Grégoire-Besson ekék, kreatív kezekben

Grégoire-Besson ekék, kreatív kezekben

Mi mindenre, és hogyan használható egy francia eke? Megtudjuk az ötletes és alkotószellemű gazdától, Takács Norberttől.

Kicsit aggódva mentem el erre a riportra, a Berettyónál fekvő Szentpéterszegre, ekékről szóló riportot készíteni, hiszen nincs szántási idény, akkor sem mutathatnám be munka közben a gépeket, ha nem áztatta volna el annyira a környéket az özönvízszerű „égi áldás”, hogy ki se mozdulhatunk az udvarból. Mégis nagyon érdekes lett a találkozás, mert megmutatta a magyar ember közmondásos találékonyságát.

A 260 hektáros, helyi viszonylatban a nagyobbak közé számító gazdaságot Norbert itt őshonos apósa, Kun Tibor alapította, és fiára hagyományozta volna, aki viszont sajnos életét vesztette egy autóbalesetben. Így 2012-ben a Nyíregyházáról származó vő találta magát szembe a kihívással, hogy elhagyja a határőr-rendőrtiszti hivatását, és mezőgazdasági technikus végzettségét hasznosítva beletanuljon a földművelésbe, tovább vigye a vállalkozást. Teljes sikerről számolhatok be, felfutott a gépállomány, 2016-tól kezdve fejlesztették a telephelyet, csarnok, szárító, tisztító és mázsaház épült, és már a majdani utánpótlás is biztosítottnak látszik a kicsit, de érdeklődő gyerekek személyében. Ahogy Norbert mondja: „Önállóságra törekszünk. Mikor mások még a napraforgót adják le a felvásárlónál, mi már a kukoricát takarítjuk be. Igyekezni kell, mert az időjárás szeszélyei miatt csak két nap van mindenre!”

 

 

Középkötött, homokos vályog talajon (Arany-féle kötöttségi száma 40 körüli) termesztenek csemegekukoricát, napraforgót, búzát, kukoricát, tritikálét, zabot és lucernát – az utóbbiakat a nyolcvan birka takarmányának, és ezekről az állatokról lesz még szó! Törekszenek forgatás nélküli művelésre, de a szármaradványokat és a szerves trágyát be kell forgatni, ezért évente 160 hektárt felszántanak. Mivel nagyon jó, sőt baráti a kapcsolat az AXIÁL debreceni telephelyének rugalmas, segítőkész üzletkötőivel és szervizeseivel, onnan vásároltak CLAAS TUCANO 440 kombájnt, AXION 820 és ARION 430 traktort, ROLLANT 350 bálázót, Sulky és Monosem vetőgépet és Grégoire-Besson ekéket. Miért kell ennyi gép egy ekkora gazdaságba? „Mert nem kapni megbízható, dolgozni akaró embert, mindent magunk csinálunk, csupán egyetlen alkalmazottal.”

Ekéjük négyfejes GB volt, de a kötött talaj megviselte, le kellett cserélni erősebb gerendelyűre. Újonnan vettek (a régit beszámította az AXIÁL) egy kifejezetten kis gazdaságoknak gyártott, váltvaforgató Grégoire-Besson Line 3 típust, amelynek teljesítményigénye 120 lóerő, kisebb traktor is elhúzza. Ezt aztán egy négyfejes RB7-es típus követte, amelyet a területteljesítmény növelésére ötfejessé alakítottak át, betoldva egy darabot a csavarkötéses vázba. Szerkezetük nagyon masszív, erős, jól bírja az ottani talajviszonyokat, tartósan problémamentes használatot várnak tőlük. Mindkét gép függesztett kivitelű, azért ilyet választottak, mert némelyik táblájuk eléggé kicsi, és így könnyebb forgolódni a sorok végén, mint vontatott ekével lenne. A nagyobb eke azonban szállítható keréken is, így nem terheli a traktor hidraulikáját. Mindig a helyzetnek megfelelő módot választják. Valamennyi parcella közel, tíz kilométeren belül van, a vonulás nem jelentős szempont.

Mind Norbert, mind apósa nagyon elégedettek a francia ekékkel. Jelenleg rozsdabarna, de egy órányi szántás után tükörfényesen csillogó réselt kormánylemezükkel jól porhanyítják a talajt, és kisebb teljesítményt igényelnek az erőgéptől. A kisebb ekén eleve volt, de utólag a nagyra is vásároltak és felszereltek a szármaradványokat jobban beforgató előhántolókat. Szépen dolgoznak a GB-k, nem maradnak nagy barázdák, könnyű boronálni utánuk.

 

 

Az ekefejek élettartama ebben a talajban nagyjából egy szezon, a kopóalkatrészek könnyen cserélhetők, de a költségekre odafigyelő Takácsék mangánelektródás felrakó hegesztéssel felújítják a legnagyobb igénybevételnek kitett éleket, így azok még egyszer annyi ideig bírják a strapát. Kíváncsi vagyok, eszébe jutott-e ilyesmi a francia gyártónak, és mit szólna, ha hallana a magyar gazdák egyszerű hatékony megoldásáról.

Hát még ahhoz, hogy miképp hasznosítható az elhasználódott hasítókés! Mivel nagyon kopásálló, szívós anyagú, kétféle eszközt készítenek! Mivel nagyon kopásálló, szívós anyagú, kétféle eszközt készítenek belőle házilag. Az egyik a big-bag műtrágyás zsák leeresztő csapja, amellyel szabályozni lehet, mennyi folyjék ki belőle. Az alul elzárható hengeres test felső zsákvágó-éleiként él tovább a régi ekevas, olyan szilárd az egész, hogy simán bírja a tonnás súlyból adódó igénybevételt. Azt, hogy kicsússzon a csap a zsákból, erős gumifülek akadályozzák meg. Perfekt megoldás! A másik szerszám egy görbe élű körmölő kés, a birkák telente, az akolban hosszúra nőtt körmének levágására.

Mi ebből a tanulság? Ahhoz, hogy sikeres lehessen Takácsék kis gazdasága, a saját energiájukon és tudásukon kívül szükség van kiváló minőségű gépekre, megbízható és rugalmas szervizháttérre, és jó adag találékonyságra, amellyel mindent, még a kopott alkatrészt is hasznosítani lehet. Mindezt látva kétségem sincs, hogy tökéletesen működő vállalkozásba nő bele a máris traktorrajongó lurkó.

 

Szöveg: Karlovitz Kristóf, szakújságíró

Fotó: Szakáll Attila

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. szeptember

 

 

3 és 4 vasú Grégoire Besson ekék akcióban

 

Akciót hirdetünk 3 és 4 vasú Grégoire Besson ekéinkre, mely 2019. november 30-ig, illetve a készlet erejéig tart. Cikkünkben a Grégoire Besson kínálatáról és az ekékkel kapcsolatos tapasztalatokról olvashat. Bővebb információért keresse kollégáinkat! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek