Megoldások tejtermelőknek

Megoldások tejtermelőknek

Tizedszer rendezték meg az Axiál Gyakorlati Akadémiát, ami ezúttal a vállalat tejtermeléssel foglalkozó partnereire koncentrált. Az ágazat aktuális problémáit elemezték az előadásokban, valamint a megoldási lehetőségek előnyeit és hátrányait.

Az akadémia résztvevőit köszöntő Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője sorra vette, milyen globális kihívásokkal kell szembenéznünk. Mint mondta, tudomásul kell venni, hogy a covid-járvány után az emberek kevesebbet akarnak dolgozni. Mindenki takarékoskodik az energiájával, amire a munkáltatóknak, a foglalkoztatóknak fel kell készülnie. Szerinte ez a változás tükröződik a robotizálás iránti igény meglódulásában. Már robotok vannak az istállókban, robot végzi vagy segíti az etetést és gyűjti a trágyát.

Harsányi Zsolt bejelentette, hogy az AXIÁL az elsők között mutat be szántóföldi robotot Magyarországon, már nyár elején megérkezik a Claas robottraktora. Mint mondta, a gép alkalmas a valódi szántóföldi munkára. Nem kell óriási teljesítményű járműre számítani, közölte, az ilyen robotok 100-200 lóerő közöttiek. (Lapunk meghívást kapott a robottraktor érkezése alkalmából rendezendő bemutatóra, amiről természetesen tudósítuk. A szerző.)

A földtulajdonosoknak és a földművelőknek már most érdemes felkészülni rá, hogy a birtokstruktúrát kell kialakítaniuk, hogy alkalmas legyen a robotművelésre. Harsányi Zsolt szerint a következő tíz év egyértelműen a digitális megoldások még szélesebb körű elterjedéséről fog szólni. Igaz, a robottraktorok elterjedése előtt az önjáró, a tábla végén maguktól forduló, de gépkezelőt még igénylő traktorok és a gazdálkodási adatok alapján gépi precizitással dolgozó vető- és permetezőgépek elterjedtségének is van hova fejlődnie.
 


 

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője a Magyar Mezőgazdaság kérdésére elmondta, hogy a 12 éve indult akadémia célja a közös tudásbázis megosztása: nemcsak az Axiálé, hanem a legközelebbi partnereiké, ezúttal a gyakorlott állattenyésztőké.

Idén húsz éve, hogy az Axiál a mezőgazdaságnak ezen ágazata felé is nyitott. A mai világban és a mai helyzetben, amikor energiaválság, munkaerőhiány és az árfolyamok hektikus változásai is nehezítik a gazdálkodók helyzetét, sokan várják-gondolják, hogy ezeket a nagyszabású és összetett problémákat majd mások megoldják helyettük. Csakhogy Pintér Zsolt szerint az alkalmazkodás, különösen a szakmailag megalapozott és gyors alkalmazkodás a siker titka. A szakmai rendezvény témáinak kiválasztásához több tucat tejtermelő gazdával konzultáltak, ez alapján választottak az ágazatot foglalkoztató kérdésekből, illetve kérték fel gyakorlatuk bemutatására az e kérdéseket legeredményesebben kezelő partnereiket.

 

Szöveg: Török Gergely

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Elérhető

Kapcsolódó cikkek