Talajművelés jól átgondolva – megfontoltan

Talajművelés jól átgondolva – megfontoltan

Kérdések és lehetséges válaszok az elmúlt két szezonról a FRAMEST gépek nyelvén.

Tarlóhántás

Ma már számos új és régi eszköz, rendszer áll rendelkezésre, szinte minden talajtípushoz, talajállapothoz és kultúrához. A divatok jönnek-mennek, de a talajokat meg kell művelni, s ha már súlyos pénzekbe kerül, érdemes jól elvégezni – a körülményekhez legjobban igazodva.

Az, hogy esik az eső vagy sem, nem rajtunk múlik, nincs beleszólásunk. De hogy a talaj befogadja, tárolja és hozzáférhetővé tegye a csapadékot, ez már a mi dolgunk, csakis a mi döntésünk. Tudjuk, hogy időben elvégzett munka a talajművelés legjobb módja. Törekedjünk erre. Közben ne generáljunk problémát, s akkor nem kell megoldani. Ha nem szaggatjuk, rögöljük fel a talajt, nem kell a rögtöréssel birkózni, s nem fáj a fejünk az elvesztett víz miatt.

 

 

Sekélytárcsázás

Nagyon gyakori, jó módszer. De nézzük meg, kellő mennyiségű talajt tud-e megmozgatni a tárcsázás, hogy elegendő legyen a szármaradvány lebomlásához, a beéredéshez. A bontóbaktérium is akkor érzi jól magát, ha kellő a talaj és a szármaradvány kapcsolata, van nedvesség.

Zárjuk-e a talajt a nedvesség megőrzéséhez? A szármaradványt teljesen kiforgatjuk-e, vagy például a repce itt-ott maradó szára a karógyökereken keresztül kikéményezi a vizet?

 

 

Nehéztárcsázás

Jól válasszuk meg a művelési mélységet. Legyen jó a rögfrakció, a túl nagy rögök kiszáradnak, ha nincsenek kellően visszatömörítve. A gép teljes szélességben egyenletes mélységben dolgozzon, két hét múlva ne legyenek jól kizöldült és alig zöld sávok a táblában. Szélsőséges állapotú földben – mert ilyenek azért vannak -, ne táncoljon a gép, menjen bele kellően a talajba.

A FRADISC nagyvasakat be lehet állítani, hogy maximális szögállással teljes vágást és aprítást végezzen, de ne menjen 5-10 centiméternél mélyebbre.

Vonórúd és kerékfelfüggesztés állítása távtartókkal s máris nem 15 centiméteren dolgozik. De: ha sok a szármaradvány, vagy „csak” nehéz és száraz a talaj, ez a gép akkor is belemegy a talajba, nem pattog, nem hagy műveletlent. Azt csinálja, amit az agronómia akar.

Ha meg mélyebbre akarunk menni, távtartók ki – s máris megvan, jó tárcsaszög-állással. Vigyázzunk, sokszor lehet kisebb szögállással is jó munkát végezni, s még gázolajat is spórolhatunk!

120 mázsányi szármaradvány, csemegetarló, zöldtrágyának hagyott kétméteres cirok próbára teszi a gépet. Itt kell a tömeg, nagy szög, jó domború lap. A FRADISC jó partner ebben.

 

Hengerezés, talajtömörítés

Hengerezés nélkül tárcsázni olyan, mint panír nélkül rántott húst sütni – gyenge az eredmény. Mindegy, hogy ráépített a gép, vagy vontatott, a talajt zárni kell. Ritka, amikor tudatosan nem. Például 2019 januárjában az előző évi sziklás talajmunkát jól össze lehetett keverni 20 centis hóval, nem kellett henger, a hó nagyon gyorsan szépen beolvadt a talajba s márciusban kellemes, megomlott talaj lett, benne a raktározott vízzel… (kényszermutatvány, de bejött).

A henger típusát a talajhoz megfelelően válasszuk meg. A Cambridge egy univerzális henger, de inkább a felszínt nyomja meg, a mélyebb rétegekig már nem érezni a hatását. A nehéz Croskill általánosan jó rögtörő, jó mélytömörítő, de borzolt a felszín. Az MT mélytömörítő henger a tárcsázás mélységében tud tömöríteni, a rögöket inkább beleágyazza a művelt rétegbe, mintsem töri, egyenletesen barázdált a felszín.

A következő művelethez ez a legkellemesebb felszín. A VT gumihenger rögöt ágyaz, jól tömörít, keveset tör, de a fészkek között sima felszínt hagy, legjobb a vízmegőrző-képessége. Ha jól ismerjük a talajainkat, jót válasszunk!

 

 

Késes tarlóhántás

ívelt késekkel dolgozni, mélyebb munkákra, intenzív keverésre kiváló módszer. De mindig nézzük, akarunk-e olyan mélyen dolgozni, nem hozunk-e fel nagy hantokat, s szárítjuk ki a talajt. Akarjuk-e a mélyebb, kevésbé termékeny réteget felszínre hozni. Ha túl száraz a talaj s nagyok a rétegben a rögök, vissza tudjuk-e tömöríteni kellően, vagy túl levegős marad?

 

Kombinált művelet lazítós tárcsával: egy menetben többet!

El kell dönteni milyen mértékű keverést, aprítást akarunk az első tárcsasorokkal. Ehhez megfelelő méretű tárcsalap kell, mély gömbsüveggel vagy kúpolással. Sokat segít az állítható szög, mert nagyon különbözőek lehetnek a feladatok.

Vigyázzunk, mennyire szaggatnak a felszínre hantokat, rögöket a kések. Átforgatni akarunk, vagy csak emelni és repeszteni? A kések mögötti árkokat szerencsés alaposan visszatakarni, s még egy kicsit jól meg is vágni. A műveletsor végén elemi feltétel a henger, nyáron és ősszel is. Ha késő ősszel nem kell, lehessen felhajtani, s nélküle használni a gépet.

A CONDISC opcionális részeit a vevőink hívták életre. Kellett a 660-as lap, elől-hátul. A kondicionáló, csak emelőkések mellé kellettek a forgatós késopciók is. Hengerből a kettős U-profil bizonyult a legváltozatosabb körülmények között legjobban használhatónak. Ezek csereberélhetők, ahogy a feladat kéri. A vonóerő nem mindegy: ugyanazt a munkát jó minőségben hány lóerő tudja elvégezni?

 

 

Lazítás

Az országot járva látható, hogy javult a talajok állapota az öt évvel korábbihoz képest. Ez az odafigyelésnek, a több pénznek és a lazítózásnak köszönhető.

Lazító vagy vésőeke? Mindkettőnek megvan a jogosultsága és helye a rendszerben. Nagyon meg kell fontolni, mikor melyiket használjuk. Könnyű talajokon majdnem mindegy. Azonban a mélyebb fekvésű, nehéz réti talajoknál, agyag és vályogtalajoknál már nem.

Nemcsak azért, mert többe kerül, hanem egy-egy hibával komoly károkat tudunk okozni, pedig csupán a jó szándék vezérelt.

Ha lazítani akarunk, használjunk egyenes kést, de szárnyakkal. A szárnyak emelik a talajt és repesztik a réteget, de nem túrják össze. Víz-levegő háztartás jó, felszín lezárva, talaj rendben.

Ha a lazítás mellett a felszínt is meg akarjuk mozdítani, de nem akarunk alulról nagyobb hantokat felszínre hozni, akkor a lazító kések mögé fel lehet szerelni egy sekély-késsort, abban a tíz centiméterben szép felületi munkát végez, se nem szaggat fel hantokat. Mindezek után pedig hengerrel zárni (kivéve, ha késő ősszel szándékosan nyitva akarjuk hagyni a talajt).

 

 

Ha a teljes lazítani kívánt talajszelvényt át is akarjuk forgatni, keverni, akkor kell a vésőeke-kés (FRALAZ-nál C kés).

Ez a teljes keresztmetszetben kever, forgat, túr. Ha jó a talajállapot, kiváló munkát végez szántás helyettesítésére. De ha száraz a talaj, túl darabos, nagyon rögös marad a réteg, rengeteg vizet elvisz a talajból (a mögé rakott henger vajmi keveset segít ekkor). Ha nedves a nehéz talaj, nézzük meg a gyúrás kártételét. Jó kell dönteni, választani.

Amikor nehezebbek a talajállapotok, komolyabb feladatok jelentkeznek, jobban keresik a FRAMEST gépeket. Sok-sok vevőnknek adtak akár azonnali, de leginkább hosszabb távon is biztonságos megoldást, segítséget.

Szeretnénk vevőink bizalmát ezzel is tartósan megszolgálni.

 

Fotók: FRAMEST

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 05. szám

 

 

Röviden a Framest lazítókról

 

2000-nél több Framest-Fralaz lazítókés tartja jó kondícióban azokat a földeket, amiken ezeket az eszközöket használják, és vetésforgószerűen 3-4 évente ugyanoda visszatérnek. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek