Igazi mindenes permetezőként dolgozik a HORSCH Leeb 4 AX a farádi gazdaságban

Igazi mindenes permetezőként dolgozik a HORSCH Leeb 4 AX a farádi gazdaságban

A klasszikus családi összefogás keretében gazdálkodó farádi testvérpár az AXIÁL Kft. egyik kiemelkedő termékéről, a HORSCH Leeb 4 AX permetezőről szerzett tapasztalatairól számol be.

 

A farádi Szücs testvérpárt, Attilát és Mihályt a HORSCH Leeb 4 AX permetezőről szerzett tapasztalataikról kérdeztük. Elmondták, számukra bevált ez az innovatív gép, ami nem csak hatékonyan és környezetkímélőn képes dolgozni, de az általuk művelt 300 hektárnyi terület minden szegletén be tudják vetni, hiszen a gyomirtástól kezdve a gombaölésen át a tápanyag-kijuttatásig mindent ezzel végeznek.

 

"Csak kimegyek a föld szélére, beütöm a táblaadatokat, és egy gombnyomás után a gép már mindent maga végez."

 

„A szüleink vágtak bele a gazdálkodásba 1992-ben, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoztak, majd a bátyám és én is bekapcsolódtunk – mondja a fiatalabb testvér. Ma már a szakmai irányítás a mi kezünkben van. Az állattenyésztést 2008-ban felfüggesztettük. Húsmarháink voltak, de jelenleg csak növénytermesztéssel foglalkozunk. Lovakat ugyan tartunk, van három angol telivér kancánk, illetve egy fedező mén és azok szaporulatai. De ez már csak hobbi.”

Rábaközi földjeik jó minőségűek, 20 és 40 aranykorona közötti értékűek. A testvérpár évente 100 hektár őszi búzát, 50 hektár őszi árpát, 70 hektár repcét, 30 hektár napraforgót és 50 hektár kukoricát termel, illetve néhány hektáron zab is terem. Csak minimális bérmunkát vállalnak, azt is inkább ismerősöknek. Mivel az aratáson kívül mindent maguk végeznek el, és csak ketten dolgoznak, kiváló minőségű gépekre van szükségük.

 

15 km/órás sebesség mellett is egyenletes marada kijuttatás.

 

„Legutóbb egy HORSCH Leeb permetezőt vásároltunk az AXIÁL Kft.-től. Tavasszal állt nálunk munkába. 3800 literes. Nagyon elégedettek vagyunk a teljesítményével. Egy 720-as Fendt-tel húzzuk, ami RTK automata robotkormányzással működik. Ezt kapcsoltuk össze a permetezővel. A munkát rendkívüli mértékben leegyszerűsíti. Csak kimegyek a föld szélére, beütöm a táblaadatokat, és egy gombnyomás után a gép már mindent maga végez.”

A HORSCH Leeb 4 AX az úgynevezett BoomControl rendszernek köszönhetően 15 km/órás sebességet tesz lehetővé, miközben a kijuttatás egyenletes marad. A szórókeret nagyon könnyen kezelhető, és nem számít, hogy a talajfelszín vagy növényállomány a célfelület, a BoomControl folyamatosan tartja az 50 centiméteres, pontos távolságot. Aki a növénytermesztésben utazik, jól tudja, hogy a növényvédelem komoly költségtényező. Nem mindegy, hogy hogyan és legfőképp mikor juttatjuk ki az adott szert, hogy az megfelelően kifejthesse hatását. Ezért sem mindegy, hogy milyen gyorsan lehet dolgozni egy permetezővel. A HORSCH Leeb előnyös tulajdonsága még az optimalizált vízfelhasználás is.

 

A BoomControl folyamatosan tartja az 50 centiméteres, pontos távolságot.

 

A permetezőről érdemes tudni azt is, hogy kezelőközpontjának két mechanikus, többutas csapja közül az egyik a szívó-, a másik a nyomóoldalt vezérli. A 35 literes, nagy teljesítményű vegyszerbekeverő tartály a porokat és a granulátumokat is feldolgozza. A vonórúd lehet felső- vagy alsó függesztésű is. A nyomtávot 1,5 és 2,25 méter között állíthatjuk. A Leeb 4 AX ISOBUS-kompatibilis, és az ismert HORSCH terminálokkal is használható.

„A HORSCH Leeb rendkívül kényelmes, pontos és precíz. Ha végeztem az adott táblával, csak megnyomom a befejező gombot, és megyek a következőre. A permetező keretszabályozása nagyon tetszik. Ha beállítom, hogy 50 cm-re legyen a földtől, azt bármilyen körülmények között tartja a gép. A mi gazdaságunkban kiemelkedő szerepet kapott HORSCH-permetező, hiszen mind a 300 hektáron bevetjük: ezzel végezzük a gyomirtást, a gombaölést, sőt, még a tápanyag-kijuttatást, illetve tápanyag-utánpótlást is! Az AXIÁL-lal a kezdetek óta kapcsolatban vagyunk. A telephelyünktől 3 km-re van a szervizük, így ha bármi gond merül fel, azonnal itt vannak. Mindig korrektek voltak, ezért nem csoda, hogy a gépparkunk 90 százalékát a tőlük vásárolt darabok teszik ki!”

 

Forrás, kép: Agroinform.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek