Nagyvas a pataji földeken

Nagyvas a pataji földeken

Tudjuk, a Grégoire Besson RB8 6 vasú eke nem a könnyűlovasság eszköze. Igazi nehézfiú, nem adja fel a legnehezebb viszonyok között sem.

Persze kell olyan is, ami mozgásba hozza, egy 300 lóerős traktor játszi könnyedséggel megbirkózik a mögé függesztett eszközzel. Dunapatajon éppen „pihenőidőben” találkozhattunk a gyártó hosszútávra tervezett ekéjével.

A Pataji Mezőgazdasági Zrt. elődjeként a Petőfi Mgtsz-t jegyezték, s a rendszerváltást – és egy átalakulást követően – 1999-ben formálódtak részvénytársasággá. Ma mintegy 830 hektár bérelt földön gazdálkodnak, s ehhez jön még kétszáz hektárnyi bérmunka. Kizárólag növénytermesztés, de tévesen gondolnák a laikusok, hogy pusztán szántóföldi kultúrákkal foglalkoznak. Kákonyi György hamar felvilágosít, az elmúlt évtől kezdve belevágtak fejszéjüket a zöldségtermesztésbe is. A cég növénytermesztési ágazatvezetője elmondta, ennek alapját egy öntözési beruházás alapozta meg, amire már lehetett építeni. Így 150 hektáron telepítettek lineár berendezést, s ezzel közel 200 hektárra nőtt az öntözhető területük nagysága. Felszíni vízkivétel, de földalatti vezetékekkel, s emellé a két dízelszivattyút cserélték egy elektromosra. Három – 70, 40 és 37 hektáros – táblában két körforgó és egy lineár berendezésük biztosítja a vízellátást.

 

 

Tavaly ipari paradicsom, hibrid kukorica és popkorn-kukorica – ez utóbbi a Mogyi Kft. számára – került az öntözőberendezések alá. Idén már 15 hektáron sárgarépát is vetettek az Austria Juice-nak, a gyökérzöldségnek ez a próbaéve, s ha sikeres lesz, tervezik a bővítést is. Ehhez megvásárolták – mintegy 60 millió forintért – a teljes sárgarépa gépsort, ami rövidesen érkezik a cég telephelyére. A paradicsom ettől az évtől már 26 hektáron terem, amit az Univer Áfészhoz szállítanak, Kecskemétre. „Tavaly olyan jól sikerült, hogy – tudomásom szerint – a legjobb minőség és átlagtermés tőlünk érkezett” – nem véletlenül büszkélkedett a szakember, hiszen paradicsomuk hektáronként 80 tonnát adott. Zöldborsót 41 hektáron vetnek a fehérvári Fevita Zrt. számára, s mivel több táblában, különböző fekvésű területeken található, nem kellett szakaszolni a vetést. Hibrid kukoricát 34 hektáron a Hódmezőgazda Zrt-nek termelnek.

Szántóföldön a klasszikus vetésforgóban gondolkodnak. Őszi káposztarepce, őszi búza és őszi árpa. Tavasszal jön a napraforgó – abból a Mogyinak étkezésit is szállítanak – s ehhez jön a kukorica és a szója.

Bár nagyobb táblákkal is rendelkeznek, de a legtöbb helyen a beékelődött parcellák okozta gondokkal kell szembesülniük. A 80 – valamikori 140 – hektáros szántójukban 3,5 hektár van a tábla közepén. Jobbik eset, ha ez az út mellett lett kimérve, de összességében 7-8 hektárt „csíptek” ki belőle”. A növényvédelem okozza a legnagyobb fejtörést. Sokan ugyanis nem akarnak azonos kultúrát vetni, így az átsodródás megelőzése óriási odafigyelést igényel. Összességében a legkisebb területük 0,4 hektár, míg a legnagyobb 110 hektár, de abban is vannak „idegen” foltok. Ahogyan a szakember mondja, a megegyezés ezen a vidéken ritka madár.

A falu körül fél kört is be kell járni a gépekkel, hogy az összes területüket elérjék.

Könnyű homok- és kötöttebb talajokat egyaránt találunk a Zrt-ben, ebben a tekintetben a cégnek sincsen könnyű helyzete. Jellemzően 21 aranykoronás földekről van szó, amiben 16-34 aranykorona között változik a minőség.

 

 

A korábbi, félig függesztett ekéjük éppen a táblaméretek miatt vált gazdaságtalanná. Ezt cserélték le a Grégoire Besson RB8 hatvasú függesztett ekére, hogy könnyebben tudjanak mozogni a szabdalt táblákban is. Az eléje kötött 300 lóerős Fendt traktor könnyedén boldogul, sokkal mozgékonyabb. A félig függesztettnek a táblavégi fordulókban mindig nagy helyre volt szüksége. „Másfél évtizede csak váltvaforgató ekékkel dolgozunk” – hívta fel a figyelmet, hogy függesztett ekével a sorvégeknél lényegesen kisebb a fordulási sugár.

Beruházás előtt mindig alaposan körbenéznek a piacon, bármilyen gépről is legyen szó, rendszeresen 2-3 árajánlatot kérnek. Miközben más gyártó eszközét is kipróbálták – demóként volt náluk -, a Grégoire Besson RB8 hatvasú ekét az ismertsége hozta be a nyertes körbe. Pozitív tapasztalatot szereztek a munkájával kapcsolatban.

A Pataji Zrt-ben egyaránt alkalmazzák a forgatásos, illetve forgatás nélküli talajművelést. Az őszi vetések alá forgatás nélküli műveléssel készítik elő a talajt, 25 centi mélyen, középmély lazítóval dolgozzák meg a területet. A repce viszont különleges talajelőkészítést kap Dunapatajon. Szántanak. Az aratás befejezésekor, de legkésőbb augusztus elején 40 centis lazítást követően felszántják, elmunkálják, s pihentetik a földet. Ezt a tarlómaradványok leforgatása indokolja, hiszen forgatás nélkül kint maradt a sok szalma.

„Semmilyen szerves anyagot nem viszünk le a földről, a gabonaszárat visszaszecskázzuk a területre” – magyarázza. Ha a sekély vetésnél talajban marad a szalma, s nincsen elég csapadék, nem kel ki a repce. Augusztus végén – amikor megjön a vetés ideje -, földbe kerül a mag, s kultivátoroznak. A repcénél a 60 centis sortávolság – hektáronként 200 ezer körüli szemmel – vált be, s ezt bizonyítja, hogy ha kinézünk a határba, 13-14 elágazást – tele becővel – is találunk tövenként. „Tavaly kicsit csalódottak voltunk, de hektáronként akkor is lejött 3,5 tonna, de célunk, hogy 4 tonna felett maradjunk” – bizakodik a szakember. A tavaszi vetésű növények és az őszi káposztarepce alá szántanak. A cég életében éppen ezért nagyon fontos eszköz az eke.

 

 

„A területeinket egy időben, összesen 16 ekefejjel tudjuk megművelni” – adott számot Kákonyi György. Ezek közül munkaminőségben érdemes kiemelni a két Grégoire Bessont, amiból egy a saját, egy pedig bérben dolgozik a cégnél. Elvárásuk, hogy egyenletes mélységben szántson, és tökéletesen leforgassa a szármaradványokat. Minden ekéjüket előhántolóval szerelték fel. A náluk bérben dolgozó vállalkozó már a második Grégoire Besson – GB RB7 négyvasú függesztett – ekéjét vett meg, s a látottak meggyőzték a pataji cég szakembereit. Stabil, kiválóan forgat, amit az itteni viszonyokhoz jól illeszkedő réselt kormánylemez tesz még hatékonyabbá.

A 300 lóerős Fendt bármilyen talajviszonyok mellett is könnyedén megbirkózik a hatfejes ekével. Ha könnyebb a talajszerkezet, akkor legfeljebb kicsit gyorsabban megy a 40 centi mélyre állított munkaeszközzel.

Mint Kákonyi György elmondta, az AXIÁL-lal régi kapcsolatot ápolnak, szinte lehetetlen más kereskedőnek beférkőznie a helyére. Legfontosabb számukra, hogy biztosított legyen az alkatrész-utánpótlás, s mivel a cégnél nincsen gépműhely, jogos elvárásuk a precíz szervizszolgáltatás. Már több eszközt vásárolta a bajai központú cégtől, s elégedettek a kapcsolattal. Szinte minden gépüket beszámítással kérik.

 

 

Amikor a szakemberrel kimegyünk a gépudvarra a Grégoire Besson RB8 hatvasú ekét megtekinteni, akkor derül ki számomra, hogy nem hat, hanem 5+1 fejes eszközről van szó. Az utolsó tag ugyanis leszerelhető, s ezzel csökkenthető a munkaszélesség, így rossz talajviszonyoknál is meg lehet tartani a vontatási sebességet, és a tökéletes forgatást.

Erőgépeiket általában hétezer üzemóránként cserélik. A nagy ekéket jellemzően akkor veszik elő, amikor „szorul a hurok”, vagyis sürget az idő. Tavaly az új Grégoire Besson RB8 hatvasú eke tíz napot dolgozott, könnyedén szántott fel 150-200 hektárnyi területet. Egy-egy műszakra tíz hektár bátran számítható, de szükség esetén két műszakban is robotol. Óránként egy hektár teljesítmény egy 500-600 méteres táblában bátran vállalható, ha kevesebb a forduló, akár lehet több is.

 

Szöveg: Viniczai Sándor, szakújságíró

Fotó: Juhász Kornél

Forrás: AXIÁL Híradó 2020. 03. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek