Új Maestro típusok bizonyítanak a gyakorlatban

Új Maestro típusok bizonyítanak a gyakorlatban

A szemenkénti vetésben a HORSCH évek óta sikeresen aktív a piacon a Maestróval. A különféle típusok darabszáma már eléri a lenyűgöző ötvenezret. Ám a HORSCH továbbra is innovatív marad, hogy világszerte megfeleljen a különféle követelményeknek.

 

A korábbi gépeket kiegészítve az év eleje óta kaphatók az új Maestro CV, DV és RV, valamint a CX és RX terméksorozatok. A 2021-es tavaszi vetésre az összes Maestro sorozatot átállították az új AirVac és AirSpeed adagolórendszerre.

A terraHORSCH előző kiadásában (2019/3) beszámolunk az új Maestro termékcsalád újdonságairól és az adagolókról. A 2020-as kukoricavetés befejeződött, a termék kikelt és kezünkben vannak a termelők első jelentései e gépek gyakorlati használatáról. Természetesen érdekes volt látni, hogyan bizonyított a két új adagolórendszer, az AirVac és az AirSpeed. A hangsúly elsősorban az AirSpeed adagolóra került, mivel idénre ütemezték be a sorozatgyártás indítását. A vetésre visszatekintve elmondható, hogy mindkét adagolórendszer nagyon jó munkát végzett, elégedettek az ügyfelek.

 

A Maestro SX különféle verziókban lesz elérhető a következő szezonra

 

A CX és RX sorozatok AirSpeed adagolóval vannak felszerelve. A magleválasztás túlnyomásos rendszerű. A szántóföldön megbízhatóan és zökkenőmentesen működött, méltónak bizonyult a nevére. A szükséges beállításokat nagyon könnyű elvégezni. Többféle magtípus és méret vethető egyetlen adagolótárcsával, az adagoló jelentős változtatása nélkül. A répa- és a kukoricavetés nagyon jól és egyenletesen nőtt. A növények hosszirányú eloszlása, amelyet a variációs együttható határoz meg, a meglátogatott állományokban átlagosan 7-15 százalék. A vetési sebesség 12-15 km/óra volt. Jó magágy-viszonyok között nagy lehelyezési pontosságot értek el kukorica vetésekor is, 18 km/óra körüli sebességgel. A nyomott levegős rendszerektől megszokottan a gyakorlat azt is kimutatta, hogy kisebb sebességeknél csökkent a maglehelyezés pontossága. Ez egyértelműen jelzi, hogy a sebesség és a gyorsaság szempontjából tervezték az AirSpeed adagolót.

Az új AirVac vákuumos adagoló első sorozatának szezonja több száz működő géppel zárult. Ez is alátámasztja, hogy a gép megfelel a gazdálkodók magas követelményeinek a modern adagolórendszerekkel szemben. A pontos lehelyezési eredményekhez nagyon keveset kell állítani. A cukorrépa és a kukorica kezdeti terepi kiértékelése itt is nagyon jó hosszanti eloszlást mutatott, 10 és 20 százalék közötti variációs együtthatóval mind keskeny, 45 és 50 centiméteres sorközökkel, mind a szélesekkel, 70-80 centi között. Az általános, súlyos aszály ellenére egyenletesen növekedtek az állományok. Ez is bizonyítja a szemenkénti vetés és az AirVac adagoló optimális működését.

 

AirSpeed adagolóval 15 km/óra munkasebesség is lehetséges

 

Franciaországban idén sok hárompont-függesztésű Maestro RV-t használtak, közülük néhányat HORSCH Focusszal kombinálva, kukorica vetésére, StripTill technológiával. Ez a gépkombináció ideális a kukorica közvetlen vetésére, például zöld silónövény betakarítása után. A Focus kapasora és a HORSCH ULD sávszerűen, intenzíven lazítja és keveri a talajt, anélkül, hogy jobbra és balra erősen megmunkálná, felszaggatná. A kapák felhozzák a földet, úgyhogy nedves talajszintbe kerül a kukoricamag. A sorok közötti talaj kezeletlen és bezárt marad. Innen alig párolog el nedvesség, a megtakarított vizet később felszívhatják a növények. A Maestro RV nagy csoroszlyanyomásának és a Focusszal kombinálásának köszönhetően nagyon nehéz körülmények között is pontosan lehet lehelyezni és beágyazni a vetőmagot.

A CV/CX és az RV/RX modellek mellett az orosz és ukrán piacon Maestro DV is dolgozik. A Maestro DV nyolcsoros vetőkocsi gép, központi magtartállyal és 2800 liternyi műtrágyával. A Maestro DV mindig AirVac adagolójú. A CV-hez képest az orosz és ukrán körülményekhez igazították: egyszerűbb felépítésű, és kevesebbet követel a traktortól. Sokféle felszerelési lehetőségével a DV tökéletesen illeszthető a cég jellegzetességeihez. Ellátható például AutoForce automatikus csoroszlyanyomás-szabályozó rendszerrel, műtrágyaáram-ellenőrzéssel vagy WorkLight Pro világítással. A Maestro DV kapható dupla tartályrendszerrel is. A beépített négypontos gyorscsatlakozónak köszönhetően a nyolcsoros Maestro vetősín levehető és gabona csoroszlyasínre cserélhető. Az NT csoroszlyasín a Pronto NT koncepcióján alapul, hullámos csoroszlyatárcsákkal és TurboDisc vetőcsoroszlyákkal. A gyorscsatlakozóhoz RollFlex TurboDisc csoroszlya is rendelkezésre áll. Ez jelentősen megnöveli a vetőkocsi felhasználási körét. Nyáron és ősszel repce és gabona vethető egyetlen géppel. A vetőkocsi ezért felhasználható minden olyan vetési munkára, amely előfordul egy gazdaságban.

 

Az AirSpeed adagoló a precíz vetés garanciája

 

A Maestro SW sorozatot is lecserélik a 2021-es szezonra, új adagolókat kap, típusneve SV és SX lesz. A HORSCH két különféle vetőkocsit kínál: 18 méteres nagy munkaszélességhez a jól ismert 7000 liter műtrágya-mennyiségűt, 2000 literes központi vetőmagtartállyal. 9 és 12 méteres munkaszélességhez új kocsit fejlesztettek ki, kisebb műtrágya- és vetőmagmennyiséggel.

A HORSCH Maestro fejlesztéseinek köszönhetően 2020 nagyon sikeres év lett. A Kutatási és Fejlesztési Osztály gőzerővel folytatja a munkát, hogy mindent előkészítsen a 2021-es vetési időszakra, és továbbfejlessze a meglévő komponenseket. Az új géptípusokkal a HORSCH évről évre bővíti a szemenkénti vetőgépeinek kínálatát.

 

Forrás és kép: terraHORSCH 2020. 4. szám

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek