Akadozhatnak a GLONASS műholdrendszerek

Akadozhatnak a GLONASS műholdrendszerek

Egyes hírforrások szerint az ukrán határon fokozódó konfliktus miatt a GLONASS műholdak jeleiben zavarok lesznek észlelhetők.

A feltételezetten érintett területek, forrás: https://bit.ly/340W4dw
 

A napjainkban használatban lévő GPS eszközök döntő többsége feldolgozza az amerikai GPS műholdak jelei mellet az orosz GLONASS műholdrendszer jeleit is. Ezen felül egyes eszközök - mint például a Trimble GFX-750 rendszer -  már képesek a mind a négy nagy műholdrendszer jeleinek vételére is.

Számíthatunk arra, hogy a konfliktus miatt egyes műholdrendszerek külső felhasználók számára elérhetetlenné válnak, így a forgalomban lévő eszközök problémákat észlelhetnek a jelvételben: például az észlelt műholdak száma csökken vagy a jel pontatlanná válik. Ezek a problémák a visszatérési pontosságot is rontják, így fokozott figyelemmel kell használni a precíziós gazdálkodási eszközöket a tavaszi munkák során. Ügyelni kell az egyenesen tartás során, valamint ellenőrizni kell, hogy az egyenes fizikálisan is a megfelelő helyen van-e, mindegyik korrekciós jel esetén.

A helyzetet nehezíti, hogy jelenleg a szokottnál intenzívebb a naptevékenység is. Ez a folyamat  11 éves természetes periódusban, ciklusokban működik, és egy ideje erősödő tendenciát mutat. Az ehhez kapcsolódó természeti jelenségek (például napkitörések, mágnesviharok) nem véletlenül kerültek a közelmúltban a híroldalak hasábjaira, hiszen valamennyi elektronikai eszköz működésére negatív hatással bírnak. Sajnos ez különösen igaz a műholdas helymeghatározásra, aminek működésére és pontosságára szintén hatnak.

Ilyen körülmények között felértékelődik a korszerű technológia szerepe. Minél több műholdas helymeghatározó rendszer műholdjait, illetve az azok jeléből számított korrekciós jelet (4 GNSS vagy 2 GNSS) képes venni egy GPS eszköz, annál valószínűbb, hogy kevesebb és kisebb mértékű működési zavar jelentkezik. Nem utolsó sorban, minél újabb és fejlettebb az eszköz szoftveres és hardveres oldala, annál valószínűbb, hogy jobban tolerálja ezeket a szélsőséges környezeti tényezőket.

Sajnos egyik témakörben sem megállapítható, hogy probléma mikor jelentkezik és a jelenség meddig áll fenn. Ha további friss információk jelennek meg, akkor újabb tájékoztatást adunk partereink számára.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek