Egy jól megválasztott ekével évtizedekig szánthatunk

Egy jól megválasztott ekével évtizedekig szánthatunk

Mire kell figyelni ekeválasztáskor? Az Agroinform.hu legújabb körkérdés rovatában nyilatkozó szakembergárda erre ad választ. Az AXIÁL Kft.-től Lisz Péter termékmenedzser adott támpontokat.

A feltett kérdések a következők voltak:

1. Milyen feltételek befolyásolhatják az ekék kiválasztását? Hogyan válasszunk az erőgépünk teljesítményének megfelelő ekét? Barázdában vagy tarlón járó, illetve függesztett vagy félig függesztett kivitel előnyösebb az erőgépünkhöz?

2. Milyen kiegészítőkkel érdemes rendelni az ekét (előhántó, beforgató lemez, fogásszélesség szabályozó, stb.)

 

Lisz Péter termékmenedzser, AXIÁL Kft.

Az első kérdés önmagában felvet egy kérdést, ami körül forog a világ a jelenben. Szántsunk, vagy ne szántsunk? A helyi adottságok megadják a választ. Az ekevásárlásnál a váltvaforgató ekék vették át a piacot. Az eke megválasztásánál nemcsak a lóerő fontos, hanem az gép önsúlya és a feltehető súlyok mennyisége.

 

Az ekevásárlásnál a váltvaforgató ekék vették át a piacot – fotó: AXIÁL

 

Magyarországon az ekefejenkénti lóerő számtana elég tág határokon mozog. Ha be kellene határolnom, azt mondanám, 35 Le-től 65 Le-ig, mert nem mindegy, hogy Dél-Somogyban, Észak-Békésben vagy a Tisza árterében szántunk.

 

Az eke megválasztánál nemcsak a lóerő fontos, hanem az gép önsúlya és a feltehető súlyok mennyisége – fotó: AXIÁL

 

Barázdában vagy tarlón? Ezt az erőgépünk dönti el, univerzális traktoroknál a gumiméret, ami meghatározó, 600 mm felett ajánlott már a tarlón járó kivitelben gondolkodni. Van barázdaszélesítő opció az utolsó ekefejre, így akár a 740 mm-es mérettel is szánthatunk barázdában, amennyiben hevederes járószerkezetű erőgéppel végezzük a szántás mindenképpen a tarlón járót kell választanunk.

A tarlón járó kivitelnek egyik hátránya, hogy ősszel a késői szántásokban megnő a „szlipp” és a megcsúszás miatt nehéz a szántás vagy extrém esetben nem is tudunk szántani. A függesztett kivitelű ekékkel jobban lehet manőverezni a szántóföldön, forgón és a csücskökben. Általában 5 fejes kivitelig ajánlott, 5+ fejes kivitelű ekéknek már a félig-függesztett kialakítás a jobb megoldás.

 

Ötnél több ekefejes kivitelnél a a félig-függesztett kialakítás a jobb megoldás – fotó: AXIÁL

 

A kiegészítőkre rátérve, az első kérdés, ami foglalkoztatja a gazdákat, hogy réselt vagy teli ekefej? Tapasztalatom az, hogy 95 %-ban a réselt a preferált. Az extrém kötött talajoknál pedig telit választanak. Pedig a réselt jobban tudja a talajt porhanyítani és az erőgép üzemanyag-fogyasztása is kedvezőbb.

Az előhántó, mint opció egy nagyon hasznos dolog, ha valaki jól beállítja. A legtöbb traktoros szabadulna tőle, mert úgy egyszerűbb. A jó beállítás, ha az előhántó a szántási mélység 1/3-át viszi, ezzel is segítve a kormánylemez munkáját.

 

Az első kérdés, ami foglalkoztatja a gazdákat, hogy réselt vagy teli ekefejet válasszanak-e – fotó: AXIÁL

 

De nem csak a munkamélység számít, hanem a száron a távolság az ekefej kopócsúcsától! Ezt a szántott kultúra és a szármaradvány mennyiség és minősége határozza meg. Ha van előhántó, akkor a beforgató lemez munkája elenyésző, amennyiben csak a beforgató lemez van, akkor annak íve és hossza dönti el, hogy milyen munkát fog végezni.

A Grégoire-Besson ekéket alapfelszereltségként mindkét opcióval ajánljuk. A fogásszélesség állítása történhet hidraulikusan és mechanikusan. Ezt is a helyi adottságok döntik el, illetve hidraulikus ajánlott, ha táblán belül is más-más talajtípusok találhatóak meg.

 

Forrás, teljes cikk: Agroinform.hu

 

 

Grégoire-Besson ekék, kreatív kezekben

 

Mi mindenre, és hogyan használható egy francia eke? Megtudjuk az ötletes és alkotószellemű gazdától, Takács Norberttől. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek