Röviden a Framest lazítókról

Röviden a Framest lazítókról

2000-nél több Framest-Fralaz lazítókés tartja jó kondícióban azokat a földeket, amiken ezeket az eszközöket használják, és vetésforgószerűen 3-4 évente ugyanoda visszatérnek.

A táblavégi forgók és a művelő utak 1-1 késsel történő évenkénti lazítása mindenképpen indokolt.

A Framest lazítók függesztett rendszerű munkagépek 100-600 LE-ig. A gépek háromszög alakú váza nagy szakító szilárdságú melegen hengerelt zártszelvényből készül. A lazítókések ehhez a vázhoz mobil késtartó bilincsekkel kapcsolódnak. Lehetőséget biztosítunk, hogy a kések közötti távolságot az adott talajviszonyokhoz (nedvességi viszonyokhoz) lehessen igazítani.

 

 

A kések egyenesek, az alsó részénél enyhén negatív szögállású, ez csökkenti a mélyebb rétegek felszínre, vagy felszín közelébe emelését. A kés kopóéle is enyhén negatív szöget zár be a függőlegessel, ez csökkenti a felszínre hozott hantok és rögök arányát, főleg nyár végén repce alá történő sekélylazításnál. A jó emelő-repesztő hatást a késekre szerelt szárnyas kopócsúcs biztosítja. Egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a művelési móddal, hogy az őszi szántás helyett lazítót használnak parabola formájú késekkel.

Hibátlan elgondolás, ha úgy vonul a télbe. Nyár végi használata megfontolandó, hiszen olyan nagymértékű rögösödést okoz, mely rögök csapadékszegény időszakban elművelhetetlenek. A FRALAZ tulajdonosok számára lehetőség adódik mindkét kialakítású művelő eszköz használatára, hiszen az egyenes- és a parabola kés pozíciója a késtartó bilincsben azonos.

A munkafolyamat során keletkező minimális árkot az állítható pozíciójú tüskés, vagy gyűrűs henger zárja le. A hengerek a tömörítés mellett a pontos mélységhatárolást is elvégzik.

 

 

Korábban a hengerek mélységét csak orsókkal lehetett állítani, ma már akár utólag is, elérhető a hidraulikus mélységállítás, melynek segítségével a lazítók munkavégzése még jobb lesz, menet közben a megváltozott talajviszonyokat is le lehet követni, illetve teljesíti a gazdálkodó társadalom modern opciókra irányuló elvárásait is.

További új opció a FRALAZ lazítókra a hátsó késnyom elmunkáló kapa. Ezek a kapák a lazító hátsó keresztgerendelyére kerültek felszerelésre, állítható bilicsekkel. Feladatuk, hogy a klasszikus lazítókések közötti területen a talaj 5-15 cm mélységben aprítják, kis mértékben keverjék, melyet a henger lezár. Ennek célja, hogy a lazítással egyidőben a felszín is legyen jobban megművelve, de ne legyen a mélyebb réteg felszaggatva, felhantolva a teljes lazított réteg átforgatva.

A FRALAZ lazítók munkája fokozható azzal, ha a kések számára mindkét oldalról szárnyat csavarozunk fel. Itt is a felszíni 10-15 cm intenzívebb keverése a cél anélkül, hogy hantosítással szárítanánk a talajt. A korábban vásárolt Fralaz lazítókkal ez az opció szintén kompatibilis, a késszárat kell kifúratni. Ezek a szárnyak borzolják a felszínt, száraz időben rögösíthetnek, ha nem előmunkált talajon használják őket. A kevert talajt a tüskés rögtörőhenger vagy a mélytömörítő henger szépen visszazárja.

További információt a Framest FRALAZ gépekről területileg illetékes kollégáinktól kaphat! Keresse őket bizalommal!

 

Szöveg és kép: Király Szabolcs, termékmenedzser

 

 

Milyen feladatra és talajtípusra, milyen hengert válasszunk?

 

Az Agroinform.hu körkérdés rovatában e kérdésekre kereste a választ. Az AXIÁL Kft-től Király Szabolcs, a Framest gépek termékmenedzsere válaszolt. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek