fekvő terményt, biztonságos magasságban arat, illetve veszteség nélkül továbbítja a terményt. Ezt egyik versenytárs sem tudja.

 

Melyek voltak a legnagyobb mérföldkövei fejlesztőként?

HD: A különböző termények betakarításához már nem kell további alkatrészeket magunkkal vinni, mindent sikerült a VARIO asztalba integrálnunk, és azt könnyen a hidraulikával tudjuk működtetni. Fejlesztőként akkor éltük át az áttörést, amikor egy megdőlt rozsállományt a hidraulikusan állítható asztalunkkal úgy körbe tudtuk vágni, hogy egyszer sem kellett visszatolatni a fekvő takarmányt felszedni, míg a piactársaknak csak egy irányból, több nekifutással sikerült levágni a fekvő rozst.

 

Leegyszerűsödött a repce betakarítása.

 

Mi emeli ki a VARIO asztalt a többi közül?

HD: Mindig szem előtt tartjuk a vágóasztal súlyát. Minőségi, könnyű alkatrészekkel sikerült csökkentettük, ugyanúgy, mint az autóiparban. Vágóasztalunk sokkal könnyebb, mint egy behordó szalagos, kisebb teljesítményű kombájnokra is használható. Ezenkívül kezdettől úgy alakítottuk ki a vágási geometriát, hogy minimális szármaradvány maradjon a tarlón. Az elemek kopása jóval kisebb, mint flexibilis kaszasínes eszközökön.

 

Melyik ügyfélcsoportnak javasolja a VARIO vágóasztalt?

HD: Huszonöt éves fejlesztéssel minden lényeges elemet, mint a hajtást, a hidraulikát, a behúzó csigát, állandóan optimalizáltunk. A vágóasztal beért feladatához, így elmondhatom, hogy a leginnovatívabb a piacon. Legnagyobb előnye, hogy könnyű kezelni, jóval rövidebb a kezelő betanítása, kezelése ösztönös. Ez egyértelmű érv a felhasználóknak.

A VARIO vágóasztal mindenféle átszerelés nélkül alkalmazható minden terményfajtában, repcében is. A hidraulikusan ki-, betolható kaszaszerkezetével könnyedén fel tudja szedni a fekvő terményt. Repcetermesztőknek a VARIO asztal legyen az első választás. Mindegy milyen a repceállomány, veszteség és hiba nélkül üzemel!

 

 

Szöveg: Nagy István, termékmenedzser

Képek: CLAAS

Forrás: Agritech 2020. július

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek