Tejtermelő telepek DeLaval automatizálási megoldásai

Tejtermelő telepek DeLaval automatizálási megoldásai

Az állattenyésztő telepek, ezen belül a tejtermelő gazdaságok automatizálása ma már nemcsak kiegészítés, hanem a versenyképesség megőrzésének következő lépése.

Felismerve, hogy globális kihívás a mezőgazdasági munkaerőhiány, a DeLaval régóta dolgozik a problémát áthidaló innovációkon. Technológiái mára bizonyították hatékonyságukat, a legkisebb holland tehenészettől az Egyesült Államok vagy Kína nagyüzemeiig. Automatizáláson a gépesítés egyre magasabb szintje mellett a számítógépes vezérléssel, valamint különböző szenzorokkal kiegészült rendszereket értjük. Az adatok valósidejű megjelenítésével és a DelPro biomodellek elemzéseivel intelligens telepirányításról, vagy mai szóhasználattal precíziós állattenyésztésről beszélhetünk. Az intelligens telepirányítás adataira alapozott döntések az erőforrások jobb felhasználásához vezetnek.

Ahogy a DeLaval minden megoldásában, az intelligens vagy precíziós tejtermelés középpontjában is a tehén áll. Elsődleges cél az egyedek betegségének, rendellenes viselkedésének korai észlelésével maximalizálni potenciális teljesítményüket, valamint megelőző egészségügyi intézkedésekkel csökkenteni a gyógyszerhasználatot. A szarvasmarhák viselkedésének és biológiai adottságainak maximális figyelembevételével tervezett rendszereink minimalizálják a stresszhatást és az emberi beavatkozás szükségességét, miközben növelik a tejtermelést.


DelPro telepirányítási szoftver

A DeLaval telepirányítási rendszere, a DelPro farm manager program és technológia segít jobb telepvezetési stratégiát kialakítani. Működhet a felhasználó mobiltelefonján is, automatikusan szinkronizálva az adatokat az irodai DelPro szerver és a DelPro Companion mobilalkalmazás között. Nem kell többé az állatok közt járva, papírokra irkálni információkat. A DeLaval RFC telepi távoli eléréssel pedig a telepi DelPro szervert bármikor és bárhonnan elérheti a felhasználó.
 

V300 és V310 fejőrobot

Az intelligens telepirányítás csúcsa, a DeLaval VMS fejőrobot rendszer, automatikusan szolgáltatja az egyedi tehénhez illeszthető fejési, etetési, és egyéb alkalmazásokat. A robotfejésen túl, megfigyelhető az állatok egészségi állapota és komfortja, objektív mérésekre alapozottan ellenőrizhető szaporodásbiológiai státuszuk is, a DelPro RePro biomodellel. A fejőrobot, fejlett 3D kamerarendszere nem igényel tehenenkénti betanítást, állatonként automatikusan feltérképezi és tanulja a tőgymorfológiát, ennek köszönhetően leggyorsabb a kehelyfelhelyezése. A gyors felhelyezés mellett nagy a teljesítménye, naponta akár 3500 kg tej kifejésére képes, miközben nyugodt és kíméletes a fejés.

A VMS V300 és V310 fejőrobot tőgynegyedenként külön analizálja a tejet, így az esetleges tőgyegészségügyi problémákat tőgynegyed-szinten tudja jelezni. A fejés alatt az MM27BC elektronikus tejmérő folyamatosan méri az állat tejhozamát, a fejési sebességet, a tej vezetőképességét (mastitis indikáció), illetve a piacon egyedüliként, a tejben az esetleges vért is. A fejőrobotban fejés közben az állat automatikusan hozzájut a beállított abrakadagjához. A VMS fejőrobot mentesít a fejés megterhelő, monoton munkájától, miközben jóval több információt ad automatikusan az állatokról, mint egy hagyományos fejőházban. A VMS fejőrobot fedélzeti interaktív képernyőjén lekérhető a fejés és az állat minden adata, valamint be is állítható a robot.

Automatizált hagyományos fejőrendszerek

 A DeLaval új generációs külső körforgós fejőberendezéseivel, az E szériával, félautomata-rendszert lehet létrehozni. Több megoldásunk nyújtja nagy áteresztőképességgel egy magasan automatizált rendszer előnyeit. Az E körforgós széria a FastFlow gyors tehénforgalom elvével az egyik legnagyobb áteresztőképességű külső körforgós. Automatizálásaink pedig ehhez alkalmazkodva növelik a hatékonyságot, minimalizálva a fejés munkaóráit.

Ma már szinte nem létezik fejés tejmérés és automatikus fejőkehely-levétel nélkül. A tejmérőket, kehelylevevőket a fejőállások MPC fejéspont-vezérlői irányíthatják önállóan, vagy a DelPro telepirányításnak alárendelve. A DeLaval E100 és E300 külső körforgós szériájában elérhető lesz a fejéspont-vezérlők következő generációja, az MA200, intelligens felhasználó felülettel és a telep igényeihez igazítható funkciókkal ellátott fejéspont-vezérlővel.

Az IDD fejőházi interaktív kijelzőn nyomon követhető az állatok fejése: az IDD áttekintést ad a fejőállásokban álló állatokról, az érintőképernyőn különböző műveletek adhatók meg az adott állatra vonatkozóan.

A képen kék, berendezés láthatóAutomatikusan generált leírás

 

A DeLaval Flow-Adjusted Stimulation™ vagyis tejátfolyás-vezérelt tőgystimuláció újraértelmezi a fejési rutinokat, a tejátfolyás mértékétől függően automatikusan változtatja a vákuumot és a pulzációt. Ezzel tehenenként egyedien fej, kizárható bimodiális fejés veszélye, rövidebb fejési rutinok alakíthatóak ki, és javulhat a tőgyegészség.

A piacvezető megoldásunk, a TSR tőgyfertőtlenítő robotkarral csökkenthető a fejéshez szükséges fejők száma. A robotkar akár óránként 500 tehén utófertőtlenítésére képes, 99 százalékos pontossággal. Minimális vegyszerfelhasználással is hatékony a tőgyfertőtlenítés.
 

Automatizálási lehetőségek a tehenek takarmányozásában

A nagy tejtermelésű, egészséges állatállomány meghatározója a megfelelő takarmányozás, amelyet már a borjú születését követően el kell kezdeni. A DeLaval különböző automata borjúitatókat ajánl, amelyekkel megoldható a borjak friss tejes és tejporos automatikus egyedi, naponta többszöri itatása. A DelPro telepirányítási programban különböző itatási és etetési terv állítható be, a tejpor koncentrációjára és a napi tejitatási mennyiségére. A borjúitató automaták mellett automatikus borjúabrak etetőkkel automatikus borjúválasztás is megvalósítható. Szükség esetén a borjúitatók felszerelhetők automatikus gyógyszeradagolóval is, egyedi vagy csoportos adagolással.

A tehenek etetését szintén a DelPro telepirányítási program vezérli, hasonlóan a borjakéhoz. Az istálló etetőállásaiban a tehenek saját “napirendjüknek” megfelelően szabadon bármikor hozzáférhetnek adagjukhoz. A kis mennyiségben és naponta többször kiadagolt abrakkal biztosítható a bendő megfelelő pH-ja, és elkerülhető az acidózis. A VMS fejőrobotokon az automatikus egyedi abraketetés kiegészítő etetésként működik. Akár négy különböző abrakféle is adagolható az etetőállásokban, de kiválasztott állatoknak akár ásványi adalék vagy glicerin is.

Az etetőutakon a kiosztott tömegtakarmány-keveréket az OptiDuo csigás takarmányrendező robot rendezi vissza rendszeresen, és frissíti keveréssel. A beállított időpontokban az egyszer vagy kétszer leosztott nagy tömegű takarmányt folyamatosan visszarendezi a tehenek elé. Pozitív hatása a tehénforgalomban is észlelhető, a tehenek sűrűbben keresik fel az etetőasztalt, így a fejőrobotot is gyakrabban látogatják. Tehát ideális párosítás a VMS fejőrobot és az OptiDuo, tapasztalatok szerint akár 5-10 százalékkal növelhetik az állatok tejhozamát.
 

 

A DeLaval BCS automatikus testkondíció-pontozó kamerája az alatta elhaladó valamennyi tehén testkondícióját méri, minden alkalommal. Az állat meghatározott testtájairól készült 3D kép alapján igen pontos és megbízható kondíciópont-értékeket ad. A DelPro programban pedig végig kísérhetők az állat kondíció változásai a teljes laktáció alatt. Segít jobb takarmányozási stratégiát kialakítani, mind robotizált, mind hagyományos rendszerekben.
 


Automatizálási lehetőségek az istállótechnológiában

Az istállótrágya rendszeres eltávolítása a tartástechnológia és az állategészség egyik meghatározó eleme. A Delaval többféle megoldást kínál, eltérő istállóméretekhez, híg vagy szilárd trágyához. Hidraulikus, drótköteles vagy láncos trágyakihúzó rendszerek is teljesen automatizálhatók a Comfort Control trágyavezérlővel. Egyedülálló és szabadalmaztatott tulajdonsága az adaptív betanulás, azaz beüzemelés után elemzi a folyosók trágyamennyiségét, és ahhoz igazítja a takarítások számát. A felhasználónak nem kell megadni lehúzási időket, önálló a rendszer. A tehénvédelmi funkció figyel a trágyaúton fekvő állatokra, illetve akadályokra. DeLaval távoli eléréssel távolról ellenőrizhető a trágyakezelési rendszer, akár mobiltelefonról is.

A DeLaval intelligens farmmanagement és részegységei ma már a gyakorlatban bizonyítják modern tejtermelő telepeken, hogy létjogosultsága van az intelligens gazdálkodásnak; a vevők keresik a kényelmes, megbízható megoldásokat. A DeLaval ma már egyre több és újabb innovatív automatizálási megoldásával kis és nagy tejtermelő gazdaságok megújulhatnak, új életre kelhetnek, termelékenyebb, fenntarthatóbb és gazdaságosabb jövőt teremthetnek maguknak.

 

Szöveg: Boldizsár Péter, Faludi Gergely, DeLaval Kft.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek