Kézben tartott géppark – AXIÁL Flottakövetés

Kézben tartott géppark – AXIÁL Flottakövetés

A digitalizáció rohamos fejlődésével nem csak a szórakoztatóipar és más iparágak gazdagodtak olyan megoldásokkal, amik a felhasználók életét megkönnyítik.

Napjainkban már az agrárszektorban is számos olyan szoftver vagy szolgáltatás érhető el, amelyek segítségével a gazdaság körüli napi teendők leegyszerűsödnek.

Például ma már arra is adódik lehetőség, hogy a gazdaság gépparkját nyomon kövessük digitálisan, miközben a gépeket összehangoljuk, mindössze egy okostelefon segítségével. Az üzemanyagok piacán jelenleg kiszámíthatatlan a jövő, valamint az inputanyagok ára is szélsőségesen megemelkedett, emiatt a flottakövetés szerepe napjainkban felértékelődik.

Ebbe beletartozik a gép pontos földrajzi helyzetének ismerete mellett akár az is, hogy éppen milyen feladatot látnak el a vele. Sőt, a technológia lehetővé teszi azt is, hogy különböző paraméterek mentén a munka minőségét is élőben követni tudjuk akár távolról is. Az aratási munkalátok során emellett mindig elvárás, hogy a betakarítógépeket össze lehessen hangolni a szállítójárművekkel, hiszen ezzel időt és pénzt lehet megtakarítani.

Ezeket az igényeket viszont gyakran olyan flottában kell realizálni, ahol az eszközök többféle gyártótól származnak, emiatt nehézkes a gyári megoldások használata. Körülményes feladat ugyanis megtalálni a közös hangot a különböző gépgyártók adatai között, ráadásul ez mindig hibalehetőségeket tartogat. Ez kikerülhető, ha bizonyos gépekben például márkafüggetlen precíziós kijelző van, de ez sem lehet átfogó megoldás a teljes flottára.

Teljesen univerzális és átfogó megoldást kínál az AXIÁL Kft. utólagos flottakövetési megoldása, amivel lehetőség nyílik arra is, hogy lényegében bármilyen gépbe (amiben 12 voltos áramellátás van) beszereljünk egy eszközt és adatot nyerjünk ki. A termék többféle verzióval rendelkezik, az alap eszköz a gép pozíciójának naplózására alkalmas, viszont a magasabb csomagokban már az üzemanyagszint állásának, valamint más adatoknak a dokumentálása is megoldható.
 


Az eszköz beszerelése során az erőgép saját jeladójára is lehet csatlakoztatni, de akár egy utólagos szonda beépítésével is tudjuk biztosítani a különböző paraméterek követését. Ráadásul minden olyan gépen, amin található CAN-BUS rendszer, gyártótól függetlenül lehetőségünk van tömérdek adat kiolvasására, ilyenek például az olaj hőmérséklete, a motor fordulatszáma, az üzemanyag szintje, illetve a motor és hűtőfolyadék hőmérséklete, valamint az üzemórák száma vagy akár a motor aktuális terhelése. Ezek az adatok egy webes felületen keresztül érhetők el a böngészőben, de akár már iOS és Android rendszerű okostelefonokra elérhető applikációban is megtekinthetők.

A Flottakövető rendszerben arra is van lehetőség, hogy a munkagépeket automatikusan azonosítsuk. A munkagépekre szerelt jeladó segítségével képes a vevőegység fogadni a jelet és beazonosítani a munkagépet, majd rögzíteni és tovább küldeni a webes felületre a munkagép nevét, típusát, munkaszélességét, de akár a munkagép által végzett feladatot is.
 


A webes vagy telefonos felületen a fentebb felsorolt adatok pár másodperces frissítéssel elérhetők. Sőt, beállíthatók riasztások, melyek valamilyen fontos történésre hívják fel a figyelmet. A betakarítás kapcsán ilyen lehet a terület elhagyásáról, vagy területre való belépésről szóló figyelmeztetés, vagy egy előre meghatározott referencia-útvonaltól (pl. szállítás közben) történő eltérés. Ennek segítségével pontosabb lehet időzíteni és számolni a megfelelő szállítási kapacitást, megtervezhető a járművek érkezése, aminek köszönhetően az aratás gördülékenyebb lehet.

Mivel a flottakövető eszközök külső szenzorok jeleit is képesek rögzíteni, így megoldhatók akár olyan speciális mérési feladatok is, mint a bálázáskor elkészült bálák automatikus számlálása.

A költségek napjainkban végbemenő napi szintű emelkedése mellett a megfelelően optimalizált eszközpark esetében nyert üzemanyag-megtakarítás rövid időn belül fedezi a flottakövetési beruházás értékét. Ezzel egy időben pedig számos olyan plusz információt kínál, amit felhasználva a gazdaság más területein is lehetőség nyílik a hatékonyság növelésére.
 

 

Szöveg: Fejes Tamás, marketing menedzser, Axiál Kft.

Fotók: Axiál Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek