FRAMEST magágykészítő

FRAMEST magágykészítő

A Framest Kft. által a kezdetek óta gyártott és folyamatosan fejlesztett Frakomb család az egyik legismertebb magágyelőkészítő gép a hazai piacon.

A Framest Frakomb kompaktorainak mellső, merev szárú (nyírócsapos biztosítású) kapái a beállított mélységben, a gép teljes keresztmetszetében elmetszik a talajt. Kemény magágyalapot biztosítanak. Kis emelési szögű szárnyai nem forgatják a talajt, viszont némi vízszintes irányú talajmozgást generálnak, így nagyon jó felszín egyengető hatással számolhatunk. Szintén ezeknek a művelő eszközöknek köszönhetően tökéleteshez közelítő gyomirtó hatást érünk el.

Erre mondjuk azt, hogy a Frakomb kompaktorral az utolsó előtti pillanatban kell a magágy előkészítését elvégezni.

A második szekcióban egy rugó terhelésű fogazott simító találkozik a kapák által megemelt, még mozgásban levő anyaggal. A mögötte levő csőpálcás henger egy viszonylag sík felületre fut fel és a felszínen fekvő rögök nagy részét visszanyomja a talajba. Ezek a beágyazódott rögök nem gördülnek el, amikor a kombinátor művelő mezővel találkoznak. Ez már nem jár mélyen, csak a felső 3-5 cm-ben porhanyítja a talajt. Nem kell mélyebben járatni, hiszen a mellső kapák már vetési mélységben elmetszették a talajt. Ne vigyenek sok földet magukkal, ne pazaroljuk a lóerőt. Választhatja a felhasználó a keretbe foglalt lúdtalp kapás művelő mezőt is, ha nagyon rosszul sikerült a szántás, vagy csak altalajlazítást követően ment a művelendő terület a télbe.

A legfontosabb elem zárja a műveletek sorát, a megfelelő tömegű lezáró henger. Mivel eléggé megbolygattuk a felső talajréteget, és szeretnénk megőrizni a benne levő nedvességet, elengedhetetlen a megfelelő minőségű visszatömörítés. Különböző típusú- és tömegű lezáró hengerekkel szerelhető a Frakomb kompaktor. Egy adalék a választékhoz, a beragadási sorrend nedves talajon. A legérzékenyebb az egy soros Crosskill. Második helyezett a csőpálcás henger. A leggyakrabban használt, az egymásba forgó dupla Crosskill nagyon jól tűri az optimálisnál nedvesebb talajállapotot. Emellett rendkívül jó a rögaprító képessége. Amit még választani lehet, az a beragadás mentes, fúvatlan gumiabroncsokból összefűzött henger. Érdekes fogalmat kell itt megemlítenem, a rögrendezését. Amíg a vas hengerekkel törjük, aprítjuk, zúzzuk a rögöket, addig ez a gumihenger nem hagy e felszínen rögöket, visszanyomja a talajba. Így a természetre bízza a rögaprítást, hiszen a beágyazódott rög a kapillárisokon feláramló nedvességtől és a napsütéstől megomlik.

A magágykészítés során a legkevesebb vízveszteséget a kompaktor jellegű eszközök után szenvedi el a talaj. Ezért, valamint a minimális menetszám és a kiváló gyomirtó hatás miatt ajánljuk Framest Frakomb kompaktorait 3-8 méter munkaszélességig, illetve 80-300 lóerőig. Már most gondoljon a tavaszi szezonra, hiszen az évet egy komoly előrendelési akcióval fogjuk megkezdeni.

 

VARIÁLJA IGÉNYEI SZERINT A FRAMEST KREATORT!
 

Tavasszal és ősszel, valamint attól függően, hogy szántásos vagy forgatás nélküli talajművelést alkalmazunk, más és más típusú magágykészítő gépre lehet szükség.

A magyarországi Framest Kft. 2004-ben kifejlesztette azt a 7 művelő szekciót tartalmazó Frakomb eszköz családot, melyek egyes szélsőséges körülmények között is képes megfelelő magágy készítésére. Arra gondolok elsősorban, ha vízszegény a talaj, vagy a gyenge tél során nem fagyott szét a szántás.

A vízveszteség megakadályozását a különböző típusú tömörítő hengerek garantálják, a talaj egyenletes mélységű elmetszését pedig a merev szárú lúdtalp kapák.

Az utóbbi esztendők megváltozott csapadékviszonyai indokolták egy új, nem hengereken futó síkvázas kombinátor, a Framest Kreator kifejlesztését. A gép alkalmas nedvesebb talajállapotnál is magágyat készíteni. A gépcsalád jelenleg vontatott 6, 7 illetve 8 méteres változatban, míg függesztett gépeknél 6m-es változatban érhető el.

 

Az alapgép három fő részből áll. Hidraulikusan állítható mellső simító rugólapok egyengetik a talajt a művelő mező előtt. Szerepe az, hogy a kapamező munkamélységét egy viszonylag egyenletes felszínhez tudjuk beállítani. A kombinátor mező 5 sorban elhelyezett, előre ívelő, emelő hatású rugós kapákból áll. Megfelelő átömlési keresztmetszettel, 76,5 mm húzástávolsággal. A folyamatot alapgép esetén szintén hidraulikusan állítható simító rugólapok zárják le.

A gép munkamélységét és a kerekek és a vonórúd pozíciója állítja be. A kiemelő munkahengerre felrakható távtartók adják a gyors és precíz beállítás lehetőségét. A lenyitott szárnyak is kerekeken futnak, így a talajkövetést egyrészt a szárnyak fővázhoz képest elfoglalt pozíciója, másrészt a tandem tengelyeken futó kerekek biztosítják. A tandem kerékfelfüggesztés sima futást biztosít a közúti vontatás során, illetve jól tartja a művelő mezők munkamélységét.

Az alapgép tehát hengerek nélküli, ezáltal jól nyitják a magágyat, de a lezárást csak a hátsó simítók végzik. Cserepesedésre hajlamos talajok esetén ajánlható az opciós tételek között szereplő, állítható szögű- és mélységű rugós elmunkáló boronasor.

Sok esetben ez kevés lehet, és indokolatlanul több nedvesség távozik el a talajból, mint szeretnénk. Erre az esetre van mód a hátsó rugós borona helyett a már jól bevált 400 mm átmérőjű csőpálcás henger felszerelésére. Ez kizárólag rugóterheléssel fut, kiküszöbölve ezzel a beragadást, mindemellett megfelelő visszatömörítést végez.

Gyakran előfordul nehéz talajokon végzett szántás elmunkálásakor, hogy az erősebb, vagy szét nem fagyott hantokat a simítók és a kombinátor kapák nem képesek elmunkálni egy menettel. Ilyen helyekre javasoljuk a mellső merev kapasort, ami kis talajellenállás mellett garantálja a pontos vetési mélység kialakítását. Az utána következő kombinátorkapák már inkább a keverés, aprítás feladatát végzik. Így tud a gép szélsőségesebb talajállapotoknál is kompromisszum nélküli, jó munkát végezni.

Amennyiben nincs szükség a mellső kapasorra, de a vontató traktor keréknyomait el kell tüntetni, arra az esetre lehet opcióban a mellső kapákkal megegyező kialakítású keréknyom lazítót felszerelni. Ezek is nyírócsapos biztosítással vannak ellátva, a vázon eltolva távolságuk egyedileg állítható.

 

További információkért keresse az AXIÁL Kft. területileg illetékes gépértékesítő munkatársait!

 

Forrás: Király Szabolcs, termékemenedzser, Axiál Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek