Tartalmas napok Mezőfalván

Tartalmas napok Mezőfalván

Egy év kihagyás után ismét megrendezték a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényt Mezőfalván, melyen az AXIÁL Kft. is részt vett. A 2021. június 9. és 10. napokon tartó esemény kifejezetten a szakmának szólt és a gyakorlaton volt a hangsúly.

 

 

Az AXIÁL Kft. 600 négyzetméteres standon várta meglévő és leendő partnereit, hogy személyesen találkozhassanak a felek. A kétnapos rendezvényen több gépet is bemutatott az ország 19 pontján telephellyel rendelkező cég, melyek közül ezúttal a limitált kiadású Manitou teleszkópos rakodó volt a legnépszerűbb. A vulkán szürke fényezést kapott sorozatba két hétméteres típus tartozik: az MLT 737 130 PS+ és a 741 140 V+. A gyártó ezekből összesen 133 darabot gyártott le az európai piacra, a kiállításon a 737 130 PS+ modell volt látható. A szürke alapot a fekete-piros színek kontrasztja, valamint háromdimenziós logó fokozza. Az MLT 7-es sorozatának legtöbb opciót tartalmazó változata hagyományosan az ELITE, melyet ebben az esetben további extrákkal fejelt meg a gyártó, mint például:

  • a vezetőülés alacsony frekvenciájú csillapítása és exkluzív bőrborítása,
  • a kormánykerék és a kartámasz is bőrbevonata,
  • a gép jobb oldalán és hátulján található két „SafeView” kamera,
  • a USB-bluetooth rádió mikrofon,
  • a műszerfali információk jobb láthatósága „Vision” képernyőnek köszönhetően,
  • mindkét modellen „Active CRC” csillapítás tompítja a gémet érő ütéseket,
  • a munkaeszközök hidraulikus rögzítése,
  • csekély energiaigényű kabin munkalámpák, gém munkafények és közúti fények,
  • ECOSTOP funkció, mely automatikusan leállítja a motort és az üzemóra-számlálót, amikor a gép alapjáraton működik stb.

 

 

Szerdán került sor a hivatalos megnyitóra, melyen Áder János köztársasági elnök, Győrffy Balázs NAK elnök, Nagy István agrárminiszter, Harsányi Zsolt a MEGFOSZ elnök és Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke köszöntötte a gazdálkodókat, kiállítókat és minden jelen lévőt.

Harsányi Zsolt a MEGFOSZ elnöke – az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője - elmondta, hogy a kontroll alá vont világjárvány lassan lehetővé teszi, hogy fokozatosan visszatérjünk a régi kerékvágásba, de a gazdák, a COVID idején sem állhattak le. A magyar gazdaságok által újonnan használatba vett mezőgazdasági gépek jelentős részét pedig a MEGFOSZ tagok forgalmazzák, szervizelik, és látják el alkatrésszel. A csúcstechnika, amelyet a magyar agrárium résztvevői számára kínálnak megköveteli a maximális hozzáértést. A digitalizáció nem mumus, hanem tündér, aki megkönnyíti a munkavégzést.

Az elnök kérte, hogy segítsék tevékenységüket, az egészséges élelmiszer-alapanyag előállítását és Brüsszelben „az utolsó töltényig harcoljanak”, azért, hogy keleten legalább hasonló feltételeket kapjanak a gazdálkodók, mint nyugaton.

Majd a MEGFOSZ elnöke hozzátette, hogy az NHP és annak napokbeli kivezetése komoly hatással van a mezőgazdaságban dolgozókra. Sok gazda tervezett a kedvező hitelforrás tudatában. Végezetül pedig kiemelte, hogy a közeljövőben jónéhány lehetőség kínálkozik majd a fejlesztésre, pályázat benyújtására, Mezőfalván adott a lehetőség a tájékozódásra, hiszen szinten az összes kiállító rendelkezik azokkal a gépekkel, eszközökkel, amelyek elengedhetetlenek egy sikeres pályázathoz.

 

 

A szakmai programok sorában fontos volt a minden nap délben kezdődő permetező bemutató, melyen az AXIÁL Kft. egy HORSCH Leeb 6.300 VN típusú önjáró permetezőgépet prezentált Posvai András bemutatópilóta segítségével.

A HORSCH 6.300 VN önjáró permetezőről érdemes tudni, hogy 1,60 m-ről 2,00 m szabad hasmagasságig is emelhető. Szintén hidraulikusan állítható a nyomtáv 2,25 m – 3,00 m, opcióként 2,60 – 3,50 m vagy 3,00 – 4,00 m közötti tartományban is. A gép munkaszélessége 36 m.

A paralelogramma-felfüggesztésű szórókeret hidraulikusan szabályozott és csillapított. A fúvókák, szórófejtestek és a csövek fizikai sérülésektől való védelméről egy stabil alumínium profil gondoskodik, amely a fúvókából kilépő folyadék kezdeti elsodródását is nagy mértékben csökkenti, elősegítve permetlé áram iránytartását.

A hidas permetezők is megkapták a Leeb többi típusainál már jól bevált és precíz munkavégzést lehetővé tevő műszaki megoldásokat, úgymint a BoomControl aktív szórókeret vezérlést: az ultrahangos szenzorok segítségével kiemelkedően precízen tartja a szórókeretet akár 25-30 cm távolságban is a célfelülettől, nagy munkasebesség mellett. Ezzel drasztikusan csökken az elsodródás és nő a lefedettség, ezáltal a hatékonyság is.

 

 

Szintén nagy érdeklődésre tartott számot a naponta kétszer megrendezésre került gépshow, melyen az AXIÁL Kft. két traktor+kultivátor gépkapcsolattal volt jelen: egy Fendt 826 Vario S4 + HORSCH Cruiser 5 XL és egy CLAAS AXION 940 + Phylazonit tartállyal szerelt HORSCH Terrano 4.3 GX. Előbbit Kántor József, utóbbit Tóth Rómeó bemutatópilóta prezentálta.

A Fendt 800 Vario S4 széria modelljei 6 literes, 6 hengeres 220-280 lóerős teljesítményével nem csak a szántóföldön mutatják meg erejüket, de közúton, szállításkor is kiválóan használhatók. Kis (9,5t) önsúly a kisebb talajtaposás, gazdaságosabb szállítás érdekében, amely a 14, ill. 16 tonna megengedett össztömeggel párosulva kiemelkedően nagy hasznos terhelhetőséget és ezáltal lehetőséget jelent a felhasználók számára. Az opcionális gyári VarioGrip keréknyomás-szabályozó rendszernek, a hűtőventillátor-lapátok programozott elfordításával automatikusan végbemenő hűtőtisztításnak vagy az opcionális tolt üzemmódnak köszönhetően kibővül a traktor hasznosíthatósága mind időben mind az elvégezhető feladatok terén. A Fendt a legapróbb részletekig a legjobb műszaki megoldásokkal szerelte fel a traktort, mint pl. a fokozatmentes Vario hajtóművel, melynek köszönhetően akár 10%-kal nagyobb területteljesítmény érhető el a terhelés alatt kapcsoló hajtóművekkel szemben. Ezzel idő, energia és pénzt takarítható meg. A 800 Vario hatalmas pneumatikusan rugózott vezetőfülkével és 10,4”-os termináljával várja a gépkezelőt. A Variotronic révén a vezetőülésből úgy irányítható az összes munkafolyamatot, hogy közben mindent szemmel tartható. A külön hajtómű és hidraulikaolaj-háztartásnak köszönhetően hosszabb olajcsere intervallumok, kiemelkedően jobb hatásfok érhető el, amely az üzemeltetési költségek csökkenését is jelenti. A különálló olajtartályok további előnye, hogy a hajtóműbe nem kerülhet szennyeződés. Elektrohidraulikus hátsó emelőmű lengéscsillapítással, a csatolt munkagép lengése elkerülése végett. A hátsó emelőmű nem csak emelni képes a munkagépeket, hanem az emelőkarok lefelé is nyomhatók a kettős működésű munkahengerekkel. Ennek pl. egy kerékszereléskor akár a szántóföldön is nagy haszna lehet.

A Cruiser XL egy 6 gerendelyes specialista a sekély és a közepesen mély talajműveléshez, mely 5,-6,-7,-10,-12 méteres változatban érhető el. HORSCH rugós kapákkal van felszerelve, amelyek 150 kg-os kioldóerővel rendelkeznek. A kultivátor felszerelhető négy különböző kapaváltozattal, ezáltal minden évszakra készen áll. A Cruiser 5 és 6 XL futóműve a kapamező mögött helyezkedik el, az egyengető tárcsák előtt. A nagyméretű gumiabroncsokkal ellátott futómű mind a közúti közlekedésnél, mind a fordulásnál jól szolgál. A 7 XL talajkímélő módon 10 és 12 XL változathoz hasonlóan a tömörítőhengeren fordul, így a táblavégi fordulókban a gép súlya a teljes munkaszélességben eloszlik. A futómű kifinomult kinematikája biztosítja a nagy hasmagasságot kiemelt állapotban, valamint a gumiabroncsok biztonságos futását a munkaterületen leengedett helyzetben is. A Cruiser XL egy teljesen integrált vonóerő rásegítéssel van ellátva, amely a traktor hátsó tengelyére tartósan 1 200 kg-ot terhel működés közben. Ezt egyszerűen a vezérlőegység nyomásmentes kapcsolása aktiválja a felemeléskor és a leengedéskor – további vezérlőegységek vagy munkahengerek nélkül. A Cruiser 5-6 méteres változata úgynevezett OptiCover tömörítővel is választható, amely a tavaszi magágykészítés specialistája. Számos henger típus érhető el a Cruiser XL gépekhez. A gépre opcióként felszerelhető Phylazonit kijuttató rendszer a TempoSensor segítségével baktériumtrágya sebességarányos kijuttatását teszi lehetővé a talajműveléssel egymenetben.

 

 

Rögtön ezután következett a gépshow-n a másik axiálos gépkapcsolat. CLAAS AXION 900-as traktorcsalád 920, 930, 940, 950 és 960-es tagja maximális teljesítményüket tekintve 320, 350, 380, 410 és 450 (ECE-R 120) leadására képesek. Kimondottan közép és kelet európai viszonyokhoz fejlesztett traktorban egy 8,7 literes, 6 hengeres FPT Cursor 9, erőforrás dolgozik. Hosszú tengelytáv mellett, rövid traktor teljes hossz és kiváló súlyelosztás biztosít kategóriájában kimagasló vonóerőt. Erőátviteli rendszerében a ZF ECOOM 3.0 fokozatmentes hajtómű dolgozik, mellyel 50 km/h-s maximális haladási sebesség elérésére képes. GIMA hátsó híd elérhető merev kivitelben, valamint nyomtáv változtatására alkalmas állítható féltengellyel. A hatékony teljesítmény átvitel érdekében a hátsó gumiabroncsok mérete 2,15 méter, míg az elsőké 1,7 métert is elérheti. A vadonatúj, felhasználókkal együtt fejlesztett kezelőfülke, kiváló kilátást és kényelmet biztosít. Két tengely mentén állítható, kormányoszloppal együtt mozgó műszerfalán a legfontosabb információk mindig szem előtt vannak. Vezetőülésre felépített kezelőszervek között helyet kapott a CEBIS monitor, mely irányítja a traktor valamennyi lehetőségét, és teljeskörű szöveges információt nyújt. A CMOTION multifunkciós menetkarral pedig egyszerűen kézben tarthatóak, a gyakran használt funkciók. Helyet kapott rajta az irányváltás, a tempomat, az automatakormányzás, táblavégi forduló aktiváló kapcsolói, irányíthatjuk innen a hátsó- front függesztést, állíthatjuk a motor működési tartományát, valamint több, szabadon programozható funkciókapcsoló könnyíti meg a gépkezelő számára kihozni a traktorból maximális teljesítményt.

A HORSCH Terrano GX egy jól meghatározott széleskörű eszköz, amely tökéletesen illeszkedik mind a sekély, mind a mély talajműveléshez 25 cm-ig. A Terrano GX 3- és 4-gerendelyes univerzális kultivátorként is elérhető, egyesítve ezzel a vevői igényeket. A GX Terrano 4,5 és 6 méteres változatban érhető el. Harmadik generációs TerraGrip kapával van felszerelve, amely síkban fekszik a keretben és a kioldóereje 550 kg-os. A GX futóművének helyzete úgy lett megválasztva, hogy fordulékony legyen a talajon és magas vezetési kényelmet biztosítson a közúton. A vonóerő optimális kihasználása és a talajra való eljuttatása érdekében a Terrano GX vonóerő-rásegítéssel van ellátva, amely munka közben a traktor hátsó tengelyére tartósan 1 200 kg-ot terhel. Ha nincs szükség a vonóerő-rásegítésre, mert sekélyen dolgozik a gép, az a zárószeleppel bármikor kikapcsolható. A Terrano GX hengerprogramját tovább bővítették. Egyes hengerként a RingFlex és a SteelDisc henger érhető el. A kettős hengerváltozatok közé tartozik az új fejlesztésű SteelFlex henger, a kettős RingFlex henger és a kettős RollPack henger. Erre a gépre is opcióként felszerelhető Phylazonit kijuttató rendszer a TempoSensor segítségével baktériumtrágya sebességarányos kijuttatását teszi lehetővé a talajműveléssel egymenetben.

 

Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója a kiállítás végeztével úgy nyilatkozott: „Köszönjük a kiállítás látogatóinak figyelmét, nagyon örülünk, hogy hosszú idő után végre személyesen találkozhattunk az érdeklődőkkel. Tartalmas napokat töltöttünk Mezőfalván, felülmúlta várakozásainkat a tömeg, ami jó mutatja, hogy bár számos más módon tartottuk ügyfeleinkkel a kapcsolatot, de igény van rá, hogy a kiállításon legyünk, bemutassunk gépeinket, találkozzunk barátokkal és szakmabeliekkel. Szeptember 23-25. napokon rendezik meg a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat Hódmezővásárhelyen, melyen mi is ott leszünk, akkor is nagy szeretettel várjuk a mezőgazdasági gépek szerelmeseit, hogy együtt ünnepeljük az AXIÁL Kft. 30. születésnapját.”

 

Összeállította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Fotó: Kürti Ivett, marketingkommunikációs menedzser

 

Ön az AXIÁL Kft. 2021. június 11-én megjelent hivatalos sajtóközleményét olvasta.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek