2021-es év a Framest szemszögéből

2021-es év a Framest szemszögéből

Az első és legfontosabb, hogy óriásit emelkedtek az alapanyagok és alkatrészek árai, ez sok esetben párosult szállítási késedelmekkel és hiányokkal. Beszállító partnereinkkel közösen előre gondolkodva tudtuk e nehézségeket könnyíteni, csillapítani.

2021-ben több, mit 30 százalékkal nőtt a rendelésállomány, ami a fenti problémák közepette nagy kihívás elé állította a céget, de kollégáink és a partnereink elkötelezett hozzáállásával sikerült határidőre teljesíteni megrendeléseinket. A hatékony és felgyorsult gyártáshoz a jó kapcsolat adta az alapot beszállítókkal, például az AXIÁK komolyan segített alkatrészeket beszerezni, sokszor nehéz helyzetekben.
 


A piacon nagyon megnőtt az igény a Framest gépeire. Hozzátenném, hogy második éve nagyon jó a gazdáknál a termelés jövedelmezőségi szintje, a nehézségeket ők is látják, előre gondolkodnak, időben rendelnek és előrébb hoztak vásárlásokat. Az időjárási kitettség és a szélsőségek bizonytalan hatása továbbra is megvan, sőt erősödik, emiatt széles tartományban használható, nagy teljesítményre képes gépeket keresnek. Ha az időjárás miatt talajművelési nehézségeik vannak, bizony sokszor a Framest gépek adnak segítséget és megoldást. Mondhatnám úgy is, hogy mikor bajban van valaki, ezek a gépek ott vannak és helytállnak. Sok partner döntött 2021-ben a Framest Kft. mellett, akik eddig hezitáltak, de a nagy szárazság, jelentős mértékben felénk terelte gépvásárlási döntésüket. Ez jó jel: szükség van húsz éve képviselt agronómiai elgondolásainkra és gépeink hozzák is az elvártat.
 


Az AXIÁL Kft. értékesítési hálózata és műszaki háttere nagyon sokat segített a megnövekedett piaci igények gyors kiszolgálásában.

Fejlesztések már a gyakorlatban

2021-ben sem álltunk le a fejlesztésekkel. Tavalyi inkább apróbb ráncfelvarrásokat indukált sok-sok vevői visszajelzés. Ezen módosítások arra is jók voltak, hogy egy-egy részegységet ki tudtunk próbálni, amelyek adott esetben egy teljesen új gép nagyon hasznos és tartalmas, használati értékét növelő elemei lesznek.
 


Fejlesztések a megvalósítás küszöbén

A FRAMEST fejlesztéseinek elsődleges célja az első vonal meghúzásától a menetszám csökkentése és a víztakarékosság. Az időjárási kitettség, az elmúlt évek tapasztalata megerősít minket, hogy ezt az agronómiai irányt kell tartani, hiszen része lehet a fenntartható gazdálkodásnak is. Fontos lesz igazodni a digitális világ kihívásaihoz, ezért néhány gépen várhatóan megjelennek okos eszközök, digitális vezérlések. Nagyon fontos a talajról a lehető legpontosabb információkat gyűjteni, ezt szolgálja majd a Framest bármely eladott lazítóra felszerelhető okos kése.
 


Meghatározó tendencia a mulcshagyás erősítése és a szántás további fokozatos elhagyása, ennek megfelelően tervezzük magágykészítőink második generációját, amely nagyobb mennyiségű mulcsban is képes lesz jó minőségű talajt készíteni, annak durva rögölése és szárítása nélkül.

Továbbra is fontos, hangoztatott vezérelvünk a géppel alátámasztott kétrétegű talajművelés: a felső 5-10 centimétert porhanyítjuk, aprítjuk, lezárjuk és alatta 15-20 centimétert átforgatás, összetúrás nélkül lazítunk, repesztünk. A rétegek a helyükön maradnak és betöltik funkciójukat. Ehhez befejeztük a Duotill fejlesztését 180-220 lóerős traktorokhoz, őszre elkészül 4-5 méteres változata, valamint az intenzívebb keverésű, primer munkájú Condisc 4-5-6 méteres új változata is, 250+ lóerő kategóriájú erőgépek mögé.
 


Az ukrajnai piacra két gépet fejlesztettünk, az Inverta lazítót, amelyre a kinti remek talajállapotok miatt volt szükség, és nagyon komoly eladási számokat produkálunk vele, illetve a Frakombon átdolgozott, vésőkapás megoldás került a kapamező helyére, elől a gépnek tartást adó és a körülményekhez megfelelő gumihengerrel.

Így állunk most

Gyártásunk az utóbbi években jellemzően teljes leterheltséggel üzemel. Jelenleg az előrendelt gépek készülnek gőzerővel a tavaszi szezonra. A most élő megrendelések az első kilenc hónapra már lefedik teljes kapacitásunkat, ez bíztató és újabb helytállásra ösztönöz, ugyanakkor örülünk, hogy gépeink megállják a helyüket, bizonyítanak és értéket termelnek a gazdáknak.

 

Szöveg: Király Szabolcs, termékmenedzser, Axiál Kft. és Nyárády Attila, ügyvezető igazgató, Framest Kft.

Fotó: Framest Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek