Sekély, intenzív és kivasalja a földet!

Sekély, intenzív és kivasalja a földet!

Napjainkban sok szó esik a precíziós gazdálkodásról, azonban önmagában a precizitásról, mint ha megfeledkeztünk volna. Jó lenne a lépcsőfokokat betartani, mert ha túl nagyot lépünk, nem biztos, hogy megtérül.

 

A vetésnél - legyen az bármilyen növény - a precíz mélységtartás a legfontosabb. Ehhez lehet nagyon jó, különböző színű vetőgépeket találni, azonban a legjobb gépek sem fognak jól teljesíteni, ha a feltételek éppen-éppen, de mégsem megfelelőek. Mit kell, lehet csinálni? Arra kell törekedni, és ezt az összes HORSCH talajművelőben szeretnék is elérni, hogy minden egyes munkamenet után, a föld felszíne vethető minőségű legyen. Ha kimentünk és energiát használtunk el, akkor annak legyen értelme, és ez érvényes akár sekély, akár mélyművelést végzünk.

A sekély talajművelés sokszor nagy kihívás is lehet, még akkor is, ha egy szántott talajról van szó, ahol szármaradvány sincs a föld felszínén. Erre a minél sekélyebb, de intenzív tarlóhántás vagy tarlóápolás még egy lapáttal rátesz.

Az lenne a legjobb, ha a tavaszi és nyári, őszi sekély művelést egy géppel el lehetne végezni, így költséghatékonyabb lenne a termelés. Erre a kihívásra válasz a HORSCH Cruiser! A vontatott, hat gerendelyes, sekély művelésre tervezett, rugós kapás kultivátor nagy intenzitás mellett egyszerűen kivasalja a földet.

Az előre feszített rugós tagok 150 kg-os kioldó erővel rendelkeznek. Az 5-8-10 cm lándzsás kapák mellett megtalálható a 20 cm széles lúdtalp kapa is.

 

 

Mikor, melyik kapát használjuk?

Az 5 cm széles magágykészítésre és tavaszi talajok művelésére. A 8 cm-es kapát a tarlóhántásra - az aránylag széles kapa a földet teljes szélességében átrepeszti a kapillaritást megszünteti. A 10 cm-es kapát ugyancsak a tarlóhántásban ajánlott, csak a nagyon laza földeken. A 20 cm-es lúdtalp kapát alacsony szögállással a sekély és teljes átfedésű munkához használjuk.

 

 

A hat gerendelyre elosztott kapamező, a szűk 15 cm húzás távolság mellett is nagy áteresztő képességgel rendelkezik, így a nagy mennyiségű szármaradvány sem okoz gondot.

A kapamező mögött egyengető tárcsasort találunk, amely a henger előtt egyenletes felszínt alakít ki. A lezáró hengertől, az egysoros hengertől a dupla hengerig, többfélét is találunk azért, hogy az igényeknek a legmegfelelőbbet tudjuk kiválasztani.

 

 

A tavaszi munkákhoz egyik legalkalmasabb henger az OptiCover dupla henger. A 60 cm RingFlex és egy 30 cm átmérőjű lappálcás henger kombinációja.

 

 

Egy másik érdekes dolog, amit ezzel a hengerrel szeretnénk elérni, az a nyári tarlóhántás, tarlóápolás. A tarlóhántásnál a Cruiserrel sekélyen átdolgozzuk a talajt, a kihullott magokat bekeverjük és azonnal lezárjuk azt. Az esetleges szalmakupacokat a hat gerendelyes kapamező széthúzza, kirázza belőle a magokat, amelyek a földel keverednek. Ezen felül még nagyon fontos a pelyva minél jobb szétterítése is. A laprugós henger sávosan tömörít vissza és tartja a mélységet, a lappálcás henger apró morzsás talajszerkezetet hagy maga mögött, amivel sekélyen befedi a megművelt réteget. A növényi maradványokat optimális lenne, ha komposztálni tudnánk! Így maradna a legtöbb szén a talajban. Az OptiCover henger kombinációval ez irányba is tettünk egy lépést!

Használjuk ki a Cruiserben rejlő lehetőségeket, és rendeljük meg időben, még előrendelési akcióban a gépet, ha már nyáron vele szeretnénk a területeket egyengetni, és a szenet a földben tartani. További információért keresse az AXIÁL Kft. területileg illetékes gépértékesítő munkatársait!

 

Szöveg: Szász Zoltán, HORSCH-szaktanácsadó

Képek: HORSCH

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek