Dél-Dunántúlon is fejlesztünk – Pécs
  • Axiál
  • 2023. augusztus 07. 3 Perc

Dél-Dunántúlon is fejlesztünk – Pécs

Aki kicsit is nyomon követi az AXIÁL híreit, tudja, hogy idén három telephelyünk jelentősen bővül: Szolnok, Székesfehérvár és Pécs.

Rövid cikksorozatunkban az illetékes ügyfélkapcsolati vezetőket kérdeztük a fejlesztésekről. Végül, de nem utolsó sorban a pécsi szervizvezetőt, Bernáth Pétert kérdeztük.
 


 

A pécsi telephely a „régi motorosok” közé tartozik, hiszen a 4. vidéki AXIÁL-os telephely volt, így a 2010-es évek nagy telephely fejlesztési hullámában teljesen új létesítménybe költözött. Ennek is már több, mint 10 éve. Péter, szinte a kezdetektől itt dolgozol, a költözést is átélted. Milyen volt a 2012-es költözés?

Nem is egyet! Valóban ez egyik legrégebbi vidéki telephely vagyunk, nem csak sorrendben a 4., hanem Pécsen is 93 óta ez a 4. helyszín. Az első egy bérlemény volt, a második már saját tulajdonú a Megyeri úton, majd onnan költöztünk egy akkori viszonylatban modern csarnokba, a Nagyárpádi útra, ahol már volt műhelyünk is, igaz, akkor két szervizes kollégánk volt még csak. Onnan költöztünk át a jelenlegi helyünkre, ahol már külön épületet kapott a szerviz és akkor 2012-ben 8 fő szervizesünk dolgozott itt. A költözés két ütemben valósult meg, először az alkatrészesek költöztek át, majd a hivatalos megnyitó után az új szervizt is birtokba vehettük.

 

Székesfehérvári kollégád, Ördögh Robi, elsősorban azt emelte ki, hogy a gépek méretei is indokolják az egyre nagyobb befogadóképességű szervizműhelyeket. Pécsen mely gépek szerviz munkáit könnyíti meg az új, 5 állásos műhely? Ezzel együtt hány állásossá bővültök?

A mezőgépgyártás rendkívül gyorsan fejlődő terület. 30 évvel ezelőtt az 5 méter széles gabona vágóasztalok számítottak korszerűnek és elégségesnek, ma már a 12 méter feletti szélességű asztalok sem ritkák. Nyilvánvaló, hogy a vágóasztalok méretével arányosan nőtt a betakarító gépek mérete is. Nekünk pedig ehhez kell alakítsuk a műhelyek befogadó képességét. De hasonlóan alakultak a traktorok méretei is, kivétel persze a keskeny nyomtávú traktorok.

Mint említettem 2012-ben 8 fő szervizesünk volt, jelenleg Pécsen 14 kolléga foglalkozik a mezőgazdasági gépekkel, 1 fő a kompakt gépekkel (egyszerűbb anyagmozgató gépek, személyi emelők, stb.), akik szűken a mi telephelyünkhöz tartoznak. Rajtuk kívül 1 fő targoncákat, 1 fő pedig építőipari gépeket javít, akiknek időnként szintén helyet kell biztosítsunk a javításokhoz.

A javításokat igyekszünk majd jól elosztani a jelenlegi 3 állásos, plusz 1 "kisműhely", és az új szélesebb és hosszabb 5 beállásos műhely rendelkezésre álló területein.
 


Összességében a mostani három futó fejlesztés közül, arányaiban a pécsi a legkisebb horderejű. Ez annak is köszönhető, hogy viszonylag új telephelyen dolgozhattok?

Egyrészt a 2012-ben telephely fejlesztési programban átadott műhelyünk azt gondolom még mindig korszerűnek mondható, és jól használható. Ha ehhez hozzá vesszük még a most épülő, új 5 beállásos nagygép javító műhelyt, szerintem jó ideig ki fogjuk tudni elégíteni a jelentkező javítási igényeket. Másrészt fizikai korlátaink vannak, egyelőre nem tudtuk növelni a jelenlegi telephely 2 hektárnyi területét.

 

A tervek szerint még idén birtokba vehetitek az új műhelyt. Ez mennyire befolyásolja majd a téli felkészítési munkákat, az ügyfelek mikor élvezhetik a beruházás előnyeit?

Így van, a téli nagyjavításoknál már számolhatunk az új épülettel, ez jelentősen megkönnyíti a munkánkat, hiszen a meglévő műhelyben a jelenlegi létszámnak nem tudnánk helyet biztosítani, nem beszélve arról, ha egy javított géphez nem áll rendelkezésre minden alkatrész. Ilyenkor nagyon sokat ér minden négyzetméter műhelyterület.
 


A kollégák hogyan fogadták a megújulás hírét? Mennyire fogja befolyásolni a napi munkavégzést a bővülés?

Mindenki nagyon várja, hogy elkészüljön az új műhely és helyet biztosítson a gépeknek, kollégáknak. Kicsit talán hitetlenkedve fogadták néhányan a kitűzött határidőt, de az építkezés ütemét látva már hihetőbb, hogy november végére-december elejére elkészül.

 

A beruházás jelentős kapacitás bővítést jelent. Tervezitek-e új kollégák (szervizesek) felvételét?

Baranya vármegye nagyon jó adottságokkal rendelkező mezőgazdasági területekkel bír. Ennek megfelelően a mezőgazdasági géppopuláció is jelentős. Szervizszerelői állást szinte folyamatosan hirdetünk és várjuk új kollégáinkat.

 

Szöveg: Ruzsicsné Krascsenics Nelli, marketingmenedzser, AXIÁL Kft.

Fotók: Bernáth Péter, Ügyfélkapcsolati vezető, AXIÁL Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek