Nem mindegy, milyen géppel végezzük a tarlóhántást

Nem mindegy, milyen géppel végezzük a tarlóhántást

A tarlóhántást a betakarítást követően a lehető leghamarabb el kell végezni. Ezzel a művelettel megőrizzük a talaj nedvességét, elősegítjük a nyárutói gyomnövények és az árvakelés csírázását, amit aztán mechanikai úton tudunk elpusztítani.

Nem mindegy azonban, milyen eszközt használunk. A termesztéstechnológia hogyan befolyásolja a tarlóhántás eszközét? Mit javasolnak a szakemberek a gazdálkodóknak, milyen gépet használjanak a tarlóhántáshoz? A gazdaság mérete és a föld szerkezete mennyire befolyásolja a gépválasztást, milyen összetett gépsorokat, munkagép-kombinációkat javasolnak a gazdálkodóknak?

Ezeket a kérdéseket tette fel az Agroinform.hu legújabb körkérdésében, melyekre az AXIÁL Kft. képviseletében Király Szabolcs, a Framest gépek termékmenedzsere válaszolt.

 

A nyár végi és őszi vetésű növények talaj-előkészítése a gazdálkodó társadalom számára az egyik legfontosabb feladat. Megkülönböztetünk korán lekerülő előveteményt, későn lekerülő előveteményt, illetve évelő takarmánynövények utáni tarlóhántást is. Minden szempontból fontos, hogy a szakszerű tarlóhántás a betakarítás után a lehető legrövidebb időn belül történjen meg, a talaj beárnyékolási érettségében. Mivel ebben az időben általános a forró és száraz időjárás, fontos, hogy a lehető legkevesebb menetben, mindenképp egy lezáróhengerrel történjen meg a tarlóhántás.

 

A jó döntéshez érdemes a saját területünkön különböző technológiákat kipróbálni.

 

Gyakorlatban a sekély tarlóhántás 8-10 cm mélyen történik, ma már rövidtárcsákkal is, de elsősorban szántóföldi kultivátorokkal tudjuk a talajt 20-25 cm rétegben is megfelelően kondicionálni. Egyre nagyobb jelentősége van a forgatós kapáknak, hiszen míg a merev kapák elsősorban a talaj alsóbb rétegeit művelik meg, addig a forgatós kapák a tarlómaradványokat jobban bekeverik, ezzel elősegítve a kedvezőbb biológiai talajélet-aktivitást.

Ami az Alföldön egy bevált tarlóhántás, az nem biztos, hogy Miskolc környékén hatásos lesz. A gazdák akkor döntenek jól, hogy ha saját tábláikon kipróbálnak különböző technológiákat, majd egy szezont szakszerűen, mérésekkel töltenek.

 

A Framest Regular rövidtárcsa bemutatása az AgrárgépShown.

 

Elsősorban a talajnedvesség alakulása, a talajélet biológiai aktivitása és a gyomok megjelenésének és alakulásának a vizsgálata fontos a tarlóhántás után. Ezen három adat megfelelő tudással ruházza fel a gazdálkodót, hogy a gépberuházást saját földjének igényeihez tudja a lehető legjobban igazítani.

 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a tarlóhántást ma már csak olyan eszközzel végezzék, amin megfelelő lezáróhenger van. Kevésbé kötött talajokon legjobb értékeket a bütykös, víztakarékos gumihenger munkája után kaphatunk, míg kötöttebb talajokon a szélesebb élhenger lehet jó választás, hiszen a tarlóhántó eszköz munkáját a mélyebb rétegekben is megfelelően tömöríti, a rögöket pedig megfelelően rendezi el a talajfelszínen, illetve azokat jól repeszti.

 

Framest Duotill kétrétegű talajművelő.

 

A Framest Kft. által gyártott Regular rövidtárcsa és Duotill szántóföldi kultivátor is alkalmas a hazai viszonyok között előforduló változatos talajtípusokon a megfelelő tarlóhántásra, köszönhetően annak, hogy magyar földekre lettek tervezve, lezáróhenger-választási lehetőségeik pedig sokrétűek és kiemelkedőek.

 

További információt a Framest gépekről az AXIÁL Kft. területileg illetékes gépértékesítő kollégáitól kaphat!

 

Forrás, kép, teljes cikk: Agroinform.hu

Elérhető

Kapcsolódó cikkek