Helmut Claas emlékére

Helmut Claas emlékére

Január 5-én, 94 éves korában elhunyt Helmut Claas, a CLAAS Csoport korábbi ügyvezető igazgatója, a felügyelőbizottság elnöke és a részvényesek bizottságának elnöke. A szakembert szoros szálak fűzték hazánkhoz.

 

Szoros szálak Magyarországhoz

Gyakran járt Magyarországra, megismerte és megszerette a vidéket és sok barátra, ismerősre tett szert. Utolsó látogatása 2009-ben volt, amikor a Szent István Egyetemen elsőként átvette a Gépészmérnöki Kar által abban az évben alapított Lehoczky László emlékérmet. Egy évvel korábban a CLAAS törökszentmiklósi leányvállalatánál találkozhattunk vele, amikor átadta az új, 5200 négyzetméteres üzemcsarnokot. Itt elmondott beszédét közöljük újra, ebben ugyanis részletesen felelevenítette magyarországi emlékeit.

 

...Most is szívesen jöttem Magyarországra, Törökszentmiklósra, s magammal hoztam a lányomat, az utódomat. Nagy esemény ez a számomra, egyrészt azért, mert ennek a gyárnak stratégiai jelentősége van a konszernünk életében, másfelől jómagam 40 éve szoros gazdasági kapcsolatokat ápolok Magyarországgal.

A törökszentmiklósi gyárat 1997-ben vásároltuk a szolnoki Mezőgéptől. Kezdetben a harsewinkeli törzsgyár meghosszabbított műhelyasztalaként (ahogy mi a kihelyezett gyártást nevezzük) működött, majd egy olyan gyárrá alakult át, amelynek önálló termékpalettája van és megtalálta a helyét a CLAAS szervezetében.

Elmúltak azok az idők, amikor az arató-cséplőgép csak egy gabonabetakarító gép volt és egyetlenegy adaptere volt, a gabonavágó-asztal. Kombájnjaink manapság a legkülönfélébb üzemeltetési körülmények között aratnak sokféle növényt a világ számos országában. Ma már a gabonaféléken túl egyebek mellett repcét, kukoricát, rizst, napraforgót, kölest, szójababot, mákot, mustárt, fűmagvakat, lóbabot is tudunk aratni, s mindezekhez a munkákhoz sokféle vágóasztal létezik a legkülönfélébb szélességben és változatban.

Ezek közül a vágóasztalok közül ma a legtöbb ebben a gyárban készül, és ide hozzuk egy nagyon fontos, a kukorica aratására alkalmas vágóasztal gyártását is.

A kukoricaaratás különösen erőssége a CLAAS-kombájnoknak, s a kezdetek ugyancsak Magyarországra vezetnek minket vissza. 1969-be, amikor üzleti kapcsolatba léptünk a Bábolnai Állami Gazdasággal. Itt akkor indult az iparszerű kukoricatermelési rendszer (CPS), ami néhányunknak még ismerősnek hangzó kifejezés. Egy olyan termelési rendszerről volt szó, amely Észak-Amerikából származó kukoricafajtákat, termesztési módszereket, növényvédelmet és tápanyag-visszapótlást alkalmazott. Biztosított volt hozzá a traktor, a vetőgép és a kombájn.

Minden remekül működött, egészen az aratásig. Az akkori kombájnok azonban nem boldogultak a magyar kukoricával, és mi ekkor kerültünk kapcsolatba a Bábolnai Gazdasággal, 1969-ben, az akkor éppen frissen bevezetett, új fejlesztésű CLAAS Dominátorokkal.

Az első közös aratás, közel 45 CLAAS Dominátorral, az 1971-es betakarítási szezonban katasztrofális időjárási körülmények között zajlott. Az volt a legesősebb aratási szezon hosszú évtizedekre visszamenőleg, igazi iszapbirkózás. Bár az új Dominátoroknak számos mechanikai problémája volt, a munkájuk a kukoricában kitűnőnek mutatkozott. E gyerekbetegségeket a következő szezonra megoldottuk, és Bábolna ezek után kizárólag Dominátorokkal dolgozott.

Ezzel alapoztuk meg a Dominátor hírnevét Magyarországon. Közismert lett nagy teljesítménye, robusztussága, élettartama, és húsz éven keresztül ez volt az egyetlen olyan nyugati kombájn, amit nagy mennyiségben importáltak, közel négyezer darabot a rendszerváltozásig. (A Dominátort még ma is gyártjuk, továbbfejlesztett változata a Tucano.)

A gépek magyarországi importja azonban nem volt egyszerű. Az ellenértéket kompenzálnunk kellett, méghozzá úgy, hogy magyar termékeket kellett beszereznünk a kombájnhoz. Ilyen volt például a dízelmotor a Rábától, a kormányozható hidakat ma is innen szerezzük be a Xerion traktorokhoz, amelyeket a Rába-Steigerek utódjának tekintünk. A CLAAS Dominátorok és a Rába-Steigerek hosszú időn keresztül egymás mellett dolgoztak a magyar mezőgazdaságban.

 

Helmut Claas (a képen éremmel a kezében) az iparág meghatározó személyiségeként számos elismerést kapott élete során. Kiemelkedő esemény volt a 2017-ben a Német Találmányi Intézet által odaítélt Diesel-érem (képünkön). Már korábban gondoskodott a családi vállalkozás folyamatos fejlődéséről, átadta a következő generációnak a CLAAS Csoport vezetését. Lánya, Cathrina Claas-Mühlhäuser (Helmut Claas mellett a képen), mint a részvényesek bizottságának elnöke irányítja a sikeres cégcsoport fejlesztését és döntéshozatali testületét.

 

Továbbá vettünk, veszünk gépeket, alkatrészeket a Mezőgép konszerntől, például a vezetőfülkéket Kiskunmajsáról, a mai Agrikontól. A kukorica-adaptereket annak idején Orosháza gyártotta a mi rajzaink alapján, s a szolnoki Mezőgép is gyártott alkatrészeket a gyáraiban, közülük az egyik Törökszentmiklós volt.

Szép idők voltak ezek számomra, gyakran jártam Magyarországra, megismertem és megszerettem a vidéket, sok barátra, ismerősre tettem szert, mindenekelőtt a vevőink között, a nagy mezőgazdasági üzemekben. Itt kell megemlítenem Burgert Róbertet, a bábolnai gazdaság vezetőjét, valamint a Gödöllői Agrártudományi Egyetemet, ahol Lehoczky Lászlóval, később Szendrő Péterrel, illetve utódjával, Szabó István professzorokkal ismerkedhettem meg.

A törökszentmiklósi CLAAS Hungária Kft. ugyancsak sok örömet szerzett nekünk. Mindig szakértő vezetés kezében volt. Tavaly ez az üzem lett Az év gyára verseny kategória győztese, és elnyerték a Kitűnő gyártás Kelet-Európában címet, ami a német ipar egy igen kemény versenye, illetve kitüntetése. Elsőrangú teljesítményükért átvehették a CLAAS Kitűnő gyártás díját is, ami a legjobb CLAAS termelő gyárak címet jelenti.

A helyszínválasztással tehát nagyon elégedettek vagyunk. Törökszentmik­lóson lojális és rátermett munkatársakat, valamint együttműködő helyi hatóságokat találtunk. Még ma is örülök, hogy nem követtem sok szakértő tanácsát, akik arról szerettek volna meggyőzni, ha Magyarországon akarunk termelni, maradjunk a Dunától nyugatra. Ma már tudjuk, hogy ez semmi esetre sem lett volna jó, s a jelenlegi bővítés is ezt a bizalmat erősíti meg a munkatársakban és a helyszínben.

A gyárral egyébként további terveink vannak: a következő lépésben egy vágóasztal-tudásközponttá szeretnénk tenni, hogy összekössük a termelés erejét a fejlesztés kreativitásával. További célunk, hogy erősítsük a pályakezdő fiatalok szakképzett munkaerővé oktatását. Tovább szeretnénk erősíteni kapcsolatainkat az oktatási intézményekkel, mint ahogy tesszük ezt hosszú ideje például a gödöllői Szent István Egyetemmel.

 

Elhangzott 2008 novemberében, Törökszentmiklóson.

Összeállította:  Bárdos B. Edit, főszerkesztő, Magyar Mezőgazdaság

 


 

Maradandót alkotott

2009 márciusában Helmut Claas a gödöllői egyetemen magas rangú kitüntetést kapott – a Lehoczky-érmet. „Ezzel az emlékéremmel olyan magyar és külföldi személyeket tüntetünk ki, akik a fakultás munkájában vagy a mérnökképzés során maradandót alkottak. Ez az Ön kutatásban és fejlesztésben, valamint a diplomáciában mérnökként végzett több évtizedes munkájának az elismerése”– mondta az átadáskor az egyetem akkori dékánja, Szabó István (képünkön).

Az eseményen Szendrő Péter, a mezőgazdasági fakultás első dékánja és a Szent István Egyetem későbbi rektora Helmut Claas és az egyetem között fennálló baráti viszonyt méltatta, amelyet az '50-es években a céget alapító August Claas és Lehoczky László, a mezőgazdasági fakultás korábbi dékánja alapítottak.

A gödöllői egyetemmel folytatott együtt­működést Hel­mut Claas három területen is kiemelten támogatta. Ezek a hallgatók számára Harsewinkelben biztosított gyakorlat, a CLAAS által biztosított doktoranduszképzés, valamint a CLAAS cég és az egyetem által szervezett agrártechnikai fórumok.

Köszönő beszédében Helmut Claas a magyar mezőgazdasághoz fűződő hosszú múltra visszatekintő intenzív kapcsolatról beszélt: „A CLAAS üzleti sikerei kezdettől fogva a kiegyensúlyozott, kölcsönös áruáramláson alapulnak. Mai napig ez a célunk, bár a Törökszentmiklóson található gyárunk ezt az egyensúlyt Magyarország javára mozdította el. A Magyarországról érkező áru értéke jelentősen nagyobb, mint a Magyarországra szállított árué. Büszkék vagyunk arra, hogy még ha kis mértékben is, de hozzájárulhatunk Magyarország kereskedelmi mutatójának javulásához.

 

A gödöllői egyetem 1986-ban Honoris Causa doktori címet adományozott Helmut Claasnak. Jelenleg egy agrárinformatikai laboratórium is a nevét viseli. A Lehoczky-érem átadásán Szabó István, Helmut Claas, dr. Lehoczky Ottó orvos (Lehoczky László fia) és Szendrő Péter

 


 

Éppen 20 éve

Az AXIÁL Kft. 1991-es alapítását követő időszakban – az első, útkereső lépések megtétele után – egyre határozottabb elképzeléssel tekintettünk a jövő felé. Talán sokan emlékeznek rá, kezdetben szinte kizárólag MTZ és Zetor alkatrészek forgalmazásával foglalkoztunk, később, vásárlóink igényeihez igazodva, bővítettük kínálatunkat az erő- és munkagépek tartozékainak értékesítésével, illetve szervizhálózatunk kiépítésével. E folyamat részeként 1996-ban megkezdtük a CLAAS alkatrészek árusítását is. Tevékenységünk elismeréseként 2000 tavaszán keresett meg bennünket Bernd Hoffmann, a CLAAS Magyarországért felelős akkori igazgatója, felajánlva a szélesebb körű együttműködés lehetőségét. Mindössze 34 éves voltam akkor. Gyanúm szerint a CLAAS figyelmét azzal vívtuk ki, hogy mi voltunk a legnagyobb „kalóz” alkatrész-kereskedők Magyarországon. A következő 8 hónap egymás megismerésével telt. 2000 májusának végén feleségemmel – és befektetőtársammal – látogattunk Harsewinkelbe, ahol személyesen Helmut Claasnak prezentálhattuk az AXIÁL Kft.-ről készült bemutatkozó anyagot. A kizárólagos magyarországi forgalmazói szerződést 2000. november 7-én Magyarországon aláírtuk, majd hirtelen ránk zuhant 5 ezer db CLAAS kombájn és számos egyéb vetésizöld gép felelőssége. A terhet enyhíteni volt hivatott az a négy, kiemelkedő tudású, szakmailag elhivatott CLAAS-os szerelő, akiket segítségként kaptunk.

 

A képen balról jobbra: Harsányi Zsolt és Helmut Claas

 

A feladat, amit vállaltunk, nem volt könnyű, de megbirkóztunk vele. Számtalan kihívás és élmény szegélyezte közös utunkat, formálta szemléletünket, rengeteg a közös emlék. Olyan megtiszteltetés is ért, mint amikor 2003-ban Helmut Claas mellettem állva jelentette be a Renault Agriculture traktorgyár megvásárlását. A felbecsülhetetlen értékű szakmai gyarapodás mellett máig öröm a német kollégákkal találkozni, eszmét cserélni. Ilyen emberközeli alapokon érezzük magunkénak Helmut Claas egyik máig érvényes iránymutató gondolatát: „Nincsenek titkaink, csak jó ötleteink és értékes embereink.” Az AXIÁL Kft. tulajdonosait és munkatársait mélyen megrendíti a kiváló agrárszakember halála. Köszönjük a bizalmat, amit a jövőben is igyekszünk megszolgálni.

 

Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető, AXIÁL Kft.

 


 

Forrás, kép, teljes cikk: Magyar Mezőgazdaság 2021. január 13.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek