Regöly határában tökéletesítették az új Maestro vetőgépet

Regöly határában tökéletesítették az új Maestro vetőgépet

Szemet gyönyörködtető lankák között vezet az út a Tolna megyei Regöly községbe, ahol a Kapos és a Koppány folyó összefolyásánál található település körül közel 1400 hektárt gondoz forgatás nélkül a Recrea Kft.

 

A cég ügyvezetője, Pájer Gyula mesélt nekünk arról, mennyiben járul hozzá a sikeres termeléshez az új HORSCH Maestro 8 CV szemenkénti vetőgép.

Az Esterházy főnemesi család egykori területein, a Tolnai dombság végén fekvő jól művelhető, középkötött, könnyű vályogtalajokon kukoricából 500-550, búzából 250-300, őszi árpából 200-250, őszi káposztarepcéből 250, magas olajsavas napraforgóból pedig 100-150 hektárnyi cserélődik a vetésváltás függvényében – mutatja be a gazdaságot Pájer Gyula.

A növénytermesztésen kívül a szolgáltatási ágazatban is tevékenyek vagyunk, a telepünkön 18 ezer tonnát befogadó tárolótér található, amiben évente 30-40 ezer tonna termény fordul meg. Az új önjáró permetezővel pedig Tolnán kívül, Baranyában is dolgozunk a gazdáknak, akkora rá az igény.

 

Ilyen volt eddig a 2020-as év

Idén a legnagyobb kihívást a szárazság jelentette. Az volt a szerencsénk, hogy ősszel és tavasszal, március végéig normális mennyiségű csapadék volt, így az őszi vetések viszonylag szépen átteleltek. Ám március közepétől hosszú, nagyjából 80 nap aszályos időszak következett, június végéig összesen 27 milliméter csapadék hullott a környékre, az is 8 részletben.

Ezekkel az előjelekkel kezdődött a gabonabetakarítás, ami az alkalmazott technológiának is köszönhetően szinte minden kultúrában jó eredményeket hozott. 8,5 tonna őszi árpa és 7,5 tonna malmi minőségű búza ment be a raktárakba átlagban egy hektárról. A repce viszont megsínylette az aszályt, és az április első dekádjának végén kopogtató mínusz 8-10 fokos hideget.

Ezeket a körülményeket nem minden fajta vészelte át gond nélkül, így 1 tonnás különbségek is voltak az egyes fajták között. A szokásos 4 – 4,5 tonnás eredmények helyett hárommal kellett megelégednünk. Az olajos napraforgótól a 3,5 tonnánál egy kicsivel többet vártunk. Javítja viszont a helyzetet, hogy idén igen jó ára van a terménynek, 140 ezret is megadnak tonnájáért, így összességében erős közepes évünk lesz.

 

A magyar precíziós termelés élvonalában

A precíziós gazdálkodás alapjait 2009-ben raktuk le, akkor vásároltunk egy hozamtérképes kombájnt és egy mérleges műtrágyaszórót. Elkezdtük használni a talajvizsgálati eredményeket és a hozamadatokat. Ezután következett az alapműtrágya helyspecifikus kijuttatása, majd 2012-ben jutottunk el addig, hogy megszabadultunk az ekéktől és átálltunk a forgatás nélküli talajművelésre. Vásároltunk egy ehhez megfelelő gépsort az AXIÁL-tól: ebben egy nagy teljesítményű, 360 lóerős Fendt 936 Vario, egy HORSCH Tiger talajművelő eszköz, egy HORSCH Joker rövidtárcsa, egy HORSCH Maestro 8 soros szemenkénti vetőgép és egy 4 méter munkaszélességű HORSCH Pronto gabonavetőgép szerepelt.

 

Ezért döntöttek a HORSCH mellett

Még a 2000-es évek közepén voltam a Németország Türingia tartományában található ronneburgi HORSCH gyárban, ahol a gabonabetakarítás előtti időszakban nézhettem meg, mit tud a szántás nélküli művelés a kisparcellás bemutatóterületeken.

Mivel ennél a technológiánál a mulcsréteg fent marad a táblák felszínén, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vetőgéppel megyünk rájuk. Az eredmények és a látottak meggyőzőek voltak. Aztán később, amikor az AXIÁL Kft. munkatársai is értesültek arról, hogy áttérünk erre a művelési módra, megkerestek minket, és több géppel is demóztak nálunk. Először a Tiger tudását mutatták be, aztán jöttek a többiek szépen, sorban, majd az említett 2012-es bevásárlás. Ahogy nőtt az igény a minőségi munkára, úgy bővült 2 éve a HORSCH-állományunk egy 6 méter széles gabonavetőgéppel.

A nálunk alkalmazott talajművelő rendszer valójában egyszerű technológia: a gabona lekerülése után egyből tarlóhántás következik. Nem alkalmazunk mechanikus tarlóápolást, hanem a minél kevesebb bolygatásra törekszünk, amihez kémiai kezeléssel, glifozát kijuttatásával járulunk hozzá. A következő lépés a vetőágy elkészítése a MAP és a káli-műtrágyák térkép alapján történő kijuttatása után, majd a HORSCH Tigerrel egymenetben a magágyat is létrehoztuk. A nitrogén műtrágyát a vetőgéppel dolgozzuk be, így összességében megtérül a technológia, mert a kisebb menetszámon túl megkíméli a talajt a kiszáradástól, és biztosítja az élénk talajélet fennmaradását. Míg a szántásos megoldás esetén ugyanazzal a traktorral, ekével 13-14 hektárt lehet eldolgozni egy műszakban, a HORSCH Tiger ezalatt 25 hektárral végez, ráadásul kevesebb gázolajjal, sokkal hatékonyabban dolgozik. A közel 1400 hektárnyi szántót összesen egy ember gondozza: ő tárcsáz, végzi az alapműveleteket és az elmunkálást is.

 

 

Közösen fejlesztették az új HORSCH vetőgépet

2012-ben, az első Maestro használatba vétele után akadtak kihívások a vetésnél, amiket nemcsak a vetőgép finomhangolásának hiánya, hanem a magyar vetőmagok kikészítési minősége is okozott. Ha ugyanis nem prémium vetőmaggal dolgoztunk, sok meglepetés volt a zsákokban: apró és nagy, lapos frakciójú is előfordult bennük. Ez nem kedvezett a gép pontosságának, amit kiváló minőségű és egységes méretű magokra fejlesztettek ki. A félkör alakú vájatok nehezen tudták kezelni a magokat. A HORSCH gyár azonban válaszolt a kihívásra: három évig dolgoztunk a szakembereikkel közösen azon, hogy egy még pontosabb technikát tudjanak megvalósítani. Elhozták a demógépet Regölybe, vetettünk, mértünk és javítottunk a gyakorlat közben. A német mérnökök alakítottak a maglevezetés módján, a vetőcsoroszlyán és a vetőrendszeren, így a Maestro 2019-ben már egy olyan kimagasló minőségi munkát végzett, amit az ember elvár egy kiváló vetőgéptől. Azóta teljesen tökéletesen működik, bátran ajánljuk mindenkinek. Mi meg is vettük magunknak a tökéletesített Maestro-t – meséli Gyula.

 

Újdonságok

Az adagolón kívül megújult a maglevezetés és a vetőegység, valamint a vetőtárcsák is mások, mint a korábbi változatokon. Fontos, hogy mindenki magának választhatja ki a saját talajigényének megfelelően, hogy milyen tömörítővel és magnyitó rendszerrel kéri az eszközt.

A 3000 literes tartályba starter műtrágya is tehető, valamint helyet kapott rajta egy 300 literes talajfertőtlenítő, vagy -kondicionáló kijuttatására alkalmas tartály is. A 70 literes magtartálynak köszönhetően 12 hektáros forgóban tudunk vele tankolni, és 2 darab 6 mázsás kiszerelésű műtrágya betöltése pontosan fedezi ezt a területet. A nagy tartály nagy előny, így naponta csak 4-5 alkalommal állunk meg a vetőgépet tölteni, amivel 60-70 hektár teljesítményt érünk el naponta.

A Maestro 8 CV-t megfelelő körülmények között 11-12 km/óra sebességgel lehet húzni, a vetés pedig teljesen egyenletes a hidraulikus csoroszlyanyomás-állításnak köszönhetően, a gép tartja a beállított mélységet. A változtatható tőszám beállításának lehetősége fontos tulajdonság, ahogy az is, hogy minden vetőkocsi külön szabályozható. A Maestro a szármaradvánnyal teli földön is jól működik, a rögterelő oldalra sodorja az akadályokat – sorolja az előnyöket Pájer Gyula.

 

Fotó: Wolf Fotóstúdió

Szöveg: Csurja Zsolt, újságíró

Forrás: AXIÁL Híradó 2020. december

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek